Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megéri az árát a bioétel?

Vitathatatlan trend, hogy már nem csak az erre szakosodott bioboltok és -piacok polcain, de nagy áruházak és közértek kínálatában is egyre több organikusan termesztett, egyszerűbben mondva bio élelmiszer jelenik meg. Bár kikezdhetetlen tudományos vizsgálatok nem igazolták, hogy ezek fogyasztása egészségesebb lenne, sokunk szívesebben teszi ezeket a kosárba. Itt jön azonban egy kis bökkenő. A biotermékek szinte kivétel nélkül drágábbak, mint nagyüzemi termelésben előállított társaik. A legtöbbünk számára ráadásul nem csak megfizethetetlenek, de sokszor elérhetetlenek is az organikus termékek. Mi most pár olyan élelmiszert mutatunk be nektek, amikből tényleg érdemes a biot keresni.

Alma

Az almát emeljük ki első sorban, de több nagy szemű fán termő gyümölcsöt is sorolhatnánk ide. Ezekből, ugyanis a legtöbb vásárló gyakran darabonként válogat és igyekszik a legszebb, legsértetlenebb, egyszóval tökéletes szemeket kiválogatni. Ez a fajta fogyasztói magatartás természetesen hatással van a termelőkre is, így fokozottan ügyelnek, hogy minél kevesebb kukac-rágta vagy sérült gyümölcs kerüljön a ládákba. Ezt pedig leghatékonyabban nagy mennyiségű rovar- és egyéb kártevőirtószer alkalmazásával érhetik el, így ezeken a gyümölcsökön az átlagosnál magasabb ezek koncentrációja.

Csirkehús

A megemelkedett tojásárak miatt manapság sok szó esik a csirkék tartásáról, amit ipari körülmények között apró ketrecekkel oldanak meg. Hasonló a helyzet a vágásra szánt baromfikkal is. Amikor azonban az állatok relatív kis helyre tömegesen vannak bezsúfolva komolyan megnő a betegségek és fertőzések terjedésének esélye, amik ellen a termelők hatalmas adag antibiotikummal védekeznek. Ezek természetesen nem bomlanak le teljes mértékben az állatok szervezetében, így még a hűtőkbe kerülő húsban is található belőlük. Ha el akarjuk kerülni, hogy szervezetünk ezzel terheljük vásároljunk szabad tartású termelésből származó húsokat.

Leveles salátafélék

A salátafélékkel az almához hasonló problémák adódnak. A legtöbb vásárló, ha lyukas leveleket rág rögtön meghátrál, hiszen szemei előtt egy visszataszító csiga, vagy hernyó képe jelenik meg, amivel meg kell osztania vacsoráját. A nagyüzemi termelők reakciója itt is ugyanaz. Nagyobb mennyiségben használnak védőszert, amit már érdemes lehet elkerülni. Vigyázzunk ugyanakkor az organikus termékekkel is! A természetes trágyákkal kezelt földközeli növények sokak szerint jobban terjesztenek olyan veszélyes baktériumokat, mint az e-coli és társai. Ezért ezeket is mindig alaposan át kell mosni.

Import, nem szezonális gyümölcsök

A távoli országokból származó gyümölcsökkel is érdemes vigyázni. Egyrészt nem lehetünk biztosak, hogy itt milyen vegyszereket használnak, ezeknek mennyi a maximálisan megengedett koncentrációja a késztermékekben. Az Európai Unió, így hazánk szabályai is viszonylag szigorúnak éppen ezért relatív biztonságosnak mondhatók, míg ez nem minden esetben igaz észak-afrikai vagy dél-kelet ázsiai országokra. Az sem mellékes szempont, hogy ezeket a gyümölcsöket sokszor még félig éretlenül szedik le, és hosszú újuk során az érést lassító gázokkal védik meg frissességüket, amik nyomokban még a kosárba kerüléskor is megtalálhatóak rajtuk.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

4 Tovább

Arcpakolás a spájzból!

Bőrünk egészségének megőrzése nem csak szépészeti, de egészségügyi okokból is fontos. A kiszáradt vagy éppen túl zsíros bőr elkerülése ezért nem csupán hiú ábránd. Egy kis odafigyeléssel ezen a területen is csodákat érhetünk el, aminek rögtön meglesz az eredménye. Különösen igaz ez arcunkra, amivel többek közt számos smink öregítő hatása miatt fontos foglalkoznunk. Ha máshonnan nem is, a filmek világából mindenkinek ismerős lehet a legismertebb házi arcpakolás, a szemre helyezett kígyóuborka. Bár ez a módszer valóban jól működik, mi nem elégszünk meg ennyivel. Lássunk néhány otthon is elkészíthető természetes arcpakolást!


Száraz bőrre

Száraz bőrre kiváló megoldást nyújtanak egyes tejtermékek, a tojás, a méz és több gyümölcsféle is.

A legegyszerűbb pakoláshoz verj fel egy tojássárgáját, adj hozzá egy teáskanál mézet és 1-2 evőkanál tejszínt, majd pépesíts bele egy fél banánt. Ha 15 percig hagyjuk hatni a kencét bőrünk szebb lesz mint valaha. A kísérletező kedvűek helyettesíthetik a banánt avokádóval, amit érdemes lehet joghurttal hígítani. Sokan esküsznek az olívaolajra és a citromra is, amitől bőrünk épp kellően fényes és feszes lesz.


Zsíros bőrre

A természet eszköztárában természetesen mindennek az ellentettjére is találni megoldást. Ehhez a pakoláshoz tojásfehérjére, egy evőkanál vízre és fél evőkanál fűszerpaprikára lesz szükséged. A paprika magas C-vitamintartalmának és nedvszívóképességének köszönhetően visszaállítja a bőr feszességét, frissességét.


Hidratáló arcpakolás

Ha nincs semmilyen állandó panaszunk arcbőrünkre, akkor is jól eshet néha egy felfrissítő meditálás mialatt arcunk a kence alatt pihen. Itt kap szerepet a már emlegetett uborka is. Reszeljünk le belőle egy marokkal, nyomkodjuk ki levét, majd keverjünk hozzá kis tejszínt és tojásfehérjét. 15 perc után újult erővel mossuk majd le arcunk. Persze ezt a receptet is variálhatjuk saját igényeinknek megfelelően. Uborka helyett használhatunk almát héjastul, vagy akár a kettőt együtt keverhetjük pár csepp citromlével is.

Akármilyen pakolást is alkalmazunk ne felejtsük el arcunkat előtte jól megmosni. Ehhez használhatjuk szokásos arclemosónkat is, de sok pakolás esetében érdemes bőrradírt is alkalmazni. Végül pedig ne felejtsük, hogy az ilyen házi praktikák nem is feltétlenül a felhasznált alapanyagok hatóanyagaitól sikeresek. Ha szánunk egy kis időt magunkra, és utánajárunk, számunkra mi lenne a legmegfelelőbb máris sokat tettünk egészségünk és szépségünk megőrzésének érdekében. Arról nem is beszélve, hogy egy negyed vagy fél órára hátradőlni, és csukott szemmel pihenni, átgondolni az elmúlt napok eseményeit és elkövetkező teendőinket, pakolástól függetlenül is roppant kellemes, pihentető és erőt adó kikapcsolódás.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek