Összeállításunkból megtudhatod, hogy mely szomjoltók a legfontosabbak egészségünk szempontjából.
Összeállításunkból megtudhatod, hogy mely szomjoltók a legfontosabbak egészségünk szempontjából.
Hagymaféléből a magyar konyha is számosat használ, van ezek közt kora tavasszal termő és olyan is, amit késő ősszel lehet frissen kapni. Ami közös bennük, az jellegzetes ízük és illatuk, valamint, hogy rendkívül egészségesek. Vegyük őket sorra!
Újhagyma
Még mindig meglepően sokan nem tudják, hogy az újhagyma a vöröshagyma 'idő előtt' kiszedett példánya. A még nem kikerekedett hagymarész ugyanúgy fogyasztható mint zöld leveles részének a legvége. Íze lényegesen enyhébb, mint a kifejlett vöröshagymáé, így nyersen salátákba, krémekbe, szószokba is nyugodtan használhatjuk.
Ekkor jó tulajdonságaiból is többet őriz meg: serkenti az emésztést, megelőzi az érelmeszesedést, jelentős B1-, B2-, C-vitamin valamit vas- jód-, és káliumtartalma.
Vöröshagyma
A vöröshagymát bemutatni senkinek sem kell. Szinte túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a hagyományos magyar receptek egytől egyig az „Egy fej apróra vágott vöröshagymát zsiradékon üvegesre párolunk...” kezdetű mondattal indulnak. Nincs is ezzel baj, hiszen a kifejlett vöröshagyma is rendkívül egészséges, igaz frissen keveset fogyasztjuk. Pedig így kedvezően hat a koleszterinszintre, antibakteriális és immunerősítő hatása is van. A népi gyógyászatban évszázadok óta hurutos és légúti megbetegedések kezelésére használják, de akár darázscsípésünket is kezelhetjük vele.
Lilahagyma
A lilahagyma szintén a vörös közeli rokona azonban fehér húsát sötétbordó, lila héj veszi körül. Íze sokkal enyhébb, izgalmasabb így fogyasztása inkább nyersen ajánlott. Hidegtálak, szendvicsek, krémek remek kiegészítője. Jótékony hatásai a vöröshagymáéhoz hasonlóak.
Fehérhagyma
Itthon talán ez a legkevesebbet használt hagymafajta ennek ellenére szinte biztosan mindannyiunk találkozott már vele. Ezt használják ugyanis az amerikai gyorséttermek, hiszen íze lényegesen lágyabb a vörösénél, így nyersen is remek kiegészítője a hamburgereknek.
Fokhagyma
A fokhagyma minden hagymafélék legegészségesebbike! Antibakteriális hatású, csökkenti a koleszterinszintet, enyhíti a nátha és a megfázás tüneteit, elűzi a bélférgeket, és a legújabb kutatások szerint fogyasztása csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét. Természetesen ezek nincsenek ingyen, a legegészségesebb hagyma jótékony hatásait a legerősebb, a legnehezebben elűzhető illatával együtt tudjuk csak magunkévá tenni, így fogyasztása társaságban csak rágógumival felszerelkezve ajánlott :)
Gyöngyhagyma
A gyöngyhagyma a fokhagyma kerekdedebb rokona. Elsősorban Hollandiában, Németországban és Olaszországban termesztik idehaza ritkán találkozni vele frissen. Ecetben eltéve viszont annál gyakrabban, és így is nagyszerű társ a konyhában. Bár erős ízéből valamit veszít az ecettől az talán még jellegzetesebb lesz, így hidegtálak, szendvicsek remek kísérője.
Snidling
A snidling vagy metélőhagyma is nyersen a legfinomabb, így a legjobb ha feltálalt ételt díszítésként szórjuk meg vele. Jól bírja a hideget, ezért egész télen képes minket ellátni, ezért sokszor élő példányait árulják, amit cserépből nevelve magunk is gondozgathatunk.
Póréhagyma
A póréhagyma kinézetében leginkább egy túlnőtt újhagymára hasonlít,azonban külön fajtáról van szó. Legnagyobb előnye, hogy nyáron érő fajtái mellett idehaza október novemberben beérőket is termesztenek, amiket akár az első fagyokig is a földben lehet hagyni, így biztosítva friss zöldséget a sötét téli hónapokban is.
Szintén rengeteg vitaminban gazdag, elsősorban A-, C-, és E-vitamint tartalmaz. Emellett nagyszerű köptetőként is szolgál, így a garatot a légcső egyéb részeit is segít megtisztítani.
Most, hogy beköszöntött az igazi hideg, az emberek kezdenek ráhangolódni a télre és ezzel együtt a karácsonyra. Annak ellenére, hogy advent csak most vasárnap kezdődik hivatalosan, a bevásárlóközpontokban és a többi nagy áruházban egyre fokozódik a zsúfoltság, és ez egészen az ünnep beköszöntéig így is marad. Ha valaki nem vágyik a plázák zsúfolt hangulatára, adott a lehetőség, hogy a számos utcai karácsonyi vásár egyikén nézzünk szét ajándékügyben. Ezek az elmúlt években gombamód szaporodtak, ma már szinte nincs is olyan köztér Budapesten és a nagyobb városokban, ahol ne állna néhány faház, bennük a portékájukat árusító kereskedőkkel. Bár ezekben is könnyen lehet találni egy-egy remek ajándékot, az ország egyik legjobb karácsonyi vására a múlt héten nyílt Vörösmarty téri rendezvény, ami nem csak vásárlásra ideális, de igazi téli kikapcsolódást nyújt az egész családnak.
Idén kimondottan erre a célra készült hangulatos faházak várják az érdeklődőket. Szám szerint 66, melyben közel kétszer ennyi árus értékesíti zsűrizett termékeit. A tér közepén kaptak helyet a gasztronómia élményt kínáló bódék, ahol a hagyományos karácsonyi finomságok mellett a vásár idén Belgium ételremekeit látja vendégül. Egyszóval a töltött káposzta, bejgli és forró italok alkotta menüt idén mesés belga csokoládék és sörök egészítik ki.
A jó falat és szép ajándékok mellett valódi szórakozásra is lesz lehetőség. A gyermekeket ingyenes kézműves-foglalkozással várják, a nagyobbakat pedig a mindennap 18 és 20 órakor kezdődő különleges fényjáték szórakoztatja. Mindeközben a színpadon is változatos programokkal készülnek, amit megfejelve, vasárnaponként izgalmas flashmob akciókkal lepik meg a sokadalmat. Ezt persze az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtása követi, amit egy egyelőre rejtelmes de izgalmasnak ígérkező újszerű köztéri attrakció követ.
A szervezők idén külön figyelmet szentelnek a jótékonykodásnak is. A vásár idejére kitelepedik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is, akiknél egy gyufásdoboz megvásárlásával lehet segíteni a rászorulókon.
Természetesen a fenti felsorolás nem lehet teljes, hiszen a leírtakon túl is számos érdekes és izgalmas programmal várják a látogatókat. Ami azonban a legfontosabb, hogy a gyakran stresszes karácsonyi nagy bevásárlás és rohanás közepén ideális kikapcsolódási lehetőséget biztosít Vörösmarty téri vásár. Ha az itt felépült ideiglenes 'kis falu' árai túl borsosak is lennének pénztárcánk számára, egy csésze forralt borral a kezünkben, családunkkal sétálgatva a kis házak közt, vásárlás nélkül is remekül érezhetjük magunkat!
Fotók: MTI Fotó / Mohai Balázs
Utolsó kommentek