Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egészséges élelmiszerek az évkezdetre

Itt az év eleje és ilyenkor sokan fontolgatják, hogy "jobb" útra térnek és egészségesebben fognak táplálkozni, aztán végiggondolják, és mégis úgy döntenek, hogy elhalasztják a dolgot nyárra. A mögöttes gondolat: a sok gyümölcsnek és zöldségnek hála akkor majd könnyebb lesz a diéta. Nos, elsősorban az így gondolkodóknak szól ez a cikk. Jegyezzétek meg: az egészséges alapanyagok most sem jelentenek akadályt. Sőt az elkövetkező hónapok sokkalta alkalmasabbak egy jelentősebb életmód-változtatásra, mint a nyáriak, hiszen ki akar a 40 fokos hőségben, illetve a jól megérdemelt üdülése során belefogni egy ilyen jelentős dologba. De ne kalandozzunk el, lássuk a hónap legjobb élelmiszereit!

0 Tovább

Spenót - Az első friss zöldség

Popeye kedvenc eledele az egyik első tavaszi finomság, ami kibújik a földből, így már nem kell az áruházak fagyasztóiban keresgélnünk, friss spenóttal találkozhatunk a piacokon és zöldségeseknél egyaránt. Ez pedig nagy örömre ad okot, még akkor is ha nem szeretnénk a híres rajzfilmtengerészéhez hasonló karizmokat.

Teli egészséggel

Ha nem is mindannyian de a legtöbbünk megharcolt gyerekkorában a spenóttal, amit szüleink akaratunk ellenére akartak belénk erőltetni. Mint sokszor, azonban most is be kell látnunk, hogy bizony igaza volt a 'felnőtteknek', a spenót borzasztó egészséges. Sokak által vitatott, hogy szervezetünknek milyen nehézséget okoz felszívása, de tény, hogy nagyon gazdag vasban. Ez segíti a vérképződést valamint az idegrendszer egészséges működéséhez is hozzájárul. Ez utóbbi hatást tovább erősíti, hogy egy kis adagban napi magnéziumszükségletünk 7-8 %-a is megtalálható, ami szintén segít leküzdeni a mindennapi stresszt és a menstruációs panaszok ellen is hatékony.

A spenótban lévő folsavak és klorofillok magas koncentrációban lassíthatják a daganatos sejtek osztódását, de ellenállóbbá is tesznek ezek megjelenésével szemben.

Ezen kétségkívül fontos tulajdonságok mellett rengeteg vitamint is tartalmaz. A csontok erősségéhez nélkülözhetetlen K-vitamin gazdag forrása, azonban számottevő A- és C- vitaminban is bővelkedik.

A főzeléken túl

Bár legtöbben főzelékként ismerik, friss leveles változatával is érdemes megbarátkozni, hisz igazi csodákat művelhetünk vele a konyhában. Az apróbb, zsenge leveleket akár friss salátaként is fogyaszthatjuk, de párolva húsok köreteként is kiváló. Apróra vágva keverhetjük krumplipüréhez, ízesíthetünk vele rizsféléket, de akár zsemlegombócok kiegészítője is válhat belőle.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

3 Tovább

Finom és egészséges afrodiziákum – jön a spárgaszezon!

Hamarosan kikerülnek a zöldségesek pultjaira az első spárgasípok! Bár a spárga a hazai háztartások többségében még szezonban sem játszik fontos szerepet, különleges íze és jótékony tulajdonságai miatt a világ számos pontján már évszázadok óta előszeretettel fogyasztják. Az Európa és Ázsiai folyópartjain őshonos növényt már az egyiptomiak is termesztették, első reneszánszát a 16-17. századi francia nemesség körében élte, nagyipari termesztése azonban csak a század elején kezdődött. De mitől is ilyen felkapott ez a különleges aromájú és formájú rügyecske?

Minipatika a hajtásokba zárva

Bár a növénynek több fajtája létezik, melyek elsősorban színükben térnek el egymástól, mindnek a megvastagodott hajtását fogyasztjuk. Ennek szára könnyen emészthető rostokból áll, beltartalma pedig egészen fantasztikus: gazdag A-, C-, E- és B-vitaminok számos fajtájában, és folsavban. Ásványi anyagok közül kiemelkedő mértékben tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat és foszfort. Ezek mind a szervezet számára értékes és nélkülözhetetlen anyagok. Gyakorlatilag a szervezet minden részének egészséges működéséhez hozzájárulnak így a pozitív hatások felsorolásába most bele sem merünk kezdeni.

Azonban itt még nincs vége. Hiszen nem csak az fontos, hogy milyen anyagokat tartalmaznak a hajtások, hanem legalább ilyen lényeges, hogy MIT NEM. Két régi ellenségünkről van szó, a zsírról és a koleszterinről. Utóbbiból gyakorlatilag semennyit sem tartalmaz, előbbiből is csak laboratóriumi körülmények közt kimutatható mennyiséget. Így már az sem okozhat nagy meglepetést, hogy a spárga az alakjuk miatt aggódók számára is ritka megváltást nyújthat, 100 grammjába mindössze 20 kalória szorult.

Gyógyhatása

Mint már írtuk a szervezet egészséges működéséhez rengeteg módon járul hozzá azonban, nem csak megőrizni, de visszanyerni is segít egészségünket. Elsősorban vízhajtó hatása ismert, ezáltal hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez is. A vidéki házi praktikák szárított őrölt porának fogfájást csillapító hatásáról is beszámolnak.



Szexuális vágyfokozó hatását tudományosan eddig bár nem bizonyították, kétségtelen, hogy a fenti anyagok a nemzőszervekre és hormonháztartásra is pozitív hatással vannak. Sokak szerint azonban a spárga, a banánhoz hasonlóan, pusztán a férfi nemi szervre emlékeztető formája miatt került a az afrodiziákumok listájára.

Mire figyeljünk?

Ha megjött a kedvünk a spárgafogyasztáshoz, de nincs tapasztalatunk a következő dolgokra figyeljünk vásárláskor.

A legjobb ha világos, friss, lédús és középvastag spárgákat keresünk. Figyeljük meg a vágott alsó részt is, ha ez már beszáradt az azt jelenti, hogy a spárga nem friss, az pedig az ízek rovására mehet. Legjobb ha a frissen vásárolt spárgát azonnal elkészítjük, ne tároljuk napokig még hűtőben sem. A vékonyabb szálakból készítsünk levest, a vastagabbak általában ízesebbek így önálló fogásként, vagy köretként is megállják a helyüket.

Néhány praktika

Az interneten számtalan spárgás recept található, ez is bizonyítva egyre növekvő népszerűségét, így ilyenekkel nem is untatnánk az olvasót, azonban néhány praktikát megosztunk. A spárgát sose főzzük túl mert az egyszerre megy az ízek és az állag rovására. A receptek gyakran 15-20percet írnak de a legtöbbször 10 is bőven elegendő. Ne csak a külső vékony hártyát távolítsuk el, hanem rendesen hámozzuk meg a szárakat, így elkerülhető az egyébként fellépő kesernyés utóíz. A tisztítás alulról felfele végezzük, így könnyebb dolgunk lesz.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Arcpakolás a spájzból!

Bőrünk egészségének megőrzése nem csak szépészeti, de egészségügyi okokból is fontos. A kiszáradt vagy éppen túl zsíros bőr elkerülése ezért nem csupán hiú ábránd. Egy kis odafigyeléssel ezen a területen is csodákat érhetünk el, aminek rögtön meglesz az eredménye. Különösen igaz ez arcunkra, amivel többek közt számos smink öregítő hatása miatt fontos foglalkoznunk. Ha máshonnan nem is, a filmek világából mindenkinek ismerős lehet a legismertebb házi arcpakolás, a szemre helyezett kígyóuborka. Bár ez a módszer valóban jól működik, mi nem elégszünk meg ennyivel. Lássunk néhány otthon is elkészíthető természetes arcpakolást!


Száraz bőrre

Száraz bőrre kiváló megoldást nyújtanak egyes tejtermékek, a tojás, a méz és több gyümölcsféle is.

A legegyszerűbb pakoláshoz verj fel egy tojássárgáját, adj hozzá egy teáskanál mézet és 1-2 evőkanál tejszínt, majd pépesíts bele egy fél banánt. Ha 15 percig hagyjuk hatni a kencét bőrünk szebb lesz mint valaha. A kísérletező kedvűek helyettesíthetik a banánt avokádóval, amit érdemes lehet joghurttal hígítani. Sokan esküsznek az olívaolajra és a citromra is, amitől bőrünk épp kellően fényes és feszes lesz.


Zsíros bőrre

A természet eszköztárában természetesen mindennek az ellentettjére is találni megoldást. Ehhez a pakoláshoz tojásfehérjére, egy evőkanál vízre és fél evőkanál fűszerpaprikára lesz szükséged. A paprika magas C-vitamintartalmának és nedvszívóképességének köszönhetően visszaállítja a bőr feszességét, frissességét.


Hidratáló arcpakolás

Ha nincs semmilyen állandó panaszunk arcbőrünkre, akkor is jól eshet néha egy felfrissítő meditálás mialatt arcunk a kence alatt pihen. Itt kap szerepet a már emlegetett uborka is. Reszeljünk le belőle egy marokkal, nyomkodjuk ki levét, majd keverjünk hozzá kis tejszínt és tojásfehérjét. 15 perc után újult erővel mossuk majd le arcunk. Persze ezt a receptet is variálhatjuk saját igényeinknek megfelelően. Uborka helyett használhatunk almát héjastul, vagy akár a kettőt együtt keverhetjük pár csepp citromlével is.

Akármilyen pakolást is alkalmazunk ne felejtsük el arcunkat előtte jól megmosni. Ehhez használhatjuk szokásos arclemosónkat is, de sok pakolás esetében érdemes bőrradírt is alkalmazni. Végül pedig ne felejtsük, hogy az ilyen házi praktikák nem is feltétlenül a felhasznált alapanyagok hatóanyagaitól sikeresek. Ha szánunk egy kis időt magunkra, és utánajárunk, számunkra mi lenne a legmegfelelőbb máris sokat tettünk egészségünk és szépségünk megőrzésének érdekében. Arról nem is beszélve, hogy egy negyed vagy fél órára hátradőlni, és csukott szemmel pihenni, átgondolni az elmúlt napok eseményeit és elkövetkező teendőinket, pakolástól függetlenül is roppant kellemes, pihentető és erőt adó kikapcsolódás.

0 Tovább

5 finom és egészséges novemberi zöldség

Az óraátállítás után és a tél közeledtével bizony nem könnyű az egészséges táplálkozásra ügyelni. Sokféle finomság nem, vagy csak nagyon nehezen beszerezhető ilyenkor, másoknak pedig borzasztóan megnő az ára a nyári-őszi szezon végeztével. Van azonban több olyan finom zöldség is, ami szerencsénkre éppen ilyenkor terem, vagy időtállásának köszönhetően ilyenkor is frissen fogyasztható. Ezekből adunk most rövid ízelítőt.

 

Kelbimbó

Sokunk gyermekkori rémálmaiban volt visszatérő szereplő ez a zöldség, pedig néhány konyhai praktika segítségével elképesztően finom ételek készíthetők belőle, így érdemes adni neki még egy esélyt. A köretként is kiváló kis zöld golyócskák ráadásul rendkívül gazdagok C-vitaminban, ami ilyenkor, a megfázás- és náthaszezon kezdetén fontos immunrendszerünk megerősítése érdekében. De máskor is érdemes fogyasztani őket, hiszen antioxidánsaik a rák kialakulásának esélyét is jelentős mértékben csökkenthetik. A zöldségesnél igyekezzünk kiválogatni a legapróbbakat, hiszen ezek még ízletesebbek!

 

Káposzta

A káposzta szintén rendelkezik a fent leírt, miniatűr rokonának jó tulajdonságaival, amit még jelentős K-vitamin tartalommal is megfejel, így segíti a májat a méregtelenítésben és a véralvadásban is nélkülözhetetlen szerepet játszik. Elkészítése a káposztás kockán felül számtalan finom és egészséges módon lehetséges, így érdemes gyakran hazavinni egy-egy fejjel!

 

Sárgarépa

Bár a sárgarépa nem tipikusan őszi zöldség, az utolsó termések hosszú ideig, akár a tél végéig is frissen tárolhatók, így érdemes gondolni rájuk, ha a sötét hónapokban vitamin utánpótlásra van szükségünk. A répa színét adó béta karotin segíti az A-vitamin beépülését, így jótékony hatással van a látásra, erősíti a fogakat, csontokat és egészségesen tartja a bőrt és a fogínyt. Konyhai felhasználásra szintén számos régi recept lehet segítségünkre, de akár friss és egészséges snack-ként is fogyaszthatjuk.

 

Póréhagyma

A hagymák leghatalmasabbra növő rokona is könnyen eltehető, így hosszú ideig lehet társunk a konyhában. Apróra vágva részben vagy egészben a legtöbb ételben helyettesítheti a vöröshagymát, de nyersen fogyasztva, salátákban, öntetekben, pácokban, vagy köretként is remekül alkalmazható.

Sütőtök

A sütőtökről már nálunk is többször volt szó, kifaragva és elfogyasztva is roppant hasznos zöldség. A-, B-, C-vitamintartalma rendkívül magas, így roppant nagy segítséget nyújt az immunrendszer megerősítésében. Nem csak sütve készíthető el, amit egyre többen fedeznek fel, így az interneten böngészve csemegézhetünk a rohamosan szaporodó receptötletek közül.

0 Tovább
«
12

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek