Ugyan a közelgő ünnepi szezonban nem az a jellemző, hogy bárki túl sok figyelmet szentelne az egészséges táplálkozásnak, mégis sokaknak lehet jó hír, hogy a téli ízek között azért akad egy olyan is, amely nem csak finom, de igazán jót is tesz a szervezetnek. A folytatásban a borsmenta előnyeiről lesz szó.

Enyhíti a gyomorpanaszokat

A népi bölcsesség is azt tanítja, hogy a borsmenta mindenféle gyomorpanaszra gyógyírt jelenthet, és nem véletlenül. Mára már tudományos kutatások is igazolták, hogy a borsmenta a manapság népbetegségnek számító irritáblilis bélszindróma (IBS) tüneteit is képes enyhíteni. Egy másik a fűszer hatásmechanizmusát feltáró tanulmány szerint a növény elsősorban a vastagbélben fejti ki fájdalomcsillapító hatását.

Csillapítja az éhséget

A trükk az illatban rejtőzik. Ha legközelebb rád tör az éhség, elég lehet egy szippantás borsmenta is a délutáni nassolás elkerüléséhez. Az étvágycsökkentő hatás 2011 óta tudományosan is bizonyított, egy a témával foglalkozó kutatás résztvevői ugyanis hetente 2400 kalóriával kevesebbet fogyasztottak el hetente, pusztán attól, hogy naponta néhány alkalommal borsmenta olajat szaglásztak.

Enyhíthet a fejfájáson

A szorongás, a stressz, sőt akár a másnaposság okozta fejfájáson is enyhíthet ez a jótékony fűszernövény, elég pusztán a homlokunkba dörzsölni egy kis borsmenta olajat.  A hatás egy 1996-os tanulmány szerint ugyanolyan hatékony, mint a világ legnépszerűbb fájdalomcsillapítója a paracetamol.

Segít koncentrálni

Már egyetlen szippantás is jelentősen növelheti a teljesítőképességünket. A hatást egy amerikai tanulmányban írták le, ami után egy Maryland-i középiskola igazgatója odáig ment, hogy egy nagy teszt előtt 3600 borsmentás cukorkát rendelt a nebulóknak. A lépés pozitív eredményeiől sajnos nem találtunk többlet információt.

Enyhítheti az orrdugulást

A borsmenta legfőbb alkotóeleme, a mentol felelős azért, hogy esetenként tisztábbnak érezzük az orrunkat egy-egy borsmenta tartalmú készítmény használata közben, és bár arra is vannak bizonyítékok, hogy a mentol valóban tisztítja az orrot, valójában inkább arról lehet szó, hogy csak elhiteti agyunkkal a szabadabb légzés illúzióját. Persze a legrosszabb pillanatokban még ez is sokat segíthet!

via: huffpost