Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sajtos sonkás quiche

A quiche egy itthon még kevéssé ismert hagyományos francia fogás, amolyan lepényféle. Nagy előnye, hogy előre elkészíthető, hiszen melegen és hidegen egyaránt finom. A pizzákhoz hasonlóan rengeteg módon elkészíthető, így egyszerű uzsonnaként is magunkkal vihetjük, de akár vacsoravendégeinket is várhatjuk vele. Mivel hidegen könnyen kézbe vehető, akár meccsnézés közben is sikert arathatunk vele vendégeink körében.

Hozzávalók:

A Tésztához

  • 1 ¼ bögre liszt
  • ¾ bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 3 csipet só
  • 1/3 bögre olaj
  • 3 kanél víz

A krémhez:

  • 2 marék reszelt sajt
  • 1 marék felkockázott sonka
  • 3 szál újhagyma
  • 5 tojás
  • 1 bögre tej
  • 1 kanál liszt
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 kanál mustár

Elkészítés:

Egy közepes keverőedényben forgassuk össze a kukoricapelyhet, a a lisztet, és a sót, adjunk hozzá olajat, majd keverjük, amíg az egész massza át nem nedvesedik. Keverés közben lassan adjuk hozzá a hideg vizet. A Kész tésztát kanalazzuk és villával vagy kanállal lapítsuk egy kerek sütőformába. A tészta az edény falán menjen fel 3-4 centi magasságban is.

Az alapot 200°C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percig. Hogy ne púposodjon, hólyagosodjon fel terítsük le egy réteg alufóliával, majd egyenletesen terítsünk szét rajta egy fél bögre szárazbabot vagy rizst, hogy nehezékként szolgáljon. Sütés után ezt a fóliával együtt távolítsuk el.
Ezután a még meleg tésztára szórjuk a sajtot. Ha különleges alkalomra készülünk és pénztárcánk megengedi használhatunk svájci gruyére sajtot. Ez a különleges félkemény fajtaenyhén diós aromájú, egy kilója 10 liter tehéntejből készül és gyakran évekig érlelik. Jól olvad így fondue-k és quiche-ek állandó alapeleme. Persze ha ehhez nem férünk hozzá nyugodtan használhatunk ementálit is.

A sajt felszórása után egy edényben enyhén felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet, egy kanál lisztet, sót, borsot, felaprózott hagymát és mustárt. Az egész keveréket a sajtos tésztára öntjük és az enyhén lejjebb csavart, 180°C-os sütőbe dugjuk fél órára. Ha a teteje megpirult készen is van. Fogyaszthatjuk hidegen, melegen egyaránt, de ha z utóbbi mielőtt döntünk is várjuk pár percet mielőtt felszeleteljük.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Ropogós sült kecskesajt friss salátaágyon

A legfrissebb időjárás-előrejelzések szerint bár a hét elején még lehet zivatarokra számítani de hétvégére megérkezik az igazi kánikula. Erre több szempontból is fel kell készülnünk, mi most a legkellemesebb kezdjük... A meleg nyári napokon mindig jó ha van az ember tarsolyában egy könnyű mégis laktató, akár különleges alkalmakra is megfelelő finom recept. A következő kecskesajtos finomság éppen ilyen!

Hozzávalók:

  • 2 rúd natúr kecskesajt (2x 15 dkg)
  • ¼ bögre finomliszt
  • 1 tojás
  • ½ bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 1 kk. fokhagyma-granulátum
  • 1 kk. reszelt citromhéj
  • ½ kk. fekete bors
  • 2 ek. balzsamecet
  • ¼ bögre olívaolaj
  • 1 ek. víz
  • friss zöld saláta

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

A panírozáshoz, mint mindig, most is három lapos edényre lesz szükségünk.

Az elsőben öntsük össze, majd keverjük el a lisztet, a fokhagyma, bors és citromhéj felét.

A második edényben verjük fel a tojást, adjunk hozzá 1-2 kanál vizet vagy tejet is.

Egy harmadik edénybe szórjuk ki a finom összetört kukoricapelyhet.

Ezután jöhet a szokásostól semmiben sem eltérő panírozás: A nem túl vékonyra szeletelt sajtdarabokat először a lisztbe, majd a kukoricapehelybe forgatjuk, hogy az a lehető legteljesebben ellepve. Ha a panírt nem érezzük elég erősnek vagy vastagnak az nem gond, hiszen nem olajban fogjuk kisütni a sajtot, de ettől függetlenül ha szükségét érezzük, egészet megismételhetjük.

A Bepanírozott sajtot egy rétegben fektessük sütőpapírral bevont tepsibe és süssük 10 percig.

A salátadresszinghez keverjük össze a balzsamecetet és az olívaolajat a maradék fűszerekkel. Ha édesszájúak vagyunk megbolondíthatjuk pár csepp mézzel is.

A megsült sajtszeleteket tálaljuk szépen elrendezett friss salátaágyon, a dresszinget csak közvetlenül fogyasztás előtt öntsük a zöldségekre.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

5 szuper-egészséges zöld fűszer

Friss fűszerekkel főzni, ételeinket díszíteni remek dolog. Természetesen az ízek sokkal intenzívebbek, mint a zacskós szárított fűszerek esetében, de ez nem minden. A növények számos pozitív élettani hatásából szervezetünk sokkal többet tud frissen fogyasztva kamatoztatni. Ráadásul ma már szinte bármelyik nagyobb áruházban beszerezhetőek a legnépszerűbb cserepes, élő fűszernövények, a kertészetek kínálata pedig még ezeket is felülmúlja. Áruk sem túl borsós, pár száz forintért heteken keresztül lehetnek ékességei saját kis konyhakertünknek, amit akár a két ablakkert közti párkányon vagy az erkélyen is berendezhetünk. Ha pedig kertünk is van akár hosszú hónapokig is élvezhetjük a friss fűszernövények számtalan előnyét.

Pörgesd fel az agyad rozmaringgal

Egyes kutatók szerint a rozmaring aromaanyagai közt található vegyületek felgyorsíthatják az agyműködést, és pozitív hatással lehetnek a kognitív folyamatokra. Fűszerként leginkább sült vadhúsokhoz használjuk, de bárányt sem érdemes néhány ág friss rozmaring nélkül elkészíteni.

Petrezselyemmel a mellrák ellen?

A petrezselyem a magyar konyhákban talán a legrégebb óta frissen is rendszeresen használt fűszer. Ennek nem csak ízlelőbimbóink örülhetnek, hiszen a benne található anyagoknak komoly egészségmegőrző hatásuk is van. Konkrétan a flavonoidok csoportjába tartozó apigeninről beszélünk, amiről kimutatták, hogy mellrákkal küzdő patkányoknál lassítja az új tumorok kialakulásának esélyéét és azok fejlődésének ütemét.

Hasi panaszok enyhítése mentával

Egyre több ember, elsősorban nő, szenved egy rejtélyes betegségben, az Irritábilis Bél Szindrómában. Az IBS tünetei egyénenként borzasztó sokfélék lehetnek de a leggyakoribbak az erős hasi görcsök, puffadás, hasmenés székrekedéssel váltva és az ezek okozta állandó kellemetlen érzés. Ez utóbbiakon segíthet a friss menta fogyasztása, ami fájdalomcsillapító hatását a vastagbélben fejti ki, ahol egyes idegrostok irritációját enyhíti. Ráadásul a menta könnyen fogyasztható, még főznünk, sőt ennünk sem kell: limonádéban is kiváló!

Gyulladások ellen olaszosan

Az oregáno, a bazsalikom mellett az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb zöld fűszere. Jellegzetes íze a legtöbb paradicsomos szószt feldobja, de grillezett húsok és zöldségek kísérője is nagy sikerrel lehet. Ami még érdekesebb, hogy állatkísérletek során nagy arányban csökkentette a gyulladások okozta duzzanatok méretét.

Kakukkfű: az antioxidánsbomba

A kakukkfű az antioxidánsokban leggazdagabb fűszerek egyike. Ráadásul emellett jelentős A- és C-vitamintartalommal valamint vassal is rendelkezik. Elsősorban lazac de más halak és szárnyasok fűszereként kiváló. Ha a nyáron grillezünk, mindenképp próbáljuk ki!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Ropogós citromos halszeletek

A szakemberek nem győzik eleget hangsúlyozni, mi is sokszor leírtuk már, hogy a halak fogyasztása mennyivel egészségesebb a szárnyasokénál, a négylábú háziállatokról nem is beszélve. Magyarországon ez a téma azonban még nagyobb hangsúlyt kéne, hogy kapjon hiszen idehaza az egy főre jutó éves halfogyasztás csak töredéke az európai átlagnak, ráadásul ennek nagy részét is karácsonykor habzsoljuk be. Szintén gondot jelent, hogy a hal egy igazán megosztó étel, sokan a közelébe mennek, a gyerekek nagy része pedig azonnal a tányérja szélére tolja a nem kívánatos halfalatokat. Ezen kívánunk segíteni az alábbi recepttel, amit minden gyerek örömmel fog ropogtatni.

Hozzávalók

  • ½ kg tengeri halfilé
  • 2 bögre Kellogg's Corn Flakes
  • ½ kk. citromhéj
  • ½ kk. só
  • ¼. kk tárkony
  • 1/8 kk. bors
  • ¼ bögre petrezselyem
  • 2 tojás
  • 2 közepes citrom



Elkészítés:

A halszeleteket jól mossuk meg majd alaposan csöpögtessük le.

A Kukoricapelyhez keverjük el a citromhéjjal, sóval, tárkonnyal, borssal és a petrezselyemmel. Természetesen ételünk annál ízletesebb lesz minél több friss alapanyagot használunk hozzá. Citromra egyébként is szükségünk van, így alaposan megmosott héját le is reszelhetjük és a friss petrezselyem beszerzésével sem lehet gondunk. A tárkony egy fokkal nehezebb dió, sok helyen kapható élő fűszernövény, ami kiültetve akár egész nyáron elláthat minket ízletes leveleivel.

A tojásokat törjük fel és válasszuk el a sárgáját és fehérjét. Most csak ez utóbbira lesz szükségünk. Mártsuk bele a halat majd alaposan hempergessük meg a kukoricapelyhes morzsában.

Az így bepanírozott halszeleteket egy rétegben fektessük sütőpapírral lefedett tepsibe és süssük 190°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban egy villával ellenőrizhetjük, hogy elkészült-e a hal: ha igen könnyedén szétnyomható, húsának rostjai rétegesen válnak el egymástól.

A kész halat tálaljuk vékonyra vágott citromkarikákkal vagy készítsünk hozzá friss joghurtos mártogatóst egy csepp mézzel és mustárral.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Jamaicai csirkecsíkok mangóval

Már azt hittük megállíthatatlanul közeledik a nyári forróság, ám az országszerte eleredő eső egy pillanatig kedvünk szegte. Persze nem búslakodtunk sokáig, inkább kerestünk egy igazán izgalmas receptet, amellyel bárki trópusi hangulatot varázsolhat otthonába. A receptben említett jamaicai fűszerkeveréket itthon kevesen használják, ennek ellenére kis utánajárással beszerezhető.

Persze elkészítése sem ördöngösség: javarészt szegfűborsot, fahéjat, szegfűszeget, újhagymát, szerecsendiót, kakukkfüvet, fokhagymát és a karibi szigetvilág egyik legerősebb chilijét, az eredetileg trópusi afrikai Scotch Bonnet paprikát tartalmazza.

Hozzávalók:

  • ½ kg csirkemellfilé
  • 2 tojás
  • 3 bögre Kellogg's Corn Flakes kukoricapehely
  • 1 ek. méz
  • 1 ½ kk. jamaicai fűszerkeverék
  • ½ bögre mézes-mustáros salátaöntet
  • 1 kk. reszelt lime- vagy citromhéj
  • 2 mangó





Elkészítés:

A csirkemellet vágjuk könnyen kezelhető, maximum 2-3 centi vastag, hosszúkás csíkokra. A tojásokat törjük fel és válasszuk el a fehérjét, amit egy alacsony edényben keverjük össze a mézzel. Egy másik edényben keverjük össze a fűszerkeveréket és a kukoricapelyhet. Ez a két mixtúra adja majd a hús ropogós bundáját így már nincs is más dolgunk, mint panírozni. A csíkokat először mártsuk a tojásos keverékbe, hogy az mindenhol érje, majd alaposan forgassuk meg a fűszeres kukoricapehelyben, hogy az teljesen beborítsa. Az így elkészült húsfalatkákat egy rétegben fektessük egy sütőpapírral borított tepsibe.

220 °C-ra előmelegített sütőben süssük 12-13percig, vagy amíg minden falat jól át nem pirul. Forgatni nem szükséges,

Amíg a húsok pirulnak, készítsük elő a mártogatós szószt. Ehhez csupán egy magas falú edényben kell elkevernünk a limehéjat. Hogy a trópusi hangulatot tovább fokozzuk a feltálalt csirkecsíkok mellé szeleteljünk hámozott, magozott mangót, aminek édeskés íze tökéletes összhangot alkot, a karibi fűszerkeverék pikánsságával.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek