Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A karácsonyi fűszerek jótékony hatásai

Ma, a szeretet ünnepének lezárultával már biztosan sokan átkozzák magukat, amiért újra engedtek az ünnepi kísértésnek, és teletömték magukat a karácsonyi lakoma során a legkülönfélébb süteményekkel és finomságokkal, sőt többségünk még egy jókora adag forralt borral is adózott a karácsony szellemének. Hogy a hatalmas adag kalória elfogyasztása után ne érezzük magunkat olyan rémesen, összeszedtük inkább, hogy milyen előnyökkel jár az ünnepek során nagy mennyiségben használt fűszerek fogyasztása.

0 Tovább

Karácsonyi őrület – így kerülheted el

Valljuk be a karácsony nem csak a szeretet ünnepe, de egyben őrületes stressz forrás is. A nők többsége az év ezen időszakában jellemzően túlvállalja magát, a magas elvárások miatt. Az év végének azonban nem feltétlenül kell idegösszeomlással végződnie. A megszokottnál sokkal könnyebben is átvészelheted az ünnepeket! Mindjárt mondjuk is hogyan!

0 Tovább

Ezek miatt ne aggódj az ünnepek során

A boldog és békés Karácsonyból elég hamar válhat valódi rémálom, ha az ember folyamatosan csak az ajándékokon agyal, az utazáson kattog vagy éppen 12 személyre főzi az ünnepi ebédet. Szóval az ünnepek alatt sem leányálom az élet, hiszen rengeteg dolog miatt aggódhatunk és hiába a számtalan stressz oldó technika, ezekről bővebben itt, jobb elkerülni a bajt és lélekben is felkészülni a szeretet ünnepére. Összeszedtünk hát egy jó adag olyan dolgot, ami miatt nem érdemes izgulnod!

0 Tovább

Forralt bor, egészségünkre?

Narancs, fahéj, szegfűszeg és ánizs illat lengi be hazánk főtereit, köszönhetően az ott felállított karácsonyi vásárok szorgos bor forralóinak. Bevalljuk minket is el-elcsábít egy-egy séta során a gőzölgő ital, így jött az ötlet, hogy utána járjunk, hogy mennyire egészséges is ez a csodálatos ital. Ha a kérdés már bennetek is felmerült és szeretnétek többet tudni a forralt borról, kattintsatok! A jutalom egy kitűnő recept lesz!

1 Tovább

A karácsonyi menü az életünkre tör?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy nem túl káros-e az egészségünkre a hagyományos karácsonyi menü? Ilyenkor gyakran a pillanatnyi hangulatunkkal ellentétes, hagyományos ételeket fogyasztjuk, ráadásul ezekből a rokonság különböző részeit végiglátogatva gyakran több napon keresztül ugyanolyan, vagy nagyon hasonló ételsort eszünk végig. Ráadásul nem ritkán étvágyunkon felül. De mik is ezek a hagyományos élelmiszerek, és milyen hatással vannak egészségünkre?

A hagyománnyá vált babonák

Karácsony és újév környékén sok helyen száműzik a szárnyasokat a konyhából, hiszen ezek a néphiedelem szerint elkaparják a szerencsét. Ellenben a náluk bizonyítottan egészségtelenebb sertésről, ami az ünnepi töltött-káposzta elengedhetetlen része az a hír járja, hogy a épp ellenkezőleg, orrával előtúrja a a szerencsét.

A másik főfogásnak számító halételeket sem véletlenül fogyasztják. A halpikkelyek egyrészt a gazdagság és jómód szimbólumai (talán a pénzérmékre való hasonlóságuk miatt), valamint a hal szimbóluma a keresztény világban magát Jézust jelképezi.

Természetesen a desszert sem maradhat ki a babonából fogyasztott fogások közül. A diót régebben a rontások elkerülése érdekében fogyasztották, a mák pedig a lencséhez hasonlatosan a gazdagság bőség jelképe.

Jó ez nekünk?

Mára számos kutatás bizonyította, hogy bizony a fenti alapanyagok pozitív hatással is lehetnek szervezetünkre. A halak fogyasztása többszörösen egészségesnek bizonyult. Húsuk könnyen emészthető, teljes értékű fehérjéket, telítetlen zsírsavakat és rengeteg B-, E-, és D-vitamin tartalmaz. Szintén megtalálhatók benne a legszükségesebb ásványi anyagok, mint a kalcium, magnézium és a foszfor. A tengeri halak többségében emellett omega-3 zsírsavak is vannak, mely a vár koleszterinszintjét befolyásolja pozitívan. Idehaza az ünnepeknek ráadásul kiemelkedő szerepe van a halfogyasztásban. Idehaza az emberek átlagosan évente csupán 4,2 kg halat fogyasztanak, ami messze elmarad a kívánatostól, de az európai átlagtól is. Ennek ráadásul sokan nagy részét az ünnepek körül fogyasztják el.

A káposzta még főzve is jelentős C-vitaminforrás, ami a téli időszakban jelentősen erősíti immunrendszerünket. Ezen kívül tartalmaz még K- és E-vitaminokat, folsavat, és szintén nem elhanyagolható kalciumtartalma.

A mák az egyik leggazdagabb természetes káliumforrás, ezenkívül bővelkedik magnéziumban, kalciumban és vasban is. Ráadásul elkészítés során nem, vagy csak alig veszít ezekből, így a mákkal készült sütemények, ha a cukor mennyiségét kordában tarjuk kimondottan egészségesek lehetnek.

A dió szintén tartogat számunkra meglepetéseket. Vértisztító hatása mellett telítetlen zsírsavakat tartalmaz, valamint magas B-vitamintartalma is.

0 Tovább
«
123

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek