Narancs, fahéj, szegfűszeg és ánizs illat lengi be hazánk főtereit, köszönhetően az ott felállított karácsonyi vásárok szorgos bor forralóinak. Bevalljuk minket is el-elcsábít egy-egy séta során a gőzölgő ital, így jött az ötlet, hogy utána járjunk, hogy mennyire egészséges is ez a csodálatos ital. Ha a kérdés már bennetek is felmerült és szeretnétek többet tudni a forralt borról, kattintsatok! A jutalom egy kitűnő recept lesz!

Alapjában véve a forralt bor egy kifejezetten egészséges ital lenne, persze szokás szerint el is szoktuk rontani a megszokott beidegződésekkel, vagyis a cukrozással, de kezdjük a legelején. A borválasztásnál dőlik el minden, hiszen a vörösbor kifejezetten jótékony hatással lehet szervezetünkre, ha azt mértékkel fogyasztjuk, erről már írtunk korábban is, mégpedig itt. A fűszerek nagy része pedig az emésztést segíti, mint például a fahéj és a kardamom, sőt a szegfűszeg egyenesen antibakteriális hatású, ezért is rágták régen nagyanyáink fogfájás esetén.

Vannak azonban tévhitek is, például a forralt bor melegítő hatásával kapcsolatosan, a melengető érzés ugyanis csalóka, mivel egy pohárka ital csak rövid ideig képes vérbőséget okozni a végtagokban, és amilyen gyorsan melegünk lesz, ugyanolyan gyorsan ki is fogunk hűlni, sőt még jobban fogunk fázni, mint annak előtte. Ezért is javasoljuk inkább a forralt bor házilagos elkészítését, hiszen otthon a ház melegében a fagytól sem kell félnünk és magunk keverhetjük egészségesebbre és a saját ízlésünknek megfelelően a szívünknek oly kedves italt.

Íme, egy nálunk már jól bevált recept:

Hozzávalók (4 személyre):

1 üveg vörösbor

2 darab csillagánizs

5 gerezd zúzott kardamom

1 teáskanál, illetve egy nagy rúd fahéj

4 egész szegfűszeg

Cukor helyett kalóriaszegény sztívia cseppeket javaslunk ízlés szerint, (3-5)

1 narancs szeletelve

1 kis adag gyömbér durván aprítva

Elkészítés:

A csillagánizson és a boron kívül tégy mindent egy edénybe egy pohár vízzel felöntve és forrald az egészet legalább 5 percig, illetve addig, amíg a víz nagy része el nem párolog. Ekkor vedd lejjebb a hőfokot a tűzhelyen és add hozzá a maradékot, a bort és a csillagánizsokat, ezután melegítsd át az egészet kb. 5 perc alatt és készen is vagy! Már csak ki kell tölteni a szomjas gyülekezetnek.

Persze a forralt bort a hevítés következtében lecsökkent alkoholtartalma ellenére sem ajánljuk a kisebbeknek, nekik készíthetünk szinte ugyanolyan finom alkoholmentes változatot, bor helyett például almalé felhasználásával.

Fogyasszátok egészséggel!