Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kis ásványvízlexikon

Az ásványvizek fogyasztása egyre elterjedtebb, egészségügyi szempontokat figyelembe véve is egyre szélesebb körben támogatott. Országunk ebből a szempontból kimondottan szerencsés adottságokkal rendelkezik, több mint száz elismert természetes ásványvíznyerő van bejegyezve, melyek közül közel ötvenet palackoznak és a kereskedelmi forgalomban is értékesítenek. Ennek hála az ásványvízfogyasztás az elmúlt évtizedekben más élelmiszereknél ritkán látott meredekségben emelkedett a lakosság körében. A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács felmérése szerint az egy főre jutó évi ásványvízfogyasztás tavaly meghaladta a 110 litert. Ráadásul ez a szám csak a természetes ásványívízeket tartalmazza, azonban a boltok polcain számtalan ásványi anyagokkal mesterségesen dúsított tartalmú palack is található.

 

Természetes vagy dúsított?

 

Természetes ásványvizeknek azokat nevezzük, amik eredendően legalább 1000 mg oldott ásványi sót tartalmaznak literenként. Ezeket többnyire a föld mélyről, a felszíni szennyeződésektől védett rétegekből hozzák a felszínre, így utólagos tisztításra esetükben már nincs szükség. Ezzel szemben az ásványi anyagokkal mesterségesen dúsított vizek a csapvízhez hasonlóan tisztított ivóvizek, melyek ásványi só tartalmát mesterségesen megnövelték. Élettani- és az egészségre kifejtett hatásukban lényegi különbség nincsen.

 

Mikor fogyasszuk?

 

Ásványi anyagokra, minden egészséges szervezetnek nagy mennyiségben van szüksége, így az ásványvizek fogyasztása, néhány ritka betegséget és rendellenességet leszámítva a többség számára minden esetben javallott. A vizekben oldott ásványi sók sokkal könnyebben szívódnak fel, mint ha ezeket szilárd élelmiszereken keresztül juttatnánk szervezetünkbe.

 

Melyiket válasszuk?

 

A boltban kapható számos víz ásványi anyag összetétele igen eltérő lehet. A legismertebb márkák ásványi anyagtartalmában hatalmas szórás 600-4000 mg/l fedezhető fel. Így egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket válasszuk. Igyekezzünk olyan vizet választani, amiben a különböző ásványi sók aránya egyenletesen oszlik meg. Ha szervezetünk, korunk, egészségi vagy egyéb állapotunk miatt nem kíván különleges bánásmódot akkor egyik anyagból, sem érdemes túl sokat vagy éppen keveset bevinni. Ugyanakkor a terhes kismamák kiválóan alkalmazhatják a magas jódtartalmú vizeket megemelkedett igényeik kiegészítésére, illetve laktózérzékenyek vagy vegánok számára is kiváló pótlékot jelenthetnek a magas kalciumtartalmú vizek, hogy csak két gyakori példát említsünk.

 

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy ha hosszútávon márka hűek vagyunk és mindig ugyanazt a vizet fogyasztjuk akkor a szervezetünkbe került ásványi anyagok aránya is többé kevésbé megegyező lesz. Ez ritka esetben okozhatja azt, hogy egyes anyagokból túl sok, másokból túl kevés áll rendelkezésünkre. Természetesen ennek elkerülése érdekében nem szükséges minden nap új márkával próbálkoznunk de , pár hetente érdemes lehet váltani.

 

A ásványvizekben található leggyakoribb ásványi anyagok és hatásaik:

 

Kalcium: a csontok fogak alapvető alkotóeleme, segíti a véralvadást, támogatja az idegrendszert

Nátrium: fenntartja a sav-bázis egyensúlyt, segíti a megfelelő izomműködést

Kálium: az idegi kapcsolatokhoz szükséges elektrolit-egyensúly fenntartója

Magnézium: támogatja az idegrendszert, csökkenti a menstruációs panaszokat, erősíti a csontokat és a fogakat, stresszoldó

Foszfor: a DNS alkotóeleme

Vas: a vérképződésben és az izomsejtek zavartalan működésében nélkülözhetetlen

Jód: a pajzsmirigyhormon alkotórésze, szabályozza az anyagcserét, az egészséges magzatfejlődésben kiemelt szerepel van

 

6 Tovább

Pörögj rá a jégre! Gyorskorcsolya EB Budapesten

Bár a komoly fagyok még talán valamivel odébb vannak, így is van oka örülni a téli sportok szerelmeseinek: a héten jelentették be, hogy Budapest rendezheti a 2012 januárjában zajló gyorskorcsolya EB-t!

Ahogy a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elmondta, ennek az eseménynek nem csak a sport de a város- és országimázs szempontjából is kiemelkedő szerepe van. Annál is inkább, hiszen a versenyt a frissen felújított Városligeti Műjégpályán rendezik meg, ami immár a legmodernebb technológiákkal felvértezve, de a gyönyörű századfordulós stílusjegyeket megtartva továbbra is kiválóan illeszkedik majd a Hősök Tere környezetébe.

 

A Korcsolyázó Szövetség elmondása szerint ráadásul a rendezvényen nem csak a profik kapnak szerepet, de az izgalmas futamokkal és különleges kiegészítőprogramokkal egy igazi családbarát eseményt szeretnének megvalósítani, ami még szélesebb körben népszerűsíti a korcsolyázást.

 

És ugyan januárig, még hátra van pár hónap, ezt nem feltétlenül kell kivárni. A Műjégpálya a nagyközönség előtt is hamarosan megnyitja kapuit! Ekkor pedig elővehetjük a már hónapok óta porosodó korcsolyánkat, kicsit kicsinosíthatjuk és irány a jég! Hiszen a korcsolyázás nem csak remek mozgásforma, amire télen különösen nagy szükségünk van, de remek szórakozás is! A csípős hidegben elsétálni a kisföldalattitól a bejáratig, útközben esetleg venni egy zacskó frissen sült gesztenyét az árusoktól, átverekedni magunkat az öltözőkön, majd végre a hatalmas pályán suhanni néhány kört a gyakran nagy tömeg ellenére is remek kikapcsolódás!

 

0 Tovább

Faragjunk tököt!

Itt van az igazi ősz, amivel együtt megérkezett a sütőtök szezonja is! Ennek a gyönyörű színű, hatalmas zöldségnek pedig természetesen nem csak a finom íze miatt örülhetünk. Mint már korábban írtuk a sütőtök rendkívül egészséges, a tökfélék közül ennek legmagasabb a vitamintartalma, aminek hála erősíti az immunrendszert, valamint antioxidánsainak hála a daganatos érrendszeri megbetegedések ellen is kiváló védelmet nyújt.

Ezek azonban mind csak hosszú távú előnyök, pedig a tökből pár perc leforgása alatt is rendkívül szórakoztató szerzemény válhat.

A zöldségek faragásának Írországban és Nagy-Britanniában évszázados hagyománya van, ám ekkor még nem tököt, hanem lényegesen kisebb retek és répaféléket faragtak az őszi időszakban. Ez a népszokás ekkor azonban még nem kapcsolódott a Halottak-napjának megfelelő Halloween ünnepéhez, sokkal inkább az őszi betakarítás egészéhez kötődött. A tök, mint oly sok egyéb Észak-Amerikában jött divatba, amikor az angolszász bevándorlók felfelezték, hogy ennek látványos kifaragása sokkal egyszerűbb, hiszen a nagyméretű tökökkel könnyebb a munka. Ráadásul belsejükből lényegesen könnyebb kivájni a sok száz maggal teli lágy részt, hogy ennek helyére később gyertya kerüljön.

 

A tökfaragás mára igazi művészeti ággá nőtte ki magát, egyes hihetetlen türelemmel és kézügyességgel megáldott művészek valóságos mesterműveket képesek a tökökből kivájni.

Persze nem szükséges rögtön a Sixtus-kápolna híres mennyezetfreskóját megformálnunk. Rendkívül szórakoztató elfoglaltságban lesz részünk akkor is ha csak egy az amerikai filmekből jól ismert vigyorgó fejet vájunk a narancssárga héjba. Ehhez nincs is másra szükségünk, mint egy jókora tökre, egy éles késre és pár perc koncentrációra. Mindezt természetesen még szórakoztatóbban tehetjük meg, ha a tököt a szobrászkodás mellett a konyhában is felhasználjuk!

0 Tovább

5 egészséges snack

Sokan gondolják úgy, hogy az egészséges táplálkozás felé vezető úton az első lépés a cukros nassok elleni tilalmat bevezetése. Ez így rendben is lenne, de nem kevés ember esik abba a hibába, hogy ezeket önkéntelenül is sós snackekkel pótolja, mert lássuk be: egy fárasztó nap után bizony jó érzés a tévé előtt ülve majszolni valami apróságot, még ha már vacsoráztunk is. Pedig a sózott mogyoró, burgonyachips vagy ropi nem sokkal jobbak, mint cukrozott társaik. Mégis mivel helyettesíthetjük akkor a fent említetteket úgy, hogy abból kárunk ne származzon? Erre következik itt most néhány példa.

Olívabogyó

Az olívával sokan úgy vannak, mint a spenóttal: gyerekkorukban egyszer megkóstolják, aztán egy életre eldöntik, hogy ezt bizony nem szeretik. Pedig érdemes, neki adni még egy esélyt, hiszen a különböző fajták ízvilága és ereje igencsak eltérő lehet. Ráadásul az alapvető rostok mellett számtalan vitamint tartalmaznak, aminek hála messze egészségesebbek, mint a szokásos nassok. Igaz bár, hogy ezek roppant sós vízben lettek tartósítva, ha bő vízzel átmossuk őket ennek a nemkívánatos sótartalomnak a jelentős részétől megszabadulhatunk.

 

Zöldségrudacskák

Vágjunk fel uborkát, répát, kaliforniai paprikát hosszában csíkokra és majszoljuk el ezeket. Meg fogunk lepődni milyen jólesnek! Ha ez nem elégítene ki minket, ehetünk hozzájuk valami mártogatni valót. Persze itt is érdemesebb a boltiak helyett valami sajátot készíteni: egy karakteresebb ízű rokfortos kence vagy kőrözött kiválóan passzol a zöldségekhez természetes ízéhez, de készíthetünk egy könnyű paradicsom salsát vagy padlizsánkrémet is.

 

Zöldség- és gyümölcschipsek

Bizony a klasszikus chips nem csak krumpliból készíthető. Nagyon finom a répából, zellerből, cukkiniből vagy akár céklából készült ropogtatni való is. Sőt nem csak zöldségeket, de gyümölcsöket, almát, ananászt is el lehet így készíteni. Ezek számos verziója kapható a boltokban is, de az interneten fellelhető tömérdek recept segítségével magunk is kísérletezhetünk.

 

Popcorn

Bár ez az egyik legalapvetőbb filmnézős ropogtatni való mégsem lehet együtt emlegetni a többiekkel. Egyrészt levegős állagából adódóan, sokkal kevesebbet falunk fel belőle, másrészt a kukorica szemeket egészben fogyasztjuk el, így sokkal több gazdagabb vitaminokban és rostokban. Persze érdemes a túlsózott, extra zsiradékkal pattogtatott bolti kukoricákat elkerülni. A saját készítésű kukoricát sem tart sokkal tovább elkészíteni, mint a zacskózottat betenni a mikróba, ráadásul, ha magunk készítjük úgy ízesítjük, ahogy csak szeretnénk.

 

Magvak

Bár pár sorral feljebb a sózott magvakat kerülendőként emlegettük, ez nem igaz minden fajtájukra. A bolti mogyoró, sózott mandula és társaik a pörkölés során extra zsiradékokat vesznek fel, majd rengeteg sóval ízesítik őket. Pedig önmagukban egyáltalán nem károsak! Saját zsírtartalmuk telítetlen zsírsavakból áll, efelett jelentékeny mennyiségű E-vitamin, magnéziumot, kalciumot és proteint tartalmaznak. Ha a boltok polcain a sótlan magvakat keressük, esetleg magunk őröljük őket nem lőhetünk nagyon mellé!

0 Tovább

Mit együnk futáshoz?

A futás idehaza és az egész világon egyre népszerűbb napi testmozgás. Elég csak a Margitszigetre kimenni és láthatjuk, hogy egyre többen választják a futópályát a konditermek helyett. A futáshoz szükséges felszerelésekről, edzésprogramokról rengeteg információt találni szerte az interneten. Arról már lényegesen kevesebbet, hogy milyen étrend szükséges, ha ezt a sportot űzzük, így ezeket az alapelveket próbáljuk meg röviden összefoglalni.

Minden megerőltető sport esetén szüksége van szervezetünknek a kellő mennyiségű energia bevitelére. Ezt a közhiedelemmel ellentétben nem a fehérjék, hanem a szénhidrátok, teljes kiőrlésű gabonák, egyes zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával érhetjük el leghatékonyabban. Ezzel párhuzamosan csökkenteni kell a zsíros és nehezen fogyasztható ételek arányát.

Futás előtt 1-1,5 órával szükséges szervezetünknek megadni a kellő energiaforrást, így könnyen emészthető, de szénhidrátban gazdag ételt fogyasszunk. Erre tökéletes egy banán, vagy kimondottan sportolóknak készített energiaszelet. Nem gond az sem, ha valami tésztafélét, vagy hüvelyes zöldségeket fogyasztunk, ekkor azonban érdemes nagyjából két órát várni.

Fontos, hogy ha több, mint egy órát futunk akkor menet közben se feledkezzünk meg az energiabevitelről. Az első egy óra futás után, majd ezt követően negyven percenként szükséges legalább 100 kalória bevitele.

 

A legfontosabb azonban mégis az, hogy elég folyadékot fogyasszunk futás előtt, alatt és közben! Kerüljük a szódát és a szénsavas üdítőket, fogyasztásuk futás közben kellemetlenségekkel járhat. Mentes vizet azonban mindig vigyünk magunkkal és azt tudatosan fogyasszuk, még az előtt, hogy ténylegesen megszomjaznánk. Legalább 20 percenként 2 dl folyadékra lesz szükségünk! Ha hosszabb ideig futunk izotóniás sportitalra is szükségünk lehet. Ezek szénhidrát és sótartalma segíti a folyadék felszívódását, és a szervezet folyadékháztartásának helyrebillentését. Futás után figyeljünk testünk jeleire, a sötét színű vizelet a dehidratáltság jele!

Futás után is pótoljuk az elvesztett folyadék és energiamennyiséget. Igyunk egy nagy pohár narancslevet és fogyasszunk ismét magas szénhidráttartalmú ételeket. Az edzést követő 30 percben van izmainknak a legnagyobb szüksége a proteinek bevitelére is, hogy fejlődni és regenerálódni tudjanak. Ezzel elkerülhető az izomláz és izommerevség kialakulása is.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek