Szomorú tény, hogy a legtöbb igazán ízletes étel sajnos egyáltalán nem tesz jót a szervezetednek, gondoljunk csak a szaftos hamburgerekre, az ínycsiklandó csokira vagy akár egy szelet ropogós baconre. A felsoroltak közül egyik sem túl egészséges táplálék, és ezt tudjuk is róluk, sőt ha igazán tudatosak vagyunk még kerüljük is a fogyasztásukat. Na, de mi a helyzet az egészségesnek kikiáltott étkekkel? Ugyanis ezek között is akad bőven olyan, amelyek valójában inkább szabotálják a fittséget.

Teljes kiőrlésűként hirdetett kenyerek

Biztosan te is elcsábultál már olykor egy-egy adag pihe-puha bajor rozskenyérnek, azzal nyugtatva magad, hogy semmi rosszat nem teszel, hisz ez csak rozskenyér. Valószínűleg azonban te is tisztában vagy vele, hogy a teljes kiőrlésű kenyerek, illetve a hivatkozott rozskenyér valójában nem lehet ugyanolyan mint a jól megszokott fehér  kenyér, éppen az alapanyag  erősen különböző fizikai tulajdonságai miatt. Ezekben az esetekben nagy valószínűség szerint a rozs, vagy egyéb teljes kiőrlésű liszt csak színezékként kerül a kenyerek tésztájába. Ezért azt ajánljuk, hogy alaposan nézd meg milyen kenyeret veszel, és ne dőlj be azonnal a szlogeneknek, olvasd el a címkéket rendesen.

Előre elkészített saláták

Csak azért mert valamit salátának hívnak még nem biztos, hogy az egészséges is. Talán már többször kitárgyaltuk itt a blogon is, hogy a saláták kulcsa általában a szószban rejlik. Egy kis túlzással, az egész nem ér semmit, ha az alapvetően fitt zöldségsalátát nyakon öntjük egy zsíros és cukros öntettel.  Az előre csomagolt salátáknál pedig 90%-ban belefuthatunk olyan alapanyagokba, amelyeket nem biztos, hogy erőltetni kellene, na és persze ezek esetében az összetevők mennyiségét sem kontrolálhatjuk. Ezért sokkal érdemesebb magunknak elkészíteni még otthon egy friss salátát az indulás előtt, mint csak bedobni egyet a kosarunkba a közértben.

Granola

Igen, a mostanában oly divatossá váló granola sem kivétel az egészségesnek hirdetett, ámde inkább csak hizlaló ételek listáján. A legtöbb tömegtermelésbe kerülő granola ugyanis tele van zsírral, cukorral és ennek köszönhetően kalóriával. Ráadásul a granola pontosan olyan típusú étel, amit nehéz megemészteni, így puffadáshoz és egyéb gyomorpanaszokhoz vezethet a fogyasztása.  Érdemesebb ezért valamilyen más rostban gazdag reggeliző pelyhet választani.

Gluténmentes élelmiszerek

Ezt a jelzőt is szívesen használják úgy, mintha ettől egészségesebb, vagy jobb lenne egy termék. A valóság azonban az, hogy a gluténmentességtől se jobb, se rosszabb nem lesz egy élelmiszer, pusztán azt jelzi, hogy az fogyasztható a gluténre ézékenyek számára is. Pont ugyanannyi cukrot és zsírt tartalmazhat a mentes, mint a hagyományos produktum, sőt valószínűleg még több adalékanyagot rejtenek magukban, mivel valamivel pótolni kell a glutén kötőerejét például a kenyerekből.

Gyümölcslevek

Nem szívesen bátortalanítunk el senkit a gyümölcsfogyasztástól, de meg kell jegyezzük, hogy a mértéktelen gyümölcslé fogyasztás is épp oly káros, mintha csak cukros üdítőt szürcsölnénk naphosszat. És most nem is csak kizárólag az előre dobozolt párszázalékos termékekre gondolunk, amelyeknek tényleg nem sok értelme van, hanem akár a magunk facsarta narancslé korlátok nélküli fogyasztásától is óva intenénk, hiszen abban sem csak vitamin és rost található, hanem emellett töménytelen mennyiségű természetes eredetű cukrot is rejt. A cél tehát ebben is legyen a mértékletes fogyasztás!