Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A leggyakoribb okok az orvos meglátogatására

Biztosan te is eltűnődtél már azon a háziorvosi rendelőben ülve, hogy miért lehetnek ott a többiek. Vajon milyen kórokozókat, bacilusokat vagy betegségeket rejtegetnek a kabátjuk alatt - fordult meg a fejedben a kérdés, a felelet azonban mindezidáig váratott magára. Legalábbis ami az amerikaiakat illeti, ugyanis náluk készült az a kutatás, ami feltárta a 10 leggyakoribb okot, amiért meglátogatják az orvost. A pontos lista a kattintás után!

0 Tovább

Tartsd távol az orvost, egyél almát!

Vajon igaz a régi mondás, miszerint "minden nap egy alma, az orvost távol tartja"? Ami azt illeti nem alaptalan a vélekedés, mi kapásból öt dolgot is összeszedtünk, hogy bebizonyítsuk neked, érdemes rászokni az almaevésre. Persze ha nem elég annyi, hogy finom!

0 Tovább

Torokfájás – patika helyett irány a fűszeres!

Egyre inkább ismert az a vélemény miszerint a legtöbb betegségre és ezek tüneteire a patikákban kapható gyógyszerek mellett a házi praktikák is megoldást nyújthatnak. Számos ilyen házi recept örvend nagy népszerűségnek, ráadásul ezek közül sokat nem csak a szájbeszéd terjeszt, de tudományos kísérletekkel is sikerült bizonyítani hatásosságukat. És bár az is igaz, hogy legtöbbjükkel önmagában nem lehet kiváltani a gyógyszertárakban kapható készítményeket, alkalmazásuk ezeket remekül kiegészítheti. Ráadásul természetes alapanyagokról lévén szó a túladagolás vagy a kellemetlen mellékhatások veszélye elhanyagolható. Mi most az egyik legbosszantóbb téli panasz, a torokfájás megszüntetésére adunk pár tippet, és mondjuk el, miért is működnek olyan jól.

Méz, a teán túl

Azt szinte mindenki tudja, hogy a mézes tea, a nélkülözhetetlen folyadék-utánpótlás mellett a torokgyulladás kellemetlen tüneteit is enyhíti. Ezt a mézben található antibakteriális anyagoknak köszönhetjük, amik a természet eme ragadós mesterművének hála megtapadnak és gyógyító anyagokkal vonják be torkunk, nyelőcsövünk. Kevésbé ismert módszer, a mézzel való gargarizálás. Ehhez pár 2-3 kiskanál mézet kell egy pohár langyos vízben feloldani, majd az így készült folyadékkal gargarizálni, hogy a kellő hatást elérjük.

Sós gargarizálás

A méznél jóval kellemetlenebb, de talán még hatásosabb módszer a sóval történő gargarizálás. Ehhez 3-4 teáskanál sót oldjunk fel egy pohár langyos vízben, és 20-30 másodpercig tartsuk azt a szánkban. A só ekkor feloldja a nyálkahártyánkra rakódott váladékot, ezáltal segít kitisztítani torkunkat.

A borsmenta mindig segít

A borsmenta segít megtisztítani a légutakat, akár teánk gőzét lélegezzük be, akár azt melegen fogyasztjuk. Azonban esetleges kihűlése után is remekül alkalmazhatjuk, ha gargarizálunk vele. Ehhez a szokásosnál erősebb főzetet készítsünk, 2 filter is tehetünk egy csészébe amit legalább 4-5 percig hagyjunk ázni.

0 Tovább

Maradj talpon! - beteg gyerekkel is

Ha gyermekünk beteg, náthás vagy influenzás természetesen minden tőlünk telhetőt igyekszünk megtenni, hogy jobban legyen. Ez így is van rendjén, azonban ilyenkor sem szabad megfeledkezni magunkról, hiszen ha mi is ágynak dőlünk azzal senkinek sem lesz jobb, sőt! A következőkben szeretnénk pár tippet adni, amikkel nagyobb eséllyel kerülhetjük el, hogy megfertőzzön minket a kis ápoltunk.

Fő a megelőzés

Természetesen a legbiztosabb módszer a megelőzés. Az elmúlt években sokan sok szempontból vitatták az influenzaoltások szükségességét, biztonságosságát, azonban a kézzel fogható eredmények szerint még mindig ez a legjobb módja a betegség elkerülésének. Ha gyermekünket nem is szeretnénk az oltásnak kitenni, magunkat beoltathatjuk, hogy tudjunk segíteni ha szükség van ránk. Azonban nem szabad elfelejteni: az immunitás csak az oltás beadása után körülbelül két héttel alakul ki!

Óvatosan a tüsszögéssel!

Manapság, az illemkönyveknek megfelelően legtöbbünk, beleértve már az óvodáskorú gyerekeket is, a tenyerébe tüsszent köhög. Ez lehet, hogy megfelel az alapvető udvariassági szabályoknak, azonban a higiéniás elvárásoknak korántsem. Különösen influenzaszezonban nem. Tüsszentsünk inkább zsebkendőbe, vagy saját ing- vagy pulóverujjunk könyökébe, és tanítsuk erre gyermekünket is. A tenyerünkbe tüsszentett kórokozók ugyanis akár még több óráig is életképesek maradnak, ami alatt fertőzni is tudnak. Ráadásul ez legtöbb tárggyal, csappal, kilinccsel, evőeszközökkel érintkező testrészünk...

Nem lehet eleget kezet mosni

Mint az imént írtunk kezeinket folyamatosan tárgyak megérintésére, pakolásra és minden egyébre használjuk. Ez még nem lenne baj, de az így összeszedett kórokozókat számtalanszor akaratlanul és észrevétlenül érintjük szemünkhöz, szánkhoz, egyszóval arcunkhoz, ahol a legnagyobb a fertőzés veszélye. Így nem lehet elégszer hangsúlyozni a kézmosás fontosságát. Ahányszor csak segítünk gyermekünknek orrot-fújni, enni, vagy a játékait összepakolni igyekezzünk megmosni kezüket, hisz ezeken a tárgyakon mint ott lehetnek a rettegett vírusok.

Takarítsunk többet!

A rendszeres kézmosás mellett nem árthat gyakrabban tisztítani a sokat használt tárgyakat sem, ha beteg van a családban. A WC-lehúzó, a csap, a kilincsek mind ideális helyek a kórokozók számára, hogy azokon megbújva várhassák áldozatukat. Ezeket érdemes antibakteriális törlőkendővel de akár közönséges szappanos vízzel is megtisztítani. Ugyanilyen fontos persze a lakás levegőjének cseréje is, így még nagy hideg esetén is érdemes lehet naponta egy-két alkalommal szellőztetni.

Kerüljük a közelséget

Bár nehezünkre eshet, hogy beteg gyermekünket ne babusgassuk ezt igyekezzünk elkerülni, hiszen ha mi is lebetegszünk azzal senkinek sem segítünk. Természetesen nem kell mindig megtartani az egy lépés távolságot, de arcra puszi helyett egy öleléssel vagy meleg simogatással is kedveskedhetünk.

Figyeljünk magunkra is

Ha gyermekünk beteg előfordulhat, hogy egész éjjel fent kell maradnunk, vagy éppen napokon keresztül csak kihűlt falatot eszünk, egyszóval megfeledkezünk magunkról. Pedig ha egy beteg van a családban különösen fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő táplálkozásra, folyadékbevitelre és kellő időt pihenjünk, különben még inkább ki leszünk téve a fertőzésnek.

0 Tovább

Felturbózott házi praktikákkal a megfázás ellen

Azt mindenki tudja, hogy megfázás vagy influenza esetén sokat kell inni, jót tesznek a különféle gyógyteák, pláne mézzel. Emellett szinte minden családban vannak saját trükkök, receptek, amik csak sokkal kevésbé ismertek, de gyakran legalább ilyen hatásosak. Ami azonban közös ezekben a házi praktikákban, hogy a legtöbben csak a hagyományos gyógyszerek mellett, kiegészítésként alkalmazzák őket. Azonban sokan vannak, akik szerint a vegyszerekkel teli készítmények és esetleges mellékhatásaik hosszútávon árthatnak egészségünknek. Kanadai kutatók szerint ezek gyermekeknél történő alkalmazása sokszor kimondottan káros. De mit lehet ilyenkor tenni?

Gyógyszerek a spejzból!

A jól ismert praktikákat alkalmazva és felturbózva remek házi gyógykészítményeket készíthetünk magunk is. Ezek, mivel csak természetes alapanyagokat tartalmaznak kevésbé veszik igénybe szervezetünket. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy súlyos esetekben igenis szükség lehet a valódi gyógyszerek alkalmazására, ha pedig pár napon belül nem javul állapotunk feltétlenül kérjük orvosunk segítségét!


Mézes-hagymás és tormás torokszirup

Bár elsőre már a mézes-hagymás elnevezés is furcsán hangzik a házi szirup hatása valóban tagadhatatlan. A méz, a vörös- és fokhagyma egyaránt tartalmaznak antibakteriális anyagokat, ráadásul előbbi nem csak fertőtlenít, de köhögés-reflexet csillapítva a tüneteket is enyhíti, kellemes érzést kölcsönöz a toroknak.

Elkészítéséhez fél bögre mézet hígítsunk fel ugyanannyi vízzel, majd keverjük bele az egészen finomra vágott hagymát és a kinyomott fokhagymát. Adjunk hozzá egy csipet zsályát, kakukkfüvet és oregánót, ezek szintén felveszik a harcot a nyálkahártyánkon tenyésző kórokozókkal. Ha a szirupot főzés helyett egy estét szobahőmérsékleten állni hagyjuk, akkor nem veszítünk a egy cseppet sem a benne lévő hatóanyagok erejéből.

Láz ellen a szirup tormás változatát érdemes alkalmazni. A torma elősegíti az izzadást, így a láz leküzdésében komoly segítséget jelenthet. Természetesen ha alkalmunk van rá igyekezzük a friss tormát magunk reszelni, így a maximális mennyiséget kaphatjuk a gyógyító anyagokból.

Ricinusos mellkasbalzsam

Bizony, a ricinus sem csak a székrekedésen segít. Mivel szervezetünkbe bőrön keresztül is könnyen felszívódik remek alapanyaga egy természetes balzsamnak. Fél bögrényi jó minőségi hidegen sajtolt ricinusolajba keverjünk el egy két gerezd kipréselt fokhagymát, frissen reszelt gyömbért pár csepp eukaliptusz eszenciát és egy csipet cayenne borsot. A ricinus, a gyömbér és a bors felgyorsítják a vérkeringést amivel fokozottabb működésre bírják immunrendszerünk is. Emellett a lerakodót váladék feloldásában is segítségünkre vannak. A fokhagyma és eukaliptusz pedig a már korábban említett antibakteriális anyagokat tartalmazzák.

Mikor az híg és csepegős olajat mellkasunkra kenjük ügyeljünk a tisztaságra! Legjobb egy régi törülközőt vagy elhasznált pólót magunk alá tenni.

0 Tovább
«
12

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek