Azt mindenki tudja, hogy megfázás vagy influenza esetén sokat kell inni, jót tesznek a különféle gyógyteák, pláne mézzel. Emellett szinte minden családban vannak saját trükkök, receptek, amik csak sokkal kevésbé ismertek, de gyakran legalább ilyen hatásosak. Ami azonban közös ezekben a házi praktikákban, hogy a legtöbben csak a hagyományos gyógyszerek mellett, kiegészítésként alkalmazzák őket. Azonban sokan vannak, akik szerint a vegyszerekkel teli készítmények és esetleges mellékhatásaik hosszútávon árthatnak egészségünknek. Kanadai kutatók szerint ezek gyermekeknél történő alkalmazása sokszor kimondottan káros. De mit lehet ilyenkor tenni?

Gyógyszerek a spejzból!

A jól ismert praktikákat alkalmazva és felturbózva remek házi gyógykészítményeket készíthetünk magunk is. Ezek, mivel csak természetes alapanyagokat tartalmaznak kevésbé veszik igénybe szervezetünket. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy súlyos esetekben igenis szükség lehet a valódi gyógyszerek alkalmazására, ha pedig pár napon belül nem javul állapotunk feltétlenül kérjük orvosunk segítségét!


Mézes-hagymás és tormás torokszirup

Bár elsőre már a mézes-hagymás elnevezés is furcsán hangzik a házi szirup hatása valóban tagadhatatlan. A méz, a vörös- és fokhagyma egyaránt tartalmaznak antibakteriális anyagokat, ráadásul előbbi nem csak fertőtlenít, de köhögés-reflexet csillapítva a tüneteket is enyhíti, kellemes érzést kölcsönöz a toroknak.

Elkészítéséhez fél bögre mézet hígítsunk fel ugyanannyi vízzel, majd keverjük bele az egészen finomra vágott hagymát és a kinyomott fokhagymát. Adjunk hozzá egy csipet zsályát, kakukkfüvet és oregánót, ezek szintén felveszik a harcot a nyálkahártyánkon tenyésző kórokozókkal. Ha a szirupot főzés helyett egy estét szobahőmérsékleten állni hagyjuk, akkor nem veszítünk a egy cseppet sem a benne lévő hatóanyagok erejéből.

Láz ellen a szirup tormás változatát érdemes alkalmazni. A torma elősegíti az izzadást, így a láz leküzdésében komoly segítséget jelenthet. Természetesen ha alkalmunk van rá igyekezzük a friss tormát magunk reszelni, így a maximális mennyiséget kaphatjuk a gyógyító anyagokból.

Ricinusos mellkasbalzsam

Bizony, a ricinus sem csak a székrekedésen segít. Mivel szervezetünkbe bőrön keresztül is könnyen felszívódik remek alapanyaga egy természetes balzsamnak. Fél bögrényi jó minőségi hidegen sajtolt ricinusolajba keverjünk el egy két gerezd kipréselt fokhagymát, frissen reszelt gyömbért pár csepp eukaliptusz eszenciát és egy csipet cayenne borsot. A ricinus, a gyömbér és a bors felgyorsítják a vérkeringést amivel fokozottabb működésre bírják immunrendszerünk is. Emellett a lerakodót váladék feloldásában is segítségünkre vannak. A fokhagyma és eukaliptusz pedig a már korábban említett antibakteriális anyagokat tartalmazzák.

Mikor az híg és csepegős olajat mellkasunkra kenjük ügyeljünk a tisztaságra! Legjobb egy régi törülközőt vagy elhasznált pólót magunk alá tenni.