Bőrünk egészségének megőrzése nem csak szépészeti, de egészségügyi okokból is fontos. A kiszáradt vagy éppen túl zsíros bőr elkerülése ezért nem csupán hiú ábránd. Egy kis odafigyeléssel ezen a területen is csodákat érhetünk el, aminek rögtön meglesz az eredménye. Különösen igaz ez arcunkra, amivel többek közt számos smink öregítő hatása miatt fontos foglalkoznunk. Ha máshonnan nem is, a filmek világából mindenkinek ismerős lehet a legismertebb házi arcpakolás, a szemre helyezett kígyóuborka. Bár ez a módszer valóban jól működik, mi nem elégszünk meg ennyivel. Lássunk néhány otthon is elkészíthető természetes arcpakolást!


Száraz bőrre

Száraz bőrre kiváló megoldást nyújtanak egyes tejtermékek, a tojás, a méz és több gyümölcsféle is.

A legegyszerűbb pakoláshoz verj fel egy tojássárgáját, adj hozzá egy teáskanál mézet és 1-2 evőkanál tejszínt, majd pépesíts bele egy fél banánt. Ha 15 percig hagyjuk hatni a kencét bőrünk szebb lesz mint valaha. A kísérletező kedvűek helyettesíthetik a banánt avokádóval, amit érdemes lehet joghurttal hígítani. Sokan esküsznek az olívaolajra és a citromra is, amitől bőrünk épp kellően fényes és feszes lesz.


Zsíros bőrre

A természet eszköztárában természetesen mindennek az ellentettjére is találni megoldást. Ehhez a pakoláshoz tojásfehérjére, egy evőkanál vízre és fél evőkanál fűszerpaprikára lesz szükséged. A paprika magas C-vitamintartalmának és nedvszívóképességének köszönhetően visszaállítja a bőr feszességét, frissességét.


Hidratáló arcpakolás

Ha nincs semmilyen állandó panaszunk arcbőrünkre, akkor is jól eshet néha egy felfrissítő meditálás mialatt arcunk a kence alatt pihen. Itt kap szerepet a már emlegetett uborka is. Reszeljünk le belőle egy marokkal, nyomkodjuk ki levét, majd keverjünk hozzá kis tejszínt és tojásfehérjét. 15 perc után újult erővel mossuk majd le arcunk. Persze ezt a receptet is variálhatjuk saját igényeinknek megfelelően. Uborka helyett használhatunk almát héjastul, vagy akár a kettőt együtt keverhetjük pár csepp citromlével is.

Akármilyen pakolást is alkalmazunk ne felejtsük el arcunkat előtte jól megmosni. Ehhez használhatjuk szokásos arclemosónkat is, de sok pakolás esetében érdemes bőrradírt is alkalmazni. Végül pedig ne felejtsük, hogy az ilyen házi praktikák nem is feltétlenül a felhasznált alapanyagok hatóanyagaitól sikeresek. Ha szánunk egy kis időt magunkra, és utánajárunk, számunkra mi lenne a legmegfelelőbb máris sokat tettünk egészségünk és szépségünk megőrzésének érdekében. Arról nem is beszélve, hogy egy negyed vagy fél órára hátradőlni, és csukott szemmel pihenni, átgondolni az elmúlt napok eseményeit és elkövetkező teendőinket, pakolástól függetlenül is roppant kellemes, pihentető és erőt adó kikapcsolódás.