Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért nincs szüksége annyi kalóriára a nőknek mint 50 éve?

A hatvanas évekbeli anyukáknak még nem volt lehetőségük sem zumba, sem jóga, crossfit sem pedig egyéb más manapság trendinek számító edzésre járni, hogy formában tartsák magukat, mégis nagyobb eséllyel maradtak karcsúak. A titok nyitja, hogy 50 évvel ezelőtt még sokkal mozgásigényesebbek voltak a házimunkák, és az sem volt jellemző, hogy a háziasszonyok a szabadidejüket olyan passzív tevékenységgel töltsék, mint például a TV nézés, vagy az internetes böngészés.

2 Tovább

A méz meglepően sokoldalú

A méz évezredek óta fontos szerepet tölt be az emberek táplálkozásában. Az ókori egyiptomiak már gyakorlott méhészek voltak, de még ennél is sokkal régebbi, 16.000 éves sziklarajzokat is találtak, melyek lépes mézet gyűjtő embereket ábrázolnak. A ragadós nedű évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb édesítő szerepét töltötte be, csak a 17. századtól kezdett háttérbe szorulni, amikor a cukorfinomítás fejlődése új növényekből előállított édesítőket tolt előtérbe.

A hosszú idő alatt persze a méz felhasználásának számos módja és területe alakult ki, amelyek többségünknek eszébe sem jutnak. Pedig ezek ismerete sok új házi praktika alapját jelenthetik. Vegyük őket sorra!

A torok barátja

Kezdjük rögtön a legismertebb jó tulajdonsággal, a megfázás és nátha legyőzésében nyújtott szereppel. A méhek a tél átvészelésére gyűjtik és raktározzák a mézet, ezért a legfontosabb tulajdonsága, hogy semmilyen gomba, penész, baktérium vagy egyéb mikroorganizmus sem képes benne elszaporodni. Többek közt ennek az antibakteriális hatásnak hála olyan kiváló eszköz a torokgyulladás és köhögés kezelésére.

Megelőzésre is!

Persze a mézfogyasztás, ha rendszeresen tesszük egyes betegségek megelőzésében is segíthet minket. Állatkísérletekkel igazolták, hogy a segít csökkenteni egyes tumorok kialakulásának esélyét, de magas antioxidánstartalma az emberi immunrendszert is erősíti.

Egy kanállal a másnaposság ellen

A méz nagyon magas gyümölcscukor-koncentrációjának köszönhetően a macskajajt is elűzi. A fruktóz segít a májnak lebontani az előző este bevitt alkoholmennyiséget, így ha a nagy bulizás után kissé fejfájósan ébredünk egy kanál méz segíthet beindítani a napunkat.

Álmatlanság ellen

A méz szénhidráttartalma szintén beindítja a szervezet inzulintermelését, aminek mellékhatásaként tryptophan szabadul fel a szervezetben. Ennek az aminosavnak a megjelenése segít elálmosodni és kiegyensúlyozottabb, pihentetőbb alvást tesz lehetővé. Ha lefekvés előtt egy pohár meleg tejet mézzel elfogyasztunk úgy a tej melegsége tovább növeli a tryptophan relaxáló hatását.

Nem csak lassít, pörget is!

Magas tápanyagtartalmáénak hála a méz sportolók és nehéz fizikai munkát végzők számára is megoldást nyújthat. Mivel könnyen emészthető, a legmodernebb energiaszeletekkel is hatéékonyan veszi fel a versenyt.

Ragadós sebdoktor

A már korábban említett antibakteriális hatás nem csak belsőleg, de külsőleg is alkalmazható. A modern fertőtlenítők és kötszerek megjelenése előtt enyhébb égési sérülések, horzsolások és vágások tisztán tartására használták. Ha nincs kéznél sebfertőtlenítő, mi is nyugodtan kipróbálhatjuk. Persze ha lehet kössük le, különben mindent összeragacsozunk...

Hidratálás a test minden részének

A méz kiváló nedvszívó, így számos házi készítésű arcpakolás és hajbalzsam alapanyaga, mert segít felszívni és megkötni, ezáltal a kezelni kívánt felületen tartani a nedvességet. Erről a jó tulajdonságáról olvasóink már korábban is meggyőződhettek.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Süssünk kenyeret!

Az otthon elkészített kenyér nem csak az egész konyhát belengő finom illatával és meleg frissességével kényeztet minket, de sok szempontból jobb is, mint a bolti. Egyrészt mi döntjük el mi kerüljön bele, így tökéletesen saját ízlésünkre szabhatjuk. Másrészt persze ha még találunk is a boltokban ilyen, az ízlésünknek megfelelő kenyeret se lehetünk biztosak benne, hogy minden esetben a legjobb, legfinomabb, és legegészségesebb alapanyagokat adták hozzá.

A házi kenyérsütők, melyekkel 500-1500 g közti kenyereket süthetünk már rendkívül jutányos áron, akár 10-15.000.- forinttól is beszerezhetőek a elektronikai áruházakban. Persze akadnak ennél jóval drágább, márkás csúcstermékek is, ezek árának határa a csillagos ég. Azonban már egy egyszerűbb darab is számos kényelmi funkcióval van ellátva, így például beállíthatjuk, hogy az este beletöltött alapanyagok, az automatikus keverés, dagasztás, kelesztés és sütés után pontosan mikorra készüljenek el. Így még mielőtt kikecmergünk az ágyból érezhetjük saját kenyerünk lélekmelengető, friss illatát! Mi most egy roppant egyszerű, mégis fenséges parmezános-fokhagymás cipó receptjét osztjuk meg veletek.

Hozzávalók:

  • 1 bögre víz
  • 2 ek. étolaj
  • 2 ek. méz
  • 2 bögre kenyérliszt
  • 1 ½ bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 1/3 bögre kukoricakorpa
  • 1/3 bögre reszelte vagy apróra vágott parmezánsajt
  • 2 tk. szárított, őrült bazsalikom
  • 2 tk. só
  • 1 ½ tk. száraz élesztő
  • 4-5 gerezd közepes darabokra vágott fokhagyma




A fenti alapanyagokat kenyérsütő használati utasítása szerint összeöntjük, majd sima fehér kenyér, vagy ennek megfelelő programon megsütjük.

Ha még intenzívebb ízekre vágyunk fogyasszuk fokhagymás-parmezános vajjal. Ehhez keverjünk el ¼ bögre mikrohullámú sütőben megolvasztott vajat vagy margarint 2 evőkanál reszelt parmezánnal, 2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemmel, és egy kisebb gerezd kinyomott fokhagymával. Az így elkészült krémet hűtőben vagy mélyhűtőben – attól függően, hogy mennyire vagyunk éhesek - lefedve dermesszük meg, majd csak fogyasztás előtt közvetlenül tegyük ki szobahőmérsékletre.

0 Tovább

Felturbózott házi praktikákkal a megfázás ellen

Azt mindenki tudja, hogy megfázás vagy influenza esetén sokat kell inni, jót tesznek a különféle gyógyteák, pláne mézzel. Emellett szinte minden családban vannak saját trükkök, receptek, amik csak sokkal kevésbé ismertek, de gyakran legalább ilyen hatásosak. Ami azonban közös ezekben a házi praktikákban, hogy a legtöbben csak a hagyományos gyógyszerek mellett, kiegészítésként alkalmazzák őket. Azonban sokan vannak, akik szerint a vegyszerekkel teli készítmények és esetleges mellékhatásaik hosszútávon árthatnak egészségünknek. Kanadai kutatók szerint ezek gyermekeknél történő alkalmazása sokszor kimondottan káros. De mit lehet ilyenkor tenni?

Gyógyszerek a spejzból!

A jól ismert praktikákat alkalmazva és felturbózva remek házi gyógykészítményeket készíthetünk magunk is. Ezek, mivel csak természetes alapanyagokat tartalmaznak kevésbé veszik igénybe szervezetünket. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy súlyos esetekben igenis szükség lehet a valódi gyógyszerek alkalmazására, ha pedig pár napon belül nem javul állapotunk feltétlenül kérjük orvosunk segítségét!


Mézes-hagymás és tormás torokszirup

Bár elsőre már a mézes-hagymás elnevezés is furcsán hangzik a házi szirup hatása valóban tagadhatatlan. A méz, a vörös- és fokhagyma egyaránt tartalmaznak antibakteriális anyagokat, ráadásul előbbi nem csak fertőtlenít, de köhögés-reflexet csillapítva a tüneteket is enyhíti, kellemes érzést kölcsönöz a toroknak.

Elkészítéséhez fél bögre mézet hígítsunk fel ugyanannyi vízzel, majd keverjük bele az egészen finomra vágott hagymát és a kinyomott fokhagymát. Adjunk hozzá egy csipet zsályát, kakukkfüvet és oregánót, ezek szintén felveszik a harcot a nyálkahártyánkon tenyésző kórokozókkal. Ha a szirupot főzés helyett egy estét szobahőmérsékleten állni hagyjuk, akkor nem veszítünk a egy cseppet sem a benne lévő hatóanyagok erejéből.

Láz ellen a szirup tormás változatát érdemes alkalmazni. A torma elősegíti az izzadást, így a láz leküzdésében komoly segítséget jelenthet. Természetesen ha alkalmunk van rá igyekezzük a friss tormát magunk reszelni, így a maximális mennyiséget kaphatjuk a gyógyító anyagokból.

Ricinusos mellkasbalzsam

Bizony, a ricinus sem csak a székrekedésen segít. Mivel szervezetünkbe bőrön keresztül is könnyen felszívódik remek alapanyaga egy természetes balzsamnak. Fél bögrényi jó minőségi hidegen sajtolt ricinusolajba keverjünk el egy két gerezd kipréselt fokhagymát, frissen reszelt gyömbért pár csepp eukaliptusz eszenciát és egy csipet cayenne borsot. A ricinus, a gyömbér és a bors felgyorsítják a vérkeringést amivel fokozottabb működésre bírják immunrendszerünk is. Emellett a lerakodót váladék feloldásában is segítségünkre vannak. A fokhagyma és eukaliptusz pedig a már korábban említett antibakteriális anyagokat tartalmazzák.

Mikor az híg és csepegős olajat mellkasunkra kenjük ügyeljünk a tisztaságra! Legjobb egy régi törülközőt vagy elhasznált pólót magunk alá tenni.

0 Tovább

Arcpakolás a spájzból!

Bőrünk egészségének megőrzése nem csak szépészeti, de egészségügyi okokból is fontos. A kiszáradt vagy éppen túl zsíros bőr elkerülése ezért nem csupán hiú ábránd. Egy kis odafigyeléssel ezen a területen is csodákat érhetünk el, aminek rögtön meglesz az eredménye. Különösen igaz ez arcunkra, amivel többek közt számos smink öregítő hatása miatt fontos foglalkoznunk. Ha máshonnan nem is, a filmek világából mindenkinek ismerős lehet a legismertebb házi arcpakolás, a szemre helyezett kígyóuborka. Bár ez a módszer valóban jól működik, mi nem elégszünk meg ennyivel. Lássunk néhány otthon is elkészíthető természetes arcpakolást!


Száraz bőrre

Száraz bőrre kiváló megoldást nyújtanak egyes tejtermékek, a tojás, a méz és több gyümölcsféle is.

A legegyszerűbb pakoláshoz verj fel egy tojássárgáját, adj hozzá egy teáskanál mézet és 1-2 evőkanál tejszínt, majd pépesíts bele egy fél banánt. Ha 15 percig hagyjuk hatni a kencét bőrünk szebb lesz mint valaha. A kísérletező kedvűek helyettesíthetik a banánt avokádóval, amit érdemes lehet joghurttal hígítani. Sokan esküsznek az olívaolajra és a citromra is, amitől bőrünk épp kellően fényes és feszes lesz.


Zsíros bőrre

A természet eszköztárában természetesen mindennek az ellentettjére is találni megoldást. Ehhez a pakoláshoz tojásfehérjére, egy evőkanál vízre és fél evőkanál fűszerpaprikára lesz szükséged. A paprika magas C-vitamintartalmának és nedvszívóképességének köszönhetően visszaállítja a bőr feszességét, frissességét.


Hidratáló arcpakolás

Ha nincs semmilyen állandó panaszunk arcbőrünkre, akkor is jól eshet néha egy felfrissítő meditálás mialatt arcunk a kence alatt pihen. Itt kap szerepet a már emlegetett uborka is. Reszeljünk le belőle egy marokkal, nyomkodjuk ki levét, majd keverjünk hozzá kis tejszínt és tojásfehérjét. 15 perc után újult erővel mossuk majd le arcunk. Persze ezt a receptet is variálhatjuk saját igényeinknek megfelelően. Uborka helyett használhatunk almát héjastul, vagy akár a kettőt együtt keverhetjük pár csepp citromlével is.

Akármilyen pakolást is alkalmazunk ne felejtsük el arcunkat előtte jól megmosni. Ehhez használhatjuk szokásos arclemosónkat is, de sok pakolás esetében érdemes bőrradírt is alkalmazni. Végül pedig ne felejtsük, hogy az ilyen házi praktikák nem is feltétlenül a felhasznált alapanyagok hatóanyagaitól sikeresek. Ha szánunk egy kis időt magunkra, és utánajárunk, számunkra mi lenne a legmegfelelőbb máris sokat tettünk egészségünk és szépségünk megőrzésének érdekében. Arról nem is beszélve, hogy egy negyed vagy fél órára hátradőlni, és csukott szemmel pihenni, átgondolni az elmúlt napok eseményeit és elkövetkező teendőinket, pakolástól függetlenül is roppant kellemes, pihentető és erőt adó kikapcsolódás.

0 Tovább
«
12

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek