Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

4 új kutatási eredmény a megfázásról!

Az egyszerű megfázást legtöbbünk, akár évente többször is saját bőrén tapasztalja. A betegség hétköznapisága azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne borzasztó kellemetlen eldugult orral vagy füllel, zsebkendők százait elpusztítva próbálni helytállni a mindennapokban. Így természetesen, mint legtöbb betegség esetében a náthával is több száz kutató veszi fel a harcot a világ minden pontján. Legújabb eredményeik egy részét saját tapasztalataink is alátámaszthatják, míg mások csak hosszú távon kecsegtetnek eredménnyel.A megfázást okozó rhinovírus

A megfézést okozó rhinovírus



A kipihentség nem segít, de az alvás igen

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutató kimutatták, egészséges felnőttek alvási szokásait elemezték, majd kimutatták miután megfertőzték őket, kimutatták, minél kevesebbet aludt a kísérleti nyúllá avanzsált páciens, annál kisebb hatékonysággal tudta csak felvenni a harcot a vírus ellen. Az eredményekre nem volt hatással, hogy az alanyok mennyire érzik kipihentnek magukat, ha valaki hét óránál kevesebbet aludt, akármilyen frissnek is érezte magát, nagyobb eséllyel betegedett meg.


A jó munkahely egészségesen tart.

Egy Japán munkavállalókon végzett amerikai kutatás kimutatta, hogy a munkájukat legkevésbé kedvelő dolgozók lényegesen több alkalommal betegedtek meg. Koreai kutatók szerint ráadásul nem csak érzelmi faktorok játszhatnak szerepet: eredményeik szerint a nagyobb munkahelyi stressznek kitett alkalmazottak is gyakrabban betegednek meg nyugodt körülmények közt dolgozó társaiknál. Külön érdekes, hogy utóbbi eredmény csak férfiak közt sikerült kimutatni, tehát a nők immunrendszerére nem hatott negatívan a stressz.

Megvan a vírusok géntérképe

Amerikai kutatók egy csoportjának sikerült feltérképezni 99 ismert és a megfázás tüneteiben bűnös vírus génjeit. Bár a vírusok eddig is ismertek voltak géntérképük ismerete hatalmas előrelépést jelent a kutatók számára. Ennek segítségével a jövőben megjósolhatóak lesznek a vírus terjedési tulajdonságai, és így a hatékonyabb védekezésben is komoly segítséget nyújthatnak.



Náthával a rák ellen

A kaliforniai molekuláris biológiával foglalkozó Salk Intézet a megfázást okozó vírusok immunrendszer-elleni küzdelmét vizsgálta. Normál esetben védekező rendszerűnk egy P53 nevű fehérjét termel, ami még a fertőzés szétterjedése előtt elpusztítja a megfertőzött sejteket. A vírusok egy része, a rákhoz hasonlóan, azonban egyszerűen deaktiválja a P53-at, így semmi sem állhat útjába. Kutatók szerint egy genetikailag manipulált vírus, mely nem lenne képes P53-al védett sejteket támadni, csak már rákkal fertőzött sejtekben tudna szaporodni, így elpusztítva a tumoros sejteket.

0 Tovább

Merülj el a bulizásban! - Fürdők éjszakája 2011.

Itt az ideje egy kis igazi kikapcsolódásnak! Az őszből már kaptunk bőven eleget, bár a mikulást és a karácsonyt szívesen megvárjuk még, de aztán ugorjunk rögtön a tavaszra. Viszont ha ez nem lehetséges, akkor a most szombaton negyedik alkalommal megrendezett Fürdők Éjszakája a lehető legtökéletesebb kikapcsolódás egy fagyos szombat estére.

Ha még nem hallottatok volna róla, a Fürdők Éjszakája egy különleges bulisorozat, amikor is az 5 legkedveltebb budapesti gyógyfürdő éjszaka is megnyitja a kapuit, a meleg vízben ázni vágyók előtt. Ettől azonban még nem beszélhetnénk egy Európában is egyedülálló, különleges estéről. Ekkor ugyanis nem csak a fürdőzők, de egy rakás DJ, és zenekar is beköltözik a medencék mellé, hogy egész éjjel tartó koncertekkel és bulival szórakoztassa a nagyérdeműt.

Természetesen az eseményre akciós bérlet váltható, ami 2490/2999 Forintért mind az 5 fürdőbe belépésre jogosít. Így kezdhetjük az estét a hatalmas és gyönyörű Széchényiben, ahol BURN színpadon és a kültéri meleg-vizű medencékbe több száz ember tud egyszerre bulizni, majd átnézetünk Budára a Gellértbe, ahol szintén hatalmas pörgésre számíthatunk a 4BRO DJ-inek, Palotainak, Supermannek, és Vida-Gnek hála.

Ha elfáradnánk egy kicsit, még mindig van hova tovább mennünk. A Rudas, a Király és a Lukács fürdők meghittebb terei egy kellemes kis ellazulásra is alkalmat adnak.

A részletes programot alább olvashatjátok, illetve látogassatok el az esemény Facebook oldalára is!

Lukács:

Dumaszínház

Hanglemezbarát DJ szett

Széchenyi:

Zoohacker & Greg Note (EST Music)

Compact Disco (EST Music)

Anima Sound System

Collins & Behnam

TMX (EST Music)

Rudas:

Indie-Goes-Tronic stage: Volta, Rhina & Pawn (SRB)

Naga

Palotai

Karányi (EST Music)

Török Fürdő:

Keyser & Shuriken

Mana Mana

Gellért:

David Yengebarian trio

Infra Gandhi

The Dj Bootsie Akoustic Big Band

Slam Poetry

Király:

Koedukált lounge

Chucky és Nixon

A képek forrása a buli Facebook oldala

0 Tovább

Arcpakolás a spájzból!

Bőrünk egészségének megőrzése nem csak szépészeti, de egészségügyi okokból is fontos. A kiszáradt vagy éppen túl zsíros bőr elkerülése ezért nem csupán hiú ábránd. Egy kis odafigyeléssel ezen a területen is csodákat érhetünk el, aminek rögtön meglesz az eredménye. Különösen igaz ez arcunkra, amivel többek közt számos smink öregítő hatása miatt fontos foglalkoznunk. Ha máshonnan nem is, a filmek világából mindenkinek ismerős lehet a legismertebb házi arcpakolás, a szemre helyezett kígyóuborka. Bár ez a módszer valóban jól működik, mi nem elégszünk meg ennyivel. Lássunk néhány otthon is elkészíthető természetes arcpakolást!


Száraz bőrre

Száraz bőrre kiváló megoldást nyújtanak egyes tejtermékek, a tojás, a méz és több gyümölcsféle is.

A legegyszerűbb pakoláshoz verj fel egy tojássárgáját, adj hozzá egy teáskanál mézet és 1-2 evőkanál tejszínt, majd pépesíts bele egy fél banánt. Ha 15 percig hagyjuk hatni a kencét bőrünk szebb lesz mint valaha. A kísérletező kedvűek helyettesíthetik a banánt avokádóval, amit érdemes lehet joghurttal hígítani. Sokan esküsznek az olívaolajra és a citromra is, amitől bőrünk épp kellően fényes és feszes lesz.


Zsíros bőrre

A természet eszköztárában természetesen mindennek az ellentettjére is találni megoldást. Ehhez a pakoláshoz tojásfehérjére, egy evőkanál vízre és fél evőkanál fűszerpaprikára lesz szükséged. A paprika magas C-vitamintartalmának és nedvszívóképességének köszönhetően visszaállítja a bőr feszességét, frissességét.


Hidratáló arcpakolás

Ha nincs semmilyen állandó panaszunk arcbőrünkre, akkor is jól eshet néha egy felfrissítő meditálás mialatt arcunk a kence alatt pihen. Itt kap szerepet a már emlegetett uborka is. Reszeljünk le belőle egy marokkal, nyomkodjuk ki levét, majd keverjünk hozzá kis tejszínt és tojásfehérjét. 15 perc után újult erővel mossuk majd le arcunk. Persze ezt a receptet is variálhatjuk saját igényeinknek megfelelően. Uborka helyett használhatunk almát héjastul, vagy akár a kettőt együtt keverhetjük pár csepp citromlével is.

Akármilyen pakolást is alkalmazunk ne felejtsük el arcunkat előtte jól megmosni. Ehhez használhatjuk szokásos arclemosónkat is, de sok pakolás esetében érdemes bőrradírt is alkalmazni. Végül pedig ne felejtsük, hogy az ilyen házi praktikák nem is feltétlenül a felhasznált alapanyagok hatóanyagaitól sikeresek. Ha szánunk egy kis időt magunkra, és utánajárunk, számunkra mi lenne a legmegfelelőbb máris sokat tettünk egészségünk és szépségünk megőrzésének érdekében. Arról nem is beszélve, hogy egy negyed vagy fél órára hátradőlni, és csukott szemmel pihenni, átgondolni az elmúlt napok eseményeit és elkövetkező teendőinket, pakolástól függetlenül is roppant kellemes, pihentető és erőt adó kikapcsolódás.

0 Tovább

Tippek az őszi-téli tekeréshez!

Arra szinte kár is fölöslegesen az időt pazarolni, hogy miért is jó a városban biciklizni: olcsó, környezetbarát, a tömegközlekedésnél pedig sokkal rugalmasabb. Hazánk természeti adottságai azonban nem könnyítik meg a bringások dolgát. Évente legalább 3-4 hónapon keresztül nehezíti a tekerést a hideg, a szél, a köd. De nem teszi lehetetlenné! Mi most igyekszünk pár olyan tippet adni, amiket betartva csak az igazán havas, lucskos vagy dézsából ömlő esős időben kell otthon hagyni a fémparipát.


Első a biztonság!

Számos előnye ellenére, tagadhatatlan, hogy városi bringázás idehaza nem veszélytelen tevékenység. Ez részben a városlakók közlekedési-moráljának, részben a bringautak hiányának, de gyakran a felelőtlen bicikliseknek is köszönhető. Ha valamikor, hát az őszi-téli hónapokban kiemelten fontos, hogy ügyeljünk erre! Ha évente csak egyszer visszük járművünket szakemberek által végzett nagyvizitre, azt érdemes most megtenni. A fékek ellenőrzése a csúszóssá váló utakon szó szerint élethalál kérdése lehet, ugyanúgy ahogy a túlhasznált, kopott gumik is komoly veszélyt jelentenek. Utóbbiakból kisebb ráköltéssel akár az autókéhoz hasonlóan, direkt a téli időjárásra tervezetteket is választhatunk.

A jól működő, erős fényű lámpák is elengedhetetlenek ilyenkor. És nem csak azért, hogy békén hagyjanak a rendőrök. Ne felejtsük el, milyen korán sötétedik ilyenkor. Ha dolgozni is bicajjal járunk szinte biztos, hogy már a hazautat is teljes sötétségben kell megtennünk. Ráadásul az ilyenkor nem ritka esős, ködös időben még nappal is lényegesen romlik a látótávolság, így érdemes újragondolni, hogy a nyáron vásárolt egyét LED-del pislákoló lámpánk elégséges-e...

Szintén nem csak a KRESZ miatt fontos a sisak használata. Télen ráadásul duplán jól járunk vele: nem csak az esetleges eséseknél, baleseteknél védi a kobakunkat, de a hideg ellen is remek kiegészítő.


Le a hideggel

A nyirkosság miatt veszélyes utak mellett a másik igazán problémás pont természetesen a hideg. Ha valaki ezt fél vállról veszi az hamar tüdőgyulladással végezheti, és akkor jó pár napig nem fog tekerni sehova... Fontos, hogy a testünk melegét megtartó, de ugyanakkor jól szellőző ruhákkal vértezzük fel magunkat. Na feltétlenül a nagyi jó meleg irhabundája a megfelelő viselet, hiszen ebbe szinte biztosan beleizzadunk, az pedig hamar a már fent említett ágyhoz kötöttséget eredményezheti. Érdemes a túra- és sportboltokban szétnézni és olyan profi felszerelést választani, ami a szél (menetszél) és a csapadék ellen is véd. A fej védelméről a sisak kapcsán már ejtettünk pár szót, de ezt sem szabad elhanyagolni. Kaphatóak direkt a sisak alá is felvehető sapkák, de akár a teljes arcot védő maszkok is. Csak nehogy biciklis banditának nézzenek bennünket!

A legfontosabb mégis az ízületek védelme. Első sorban a térd, de a könyök is ki van téve a hideg okozta sérüléseknek így védelmük elengedhetetlen. Ezt esetleg egy a nadrágra vagy kabátra pluszban felhúzott levágott végű sízoknival is megoldhatjuk, de természetesen vannak erre a célra tervezett céleszközök is. A térd szempontjából érdemes lehet elgondolkodni egy az ütések ellen is védelmet nyújtó térdvédő beszerzésén is, hiszen ez nem csak a sérülésektől de a hidegtől is megóvhat.

Aki ilyenkor teker az tudja, hogy egy profi kesztyű is nélkülözhetetlen. Talán kézfejünk adja fel elsőnek a hideg elleni küzdelmet, ha nem segítjük ki egy a szél és nedvesség ellen is teljes védelmet nyújtó ötujjúval.


Csak óvatosan!

Végül pedig ne felejtsük el, hogy a koránt sem ideális időjárásban való közlekedés nagyobb figyelmet és türelmet igényel a biciklisektől, az autósoktól és a gyalogosoktól egyaránt. A rossz látási viszonyok, a meghosszabbodott féktáv és a többi nehezítő körülmény összejátszása senkiből sem a legjobb formáját hozza ki. Ezért különösen fontos, hogy az általában megszokottnál nagyobb körültekintéssel és türelemmel segítsük a másikat.

0 Tovább

Irány az ősz!

Sokan választják már az ősz érkezésekor az otthon melegét és nyugalmát, így gyakorlatilag hosszú hónapokat töltenek el anélkül, hogy a friss levegőn lennének. Pedig ennek nem kell így lennie! Attól, hogy a hőmérő higanyszára tartósan 10-15 °C alá süllyed egyáltalán nem szükséges a négy fal, vagy az ilyenkor gyakran erősen légszennyezett város határai közé zárnunk magunkat.


Miért Ősszel?

Ha nem esik az eső ilyenkor is nagyszerűeket kirándulhatunk. Sőt, még az is lehet, hogy jobban fogjuk élvezni a túrázást, ha nem egy meleg júliusi napot szánunk arra, hogy egy kellemeset sétáljunk a természetben. Ilyenkor a gyaloglás, esetleg mászás lényegesen kevésbé megerőltető, így a kezdők is sokkal érdekesebb útvonalakon juthatnak el a legszebb célpontokhoz. Azért persze ilyenkor is fontos ügyelni egészségünkre. A kellő mennyiségű folyadék pótlása hideg idő esetén is nélkülözhetetlen, így ha egy óránál többet kívánunk gyalogolni feltétlenül legyen nálunk innivaló, lehetőleg tiszta víz. Az öltözködésre is külön ügyelnünk kell ilyenkor. A következő napok, és különösen a hétvége időjárás-előrejelzését figyelve meglehetősen hideg, csípős, ugyanakkor szép napos időre kell számítanunk(szombat-vasárnapra 6-7 °C-t mondanak). Ez azt jelenti, hogy mozgás nélkül jó pár réteg meleg ruhára lenne szükségünk, azonban ha gyalogolunk, különösen hegynek fölfele, az hamar kimelegedéshez, azon keresztül pedig megfázáshoz vagy akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. Ezért fontos, hogy rétegesen öltözzünk és legyen mit levenni, ha melegünk támadna. De még lényegesebb, hogy ruháink a kellő hőtartás mellett légáteresztőek is legyenek, így kevésbé izzadunk beléjük. A sport- és szabadidőboltok kínálatában számos kimondottan ilyen célra gyártott ruha és egyéb kiegészítő közül választhatunk, amit, ha rendszeressé kívánjuk tenni a kirándulást érdemes is megtennünk.

Ha az alapvető előkészületeket megtettük nincs más dolgunk, mint hogy képességeinknek és ízlésünknek megfelelő célpontot és útirányt válasszunk. A budapestiek számára kézenfekvő lehet, különösen ilyen szmogriadó közeli napokon, hogy a Budai-hegység erdeit vegyék célba. Nem kell feltétlenül egész napos kemény túrákban gondolkodnunk. A Normafa, a Jánoshegy vagy Hűvösvölgy kijelölt turistaútjai az egész család számára kellemes kikapcsolódást nyújthatnak. Az erdők mára mind sárgába, narancsba és vörösbe borultak, így amellett, hogy friss levegővel szívhatjuk teli tüdőnket gyönyörű látványban is lehet részünk. A szabadban játszhatunk egy gyors számháborút, vagy fogócskázhatunk a lábunk alatt ropogó avaron. Néhány odakint eltöltött óra rengeteg energiával tölthet fel bennünket, amire a közelgő tél alatt igazán nagy szükségünk lesz.

Vidd haza a természetet!

Ráadásul egy darabka természetet haza is vihetünk magunkkal Gyermekeinkkel gyűjthetünk gesztenyét, makkot, vagy egyéb fák terméseit, amik akár egy kézzel készült őszi ajtódísz, adventi koszorú, vagy akár karácsonyfadísz kellékei is lehetnek. Ha pedig ősszel nyíló vadvirágokat vagy elszíneződött leveleket szedünk, azokat otthon könyvek és újságpapír közt szintén gyönyörű díszekké préselhetjük. Az ilyen szezonális kézműves tevékenységeket nem csak a kicsik fogják borzasztóan élvezni, de számunkra is remek kikapcsolódást nyújthatnak.

1 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek