Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kezedben az egészséged

Talán nem is gondolnád, hogy saját kezeid milyen jelentős szövetségesek lehetnek az egészségedért folytatott mindennapos küzdelemben. Ezért most a figyelmedbe ajánlunk néhány kevésbé kézenfekvő, de annál inkább hatékony módszert, amelyekkel még egészségesebbé varázsolhatod magad.

0 Tovább

Ismerjük meg az egzotikus gyümölcsöket! 2. rész

Minisorozatunk nyitórészében bemutattunk nektek pár egészséges és finom egzotikus gyümölcsöt, melyeket egy kis utánajárással a jól ismert hazai gyümölcsök téli áránál nem is sokkal drágábban beszerezhetünk. Ezekkel nem csak eddig ismeretlen új ízeket és különleges recepteket próbálhatunk ki, de egészségünk javára is válhatnak. Folytassuk hát a kutakodást a messzi öldek legfinomabb csemegéi között.

Kaktuszfüge

Bizony, határainkon túl a kaktuszok sem csak szúrós szobanövényként ismertek. Egy mexikói fajtájuknak a termése is jó szolgálatot tesz, mégpedig finom gyümölcsként. Édeskés-savanykás ízük igazán üdítő élményt nyújt, a tüskékkel azonban érdemes vigyázni! Legfinomabb ha jéghidegen gyümölcssalátába szeljük, vagy magában fogyasztjuk.



Physalis, avagy földicseresznye

Ez az apró narancssárgás cseresznyéhez hasonló termés az Andokból származik, azonban Dél-Afrikában háziasították, hogy skorbutos betegeket gyógyítsanak magas C-vitamin tartalmának segítségével. A savanykás gyümölcsöt élénk színe és szerteágazó elszáradt hártyahéja miatt elegáns éttermekben gyakran használják desszertek díszítésére. Azonban önmagában, vagy kompótként elkészítve is kiváló.

Maracuja

A maracuja nevével egyre többet lehet találkozni, azonban többnyire csak gyümölcslevek és egyéb készítmények kiegészítőjeként. Pedig frissen is nagyon finom. A passiógyümölcs közeli rokona a trópusok legnagyobb részén megterem, azonban igazán csak az 1000 méter fölötti magaslatokat kedveli. Erős, jellegzetes íze miatt tortakrémek, joghurtok nagyszerű kiegészítője lehet.

Nashikörte, almakörte

Az Európában termő almák és körték Távol-keleti rokona a nashi. Ahogy nevéből is látszik leginkább az általunk ismert alma és körte keresztezésére hasonlít, pedig eredetileg önálló faj volt. Azóta azonban több száz fajtáját tenyésztették ki, így kerekdedebb, és bő-levű körteformájú típusai is akadnak.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Kávés áfonyatorta Valentin napra!

Unod már, hogy minden Valentin napi édesség, rózsaszín vagy vörös cukormázzal, csokoládéval vagy valami egyébbel van bekenve? Az alábbi recepttel megtörheted ez a végtelenségig unott hagyományt és egy új, izgalmas ízkombinációval kedveskedhetsz kedvesednek, és persze magadnak is.


Hozzávalók:

  • 1 + fél bögre finomliszt
  • 1 + fél bögre cukor
  • ½ bögre margarin vagy vaj
  • 2 bögre áfonya (ha elérhető áron tudunk frisset szerezni az a legjobb, persze a fagyasztott is megteszi. Ezt jól csöpögtessük le!)
  • 2 ½ kk sütőpor
  • 2 csipet só
  • 1 bögre Kellogg's Optima gabonapehely
  • ¾ bögre tej
  • 1 bögre nem túl erős kávé




Elkészítés:

A torta két részből áll: a kukoricapelyhes, kávés alapból és az áfonyás felső részből. Kezdjük az utóbbival.

Fél bögre lisztet, és egy bögre cukrot elkeverünk a zsiradék felével, majd beleszórjuk az apróra vágott áfonyát. A szemeket legalább negyedekbe aprítsuk fel! Az így elkevert masszát félretesszük.

Az alsó részhez összeöntjük a gabonapelyhet, a kávét és a tejet, majd pár percig állni hagyjuk, amíg kicsit megpuhul. Ezalatt összekeverjük a maradék 1 bögre lisztet, fél bögre cukrot, sót és sütőport. A fellazult kukoricapehelyhez hozzáadjuk a maradék margarint és a tojást, majd jól elkeverjük. Ha homogén masszát kaptuk jöhet a lisztes keverék és egy utolsó kavarás. Az így elkészült tésztát egy nem túl nagy kikent tepsibe tesszük, nehogy túlságosan lapos legyen a végeredmény. Ezután az egyenletesen szétkent alapra finoman felhordjuk az áfonyás felső részt és az egészet előmelegített sütőbe dugjuk. 200°C-on süssük körülbelül 45 percig, majd még melegen várjuk fel és tálaljuk.

Díszíthetjük friss áfonyával és tejszínhabbal, de akár pár levél mentával és vaníliafagylalttal is.

Persze ha nem elég Valentin napi számunkra a recept az egészet készíthetjük szív alakú szilikon sütőformában is.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

6 ok amiért a csokoládé egészséges!

Valentin nap közeledtével egyre többen kezdenek gondolkodni azon, milyen ajándékkal is lepjék meg kedvesüket. Legtöbbször a virág és a csokoládé jön szó, és míg előbbinek nem kell egészségügyi hatásairól beszélnünk (ritkán faljuk fel a csokrot ;)), addig utóbbi körül érdemes eloszlatni azt a tévhitet, miszerint a csokoládé minden körülmények közt az ember, főleg a diétázó legnagyobb ellensége lenne. Mert bizony, a sokak által átkozott és a konyhából száműzött csokoládé, ha jó minőségűt és mértékkel fogyasztjuk kimondottan egészséges is lehet. Persze nem csak diétázóknak és a testükre gondosan ügyelőknek lehetnek hasznosak az alábbi információk, de a fanatikus édesszájúak is új érveket kapnak kezükbe, ha ízlésbeli vitákba kavarodnának valakivel.

Antioxidánsok tömkelege

A Csokoládé, különösen a magas kakaótartalmú fekete csokik, nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és gyógyhatású flavonoidokat, melyek számos betegség leküzdésében és megelőzésében játszanak komoly szerepet. A legtöbb gyógynövény a bennük található flavonoidoknak köszönheti előnyös hatását.

Óvja a szívet

A 70%, vagy afölötti kakaótartalommal bíró csokoládék enyhe véralvadásgátló hatásukon keresztül segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, azonban ez nem mondható el a tejcsokoládékról. A tej ugyanis meggátolja a szervezetet, hogy az előbbi leírt hatásban szerepet játszó polifenolokat felszívja.

Kisimítja a bőrt

A csoki nem csak az egyre divatosabb organikus anyagokból készült kozmetikai termékekben, de elfogyasztva is segít megőrizni bőrünk fiatalságát, feszességét.

Fájdalmat csillapít

A csokoládéban lévő anyagok beindítják szervezetünk boldogsághormon termelését. Az így felszabadult endorfin és egyéb hormonoknak többek közt fájdalomcsillapító hatása is van.

Segít leküzdeni a menstruációs panaszokat

Nem véletlenül vágynak a nők bizonyos ételekre a hónap adott szakában. Testük pontosan tudja, hogy mire van szükségük, és ezek közé tartozik a csokoládé is. Ennek magas magnézium tartalma jó hatással van a feszült idegekre. Ráadásul a csokoládé a nyugtató hatású endorfinok termelését is beindítja, így segítve át a nehéz napokon. Persze ezzel is óvatosan kell bánni! A sok cukor, és a kakaóban található koffein ingerülté is tehet.


Koleszterin ellen is hatna?

Egyes kutatások szerint, a fekete csokoládéban található flavonoidok, ha rendszeresen és kis mértékben fogyasztják őket még a koleszterinszint csökkentésében is segíthetnek. Bár a kutatás eredményeit többen is megerősítették, érdemes megemlíteni, hogy azt a Mars csokoládét is gyártó Élelmiszer-óriás finanszírozta.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

6 ropogós snack – diétázóknak is!

A diétázás egyik legidegesítőbb és nehezebb része, hogy otthon a tévé előtt ülve vagy barátokkal beszélgetve nem markolhatunk a többiek által olyan jóízűen ropogtatott pereces, sós mogyorós és kitudja még milyen bűnös finomságokat tartalmazó tálkákba. Bár ez valóban nem tanácsos, nekünk sem kell minden földi élvezettől megfosztani magunkat. Jöjjön pár ropogós finomság, amit nyugodt szívvel fogyaszthatunk, sőt még nem diétázó ismerőseinknek is ízleni fog.

Zöldségchips

Ma már a krumplin kívül számos zöldségből készítenek chipseket, amit ráadásul, lévén diétás finomságokról szó, a legtöbbször nem olajban sütnek ki és utólag sem sózzák. A cékla, a sárgarépa és társaik a krumplihoz hasonlóan, azonban annál lényegesen egészségesebben roppan a szánkban.

Pörkölt csicseriborsó

Ehhez már nem elég feltépni egy zacskót, de a finom végeredmény igazán megér 5 perc munkát. A konzerv csicseriborsót csöpögtessük le, majd a maradék nedvességet is itassuk fel konyharuhával vagy papírötlővel. Az így megszárított bogyócskákat forgassuk meg pár csepp extra szűz olívaolajban, enyhén sózzuk, fűszerezzünk ízlésünk szerint, mondjuk oregánóval, vagy akár egy kis chilivel és citrommal, majd egy tepsibe szórva dugjuk 200 °C-os sütőbe míg finom ropogós nem lesz. Ha ropihabzsoló barátaink eddig csak nevettek rajtunk, most majd szemlesütve nyalják meg mind a tíz ujjukat...

Ropogós cukorborsó

Bizony cukorborsót ropogtatni is roppant finom és remekül passzol a mozizós hangulathoz. Ha igazán ínyencek vagyunk mártogassuk mikróban megolvasztott zsírszegény kecskesajtba. Isteni!

Töltött endívia

Az endívia még itthon kevésbé ismert salátaféle, melynek merev tartású ropogós leveleit mindenféle finomsággal megtölthetjük. Ezt érdemes észben tartani, mert nem csak magányos tévénézős estéken szolgál remek étekül, de akár egy elegáns vendégségben is látványos és ízletes előételeket lehet tálalni, ebben az ehető kis 'tálkában'. Apróra vágott balzsamecetes körtével például igazén különleges ízkombinációt alkot.

Egyszerű salsa

Egy egyszerű de finom salsát gyakorlatilag bármiből készíthetünk, az egyik legfinomabb mégis a paradicsom, uborka, színes kaliforniai paprika és hagyma (ha lehet használjunk vörös helyett édes fehéret) apróra vágott keverékéből készült sűrű, darabos szós. Kétszersülttel, vagy a fentiek bármelyikével tunkolva kiváló párost alkotnak.

Bébirépa joghurtos szósszal

A végére hagytuk a kedvencünket. Ehhez a leturmixolt brokkolit, kaliforniai paprikákat és gyöngyhagymát görög joghurttal kell elkeverni. Az ízletes krém nem csak ízben zseniális, de látványra is gyönyörű, kiválóan harmonizál a bébirépa naranccsával.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább
«
12

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek