Itt az év eleje és ilyenkor sokan fontolgatják, hogy „jobb” útra térnek és egészségesebben fognak táplálkozni, aztán végiggondolják, és mégis úgy döntenek, hogy elhalasztják a dolgot nyárra.  A mögöttes gondolat: a sok gyümölcsnek és zöldségnek hála akkor majd könnyebb lesz a diéta. Nos, elsősorban az így gondolkodóknak szól ez a cikk. Jegyezzétek meg: az egészséges alapanyagok most sem jelentenek akadályt. Sőt az elkövetkező hónapok sokkalta alkalmasabbak egy jelentősebb életmód-változtatásra, mint a nyáriak, hiszen ki akar a 40 fokos hőségben, illetve a jól megérdemelt üdülése során belefogni egy ilyen jelentős dologba. De ne kalandozzunk el, lássuk a hónap legjobb élelmiszereit!

 

Mandarin

Nálunk a téli szezon egyik nagy kedvence, és sejtésünk szerint nem vagyunk ezzel egyedül. Persze ez érthető, hiszen nem csak egészséges, de finom is, és még hordozható is, hiszen a kellemes méretű gyümölcsöt könnyűszerrel zsebre vághatjuk munkába vagy iskolába menet. Tipp: Próbáld ki salátabetétként is!

Kelbimbó

Bár sokan nincsenek oda érte, ennek ellenére ez az egyik legegészségesebb zöldség. Talán nem annyira közismert tény, de a kelbimbó a növények ugyanabba a családjába tartozik, mint a karfiol vagy a brokkoli, amelyek közismerten pozitív hatással vannak szervezetünkre. A zöldség gazdag élelmi rostokban, káliumban, C-vitaminban és vasban is, ezen kívül gyulladásgátló hatással is bír, magyarán a növények igazi adu-ászával van dolgunk, aminek fogyasztása különösen javallott! Salátába, levesekbe vagy főzelékekbe kiváló adalék lehet!

Grapefruit

Talán nem szorul hosszas magyarázatra, hiszen csordultig tele van C-vitaminnal, és még rostokban is gazdag. Külön örvendetes lehet a súlyproblémákkal küszködőknek, mivel több tanulmány is bizonyította már a gyümölcs fogyasztó hatását. Ezenkívül rendszeres fogyasztása testünk hidratációjához is nagy mértékben hozzájárulhat, ugyanis a  grapefruit 90%-a víz.

Kelkáposzta

Gazdag A- és C-vitaminban, kitűnő vas, kálium és kalcium forrás, erre nem mondhatunk mást, minthogy valódi szuperzöldség. Érdemes valamilyen egészséges, telítetlen zsírsav társaságában fogyasztani, mint pl oliva olajjal, hogy könnyebben felszívódhassanak a fontos tápanyagok.

Répa

Ha fütyülni nem is tanulsz meg tőle, a napi A-vitamin szükségletedet azonban bőségesen fedezni fogja, ráadásul édeskés íze a cukorfüggők sóvárgásán is enyhíthet. Ezért ajánljuk akár nyersen is, de a legjobb felhasználási módja, ha belefőzzük egy kellemes téli levesbe.

Paszternák

A répához hasonló tulajdonságokkal bíró gyökér, melynek jellegzetes édeskés, mogyorós íze van. Ideális a levesek és szaftos ételek dúsítására. Na és persze a rost, C-vitamin és kálium készleteink feltöltésére.

Egyetértesz? Épp ellenkezőleg? Írd meg mondandódat itt vagy a Facebookon!