Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Barátságos zsírok

A zsírok minden fogyókúrázó vagy csak simán az egészséges táplálkozásra ügyelő ember szemében az első számú főellenségként vannak nyilvántartva. Őket okolják leggyakrabban az elhízásért, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések előidézésért is. Azonban a zsíroknak rengeteg válfaja létezik, és ezek közül sok korántsem olyan ártalmas mint a legtöbben hiszik. Bár az omega 3 és egyéb telítetlen zsírsavak létezése már kezd beszivárogni a köztudatba, még mindig nem esik róluk, és főleg természetes forrásaikról elég szó. Mi most ezen próbálunk segíteni.

 

A telített zsírsavaknak valóban jelentős szerepe van a fent említett betegségek előidézésében, valamint a koleszterinszintünket is rossz irányba mozdítják el. Léteznek azonban telítetlen, és többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek a fenti hatásoknak éppen az ellenkezőjét fejtik ki. Ezek ugyanúgy rendkívül magas energiatartalommal bírnak, ugyanakkor javítják a vér koleszterinszintjét, stabilizálják a szívritmust, segítenek a gyulladások leküzdésében, valamint a szervezet számára szükséges ösztrogén, tesztoszteron és D-vitamin elállításában is fontos szerepet játszanak. Legalább ilyen fontos az is, különösen a fogyókúrázók számára, hogy ezek fogyasztásával könnyebben elérhető a jóllakottság érzet, illetve az étkezések közt a vércukor szint stabilizálása miatt az éhség is kevésbé tör ránk.

Ha már tisztáztuk, hogy miért is jó számunkra a telítetlen zsírsavak fogyasztása lássunk pár ízetes példát ezek természetes forrásaira.

Olajos halak

A szardíniák, lazacok és makrélák magas omega 3 tartalmuknak hála nem csak ízletesek de egészségesek is. Jellegzetes ízviláguknak hála csak egy kis citromlé és tengeri sót kel hozzájuk adni, hogy egy igazán finom grillételt készítsünk belőlük.

 

Magok és diófélék

A len, a kender és számos egyéb magféle szintén gazdag omega zsírsavakban. A diófélék, mogyorók és a mandula pedig egyéb telítetlen zsírokat tartalmaznak. Használatuk igen egyszerű, bármilyen salátába remekül illenek, de sült húsok töltelékeként is kiválóak. A reggeli gabonapelyhünket is feldobhatjuk velük, de az interneten számos receptet találunk, ahol részben vagy egészben helyettesítik a süteményekbe, tortákba kerülő lisztet.

Olívaolaj

Sokaknak biztos mondani sem kell, mégsem mehetünk el szó nélkül az olíva mellett. A telítetlen zsírsavakat tartalmazó olívaolaj rengeteg ízesítésben kapható, készíthetünk belőle salátadresszinget sőt süthetünk, piríthatunk is vele. Fontos azonban, hogy ügyeljünk a minőségre és mindig az extra szűz változatát keressük!

Avokádó

Bár itthon elég borsos az ára ennek a különleges gyümölcsnek, és megfelelő minőségűt se mindig találni a boltok polcain, igyekezzünk a konyhánk állandó vendégévé tenni. Lazán összepépesítve, sózva, citromozva, egy kis paradicsommal pillanatok alatt remek guacamolét készíthetünk, de egyszerűen felszelve, salátákhoz tálalva is remek, ráadásul tápláló étek.

0 Tovább

7 tipp az egészséges reggelihez!

Mind tudjuk, ha bal lábbal kelünk fel, az hogyan tudja rányomni bélyegét napunkra. Így van ez a reggelivel is. Mivel ez a nap első étkezése, olyannak kell lennie, hogy lendületet adjon napunknak. Így különösen fontos, hogy már reggel a lehető legegészségesebben étkezzünk és igyekezzünk olyan tápanyagokkal ellátni szervezetünket, amikből ebben a napszakban van a legnagyobb szüksége.

 

1. A kevesebb néha több!

A táplálkozástudományi szakemberek jelentős többsége mára elvetette a „reggelizz, mint egy király...” elvét. Hogy napunkat dinamikusan kezdjük, nincs szükség nehéz, gyakran zsíros vagy túl cukros ételek fogyasztására. Sőt, ezek a legtöbb esetben arra ösztönöznek, hogy visszabújjunk az ágyba. Sokkal fontosabb a kellő mennyiségű ásványi anyag, rost és fehérje bevitele.

 

2. Gondolkozzunk előre!

Próbáljuk meg már előző este, vagy még a délutáni bevásárlás alkalmával kitalálni mit eszünk másnap reggel. Ha ezt nem tesszük meg, az gyakran kapkodáshoz és fölösleges stresszhez, a szükséges hozzávalók hiánya pedig végül az egészségtelenebb ételekhez fordulást eredményezi.

 

3. Szénhidrátok helyett rostok

A nehéz, szervezetünket megterhelő szénhidrátok, mint a kenyér és egyéb, gyakran cukros pékáruk helyett fogyasszunk könnyebben emészthető gabonatermékeket. A jó minőségű gabonapelyhek nem csak a szervezetünk számára elengedhetetlen rostokat tartalmazzák, de a hozzájuk adott vitaminok és ásványi anyagok is segítenek, hogy jól induljon a napunk.

 

 

4. Legyünk kenyérkirályok

Ha mégis a kenyérfélék mellett döntünk, ne legyünk spórolósak. Bár a teljes kiőrlésű, barna és magvas kenyerek drágábbak az egyszerűbb fajtáknál, sokkal egészségesebbek, és ízük is változatosabb.

 

5. Faljuk fel a csendéletet!

Ne csak a díszítés végett tartsunk otthon gyümölcskosarat, hisz ezek a legegyszerűbb almáktól kezdve a különlegességnek számító trópusi szerzeményekig mind nagyon egészségesek. Egy körtét, barackot, vagy bármely, a szezonnak megfelelő gyümölcsöt akár a buszhoz sietve is elmajszolhatunk, de ha ráérünk reggeli gabonapelyhünket vagy joghurtunkat is „feltuningolhatjuk” velük.

 

6. Inni, inni és inni

Ne feledkezzünk meg a kellő folyadék beviteléről sem! Egész este nem ittunk, így nem ok nélkül érezzük magunkat szomjasnak reggel. Ráadásul a kávé, a zuhanyzás vagy az indulás körüli stressz csak rontanak ezen. Maradjunk hidratáltak, de ügyeljünk arra is, hogyan. Mielőtt magunkba döntünk egy liter cukros gyümölcslevet, érdemes meginni egy pohár vizet, hogy szomjunk csillapítsa. Utána jöhetnek az ízek.

 

7. Helyben vagy elvitelre?

Nem mindannyiunk szeret korán reggel, indulás előtt enni. Ha szervezetünk nem kívánja a reggelit, az rendben van, de ekkor is gondoskodnunk kell a később ébredő étvágyunkról. Vegyünk zárható nejlonzacskókat, dobozokat, melyekben gusztusosan vihetünk magunkkal bármiféle élelmet. Ezek elkészítésénél is vegyük figyelembe a fent leírtakat, hiszen nem csak egy szendvics, de kis törődéssel és gondolkozással bármilyen egyéb egészséges finomság is elcsomagolhatóvá válik.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek