Kifogásokat keresni  a legkönnyebb arra nézve,  hogy miért nem élünk egészségesebben, sőt olyan nagyon kutakodnunk sem kell, hiszen jönnek az ellenérvek maguktól is. Az igazság azonban az, hogy a legtöbb esetben szimplán becsapod magad, és meggyőződsz a hibás viselkedés helyességéről. Hogy változtassunk ezen, számba vettük a leggyakoribb hazugságokat, amelyeket oly gyakran vetünk oda a lelkiismeretünknek.

Ha nem eszem reggel és napközben, akkor este megérdemlem a zabálást

Kihagyni a reggelit és a főétkezéseket,  a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, és nem pusztán azért, mert anyukád azt mondta, vagy mert egy szólás úgy tartja.  A reggeli étkezés elhagyásával egész egyszerűen a feje tetejére állítod a napi étrendedet, és a vége az lesz, hogy este hazafelé bedobsz négy sajtburgert a sarki gyorsétteremben. Nem légből kapott érvként írjuk le ezen sorokat, ugyanis az emberi emésztőrendszer sem arra van kitalálva, hogy egy adagban vigyünk be 2000 kalóriát. A legjobb, ha naponta ötször eszünk, de moderált mennyiséget, és időben kezdjük, semmi esetre se hagyjuk ki a reggelit, hiszen az az alapja mindennek!

Ha kimerültem csak megiszok egy kávét

A kávé valóban gyorsan helyrerázhat, de figyelembe kell venni, hogy a koffein serkentőszerként való használata csupán egy sebtapasz a fáradtságra és a végén akár még jobban is visszaüthet, ha kiürül szervezetünkből. A legfontosabb, hogy ne vidd túlzásba, ha energiára van szükséged, próbálj meg inkább valamilyen egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékot magadhoz venni, mint pl. a banán, az alacsony zsírtartalmú joghurt vagy pulykahús.

Élvezem a munkám, nincs szükségem nyaralásra

Talán a mindennapok mókuskerekében furcsán hangozhat, de igenis sokan vannak, akik ugyan elmehetnének szabadságra, mégsem teszik, hogy miért az most nem fontos. Az viszont annál inkább, amit ezzel okoznak a szervezetüknek, ugyanis egy amerikai felmérés kimutatta, hogy azok, akik kevesebb szabadnapot vesznek ki, átlagosan rosszabb egészségnek örvendenek. Úgyhogy azt javasoljuk, hogy utazzanak el, vagy csak kapcsolódjanak ki otthon, amennyit csak a munkájuk enged!

Eleget mászkálok egész nap, kihagyhatom a sportot az életemből

Valóban eleget mászkálsz? A lakásajtótól az autóig, vagy a buszig és vissza, vagy a plázázást is beleszámítod? Ugye, hogy nem is olyan nagy a távolság, pláne nem úgy, hogy ha mindemellett még ülsz is egész nap. A munkahelyen, a kocsiban, a buszon, a szülői értekezleten vagy a moziban. Felejtsd el a kifogásokat és tervezz be heti két-három alkalmat, amikor legalább egy órát mozogni fogsz.

Egy-két szál cigaretta naponta igazán nem árthat

A cigarettában található káros anyagok, mint pl. a kátrány és a szén-monoxid bizony már napi egy-két szálnál is kifejtik egészségkárosító hatásukat, persze ne örüljenek a vízipipások se, mert rájuk ez még hatványozottabban igaz.  A probléma a nyilvánvalón kívül, a rendszerességben rejlik, mire a szervezet elkezdene regenerálódni, újra és újra megkapja az irritáló anyagot, csatateret kialakítva így a tüdőben és a szívben is. Nem tudunk mást javasolni, minthogy tedd le a cigarettát!

Egy bizonyos kor felett már nem igényeljük a kielégítő alvást

Nem igaz, tény, hogy idősebb fejjel az ember már nem tud olyan jól vagy épp annyit aludni, mint fiatalabb korában, de ez egy problémát jelöl és nem holmi kiváltságosságot, ugyanis az évek múlásával sem szorulunk kevesebb alvásra, ugyanúgy 8-9 órányi nyugodt pihenésre van szükségünk, mint a huszonéves önmagunknak. Tessék időben lefeküdni! Ha még többet akarsz tudni az alvásmítoszokról itt és itt már írtunk róla korábban.