Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Olaszos padlizsán ropogósan

Nincs is jobb nyári étek, mint egy jó olasz recept. A sütőben sült padlizsán egyszerre nyújtja e sokoldalú zöldség frissességét, ugyanakkor kellően laktató, és a ropogós bundában teljes értékű főételként is felszolgálhatjuk.

Hozzávalók:

  • ½ bögre liszt
  • 2 csipet só
  • 3 csipet bors
  • 1 tk. olasz fűszerkeverék
  • 2 tojás
  • ¼ bögre tej
  • 2 marék reszelt parmezán
  • 2 bögre Kellogg's Cornflakes
  • 2 közepes padlizsán
  • friss bazsalikom
  • 1 üveg paradicsomszósz



Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.

Egy panírozásra alkalmas edényben keverjük el a sót, a lisztet és az olasz fűszereket. Természetesen nem kell kész fűszer keveréket használnunk, ha kísérletezni támad kedvünk saját mixünket is elkészíthetjük.

A második edényben verjük fel a tojásokat, és adjunk hozzájuk egy kevés tejet.

A harmadik edénybe kerül a durván felére, harmadára aprított kukoricapehely, melybe elkeverjük a reszelt parmezánsajtot. Ha lehet ezt magunknak reszeljük, mert a bolti sajtdarálékok gyakran túl porszerűek.

A padlizsánt mossuk meg majd vágjuk maximum 1,5-2 centiméter vastag karikákra. Innentől borzasztó egyszerű a dolgunk, a szeleteket egyszerűen bepanírozzuk. Alaposan megforgatjuk a padlizsánt a lisztben, úgy, hogy semmi se maradjon ki, majd jöhet a tojás, és a kukoricapehely morzsa.

Az elkészült szeleteket sütőpapírral lefedett tepsire fektetjük, majd 20-25 perce sütőbe dugjuk.

Amíg a padlizsán sül, melegítsük fel kész paradicsomszószt, ezeket fűszerezni általában már nem kell. A Kész padlizsánt friss bazsalikommal meghintva meleg paradicsomszósszal tálaljuk. Isteni!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

A méz meglepően sokoldalú

A méz évezredek óta fontos szerepet tölt be az emberek táplálkozásában. Az ókori egyiptomiak már gyakorlott méhészek voltak, de még ennél is sokkal régebbi, 16.000 éves sziklarajzokat is találtak, melyek lépes mézet gyűjtő embereket ábrázolnak. A ragadós nedű évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb édesítő szerepét töltötte be, csak a 17. századtól kezdett háttérbe szorulni, amikor a cukorfinomítás fejlődése új növényekből előállított édesítőket tolt előtérbe.

A hosszú idő alatt persze a méz felhasználásának számos módja és területe alakult ki, amelyek többségünknek eszébe sem jutnak. Pedig ezek ismerete sok új házi praktika alapját jelenthetik. Vegyük őket sorra!

A torok barátja

Kezdjük rögtön a legismertebb jó tulajdonsággal, a megfázás és nátha legyőzésében nyújtott szereppel. A méhek a tél átvészelésére gyűjtik és raktározzák a mézet, ezért a legfontosabb tulajdonsága, hogy semmilyen gomba, penész, baktérium vagy egyéb mikroorganizmus sem képes benne elszaporodni. Többek közt ennek az antibakteriális hatásnak hála olyan kiváló eszköz a torokgyulladás és köhögés kezelésére.

Megelőzésre is!

Persze a mézfogyasztás, ha rendszeresen tesszük egyes betegségek megelőzésében is segíthet minket. Állatkísérletekkel igazolták, hogy a segít csökkenteni egyes tumorok kialakulásának esélyét, de magas antioxidánstartalma az emberi immunrendszert is erősíti.

Egy kanállal a másnaposság ellen

A méz nagyon magas gyümölcscukor-koncentrációjának köszönhetően a macskajajt is elűzi. A fruktóz segít a májnak lebontani az előző este bevitt alkoholmennyiséget, így ha a nagy bulizás után kissé fejfájósan ébredünk egy kanál méz segíthet beindítani a napunkat.

Álmatlanság ellen

A méz szénhidráttartalma szintén beindítja a szervezet inzulintermelését, aminek mellékhatásaként tryptophan szabadul fel a szervezetben. Ennek az aminosavnak a megjelenése segít elálmosodni és kiegyensúlyozottabb, pihentetőbb alvást tesz lehetővé. Ha lefekvés előtt egy pohár meleg tejet mézzel elfogyasztunk úgy a tej melegsége tovább növeli a tryptophan relaxáló hatását.

Nem csak lassít, pörget is!

Magas tápanyagtartalmáénak hála a méz sportolók és nehéz fizikai munkát végzők számára is megoldást nyújthat. Mivel könnyen emészthető, a legmodernebb energiaszeletekkel is hatéékonyan veszi fel a versenyt.

Ragadós sebdoktor

A már korábban említett antibakteriális hatás nem csak belsőleg, de külsőleg is alkalmazható. A modern fertőtlenítők és kötszerek megjelenése előtt enyhébb égési sérülések, horzsolások és vágások tisztán tartására használták. Ha nincs kéznél sebfertőtlenítő, mi is nyugodtan kipróbálhatjuk. Persze ha lehet kössük le, különben mindent összeragacsozunk...

Hidratálás a test minden részének

A méz kiváló nedvszívó, így számos házi készítésű arcpakolás és hajbalzsam alapanyaga, mert segít felszívni és megkötni, ezáltal a kezelni kívánt felületen tartani a nedvességet. Erről a jó tulajdonságáról olvasóink már korábban is meggyőződhettek.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Könnyű olasz ebéd

Az olasz konyha tudománya sokak számára még mindig nem jelent többet a nagy adag tészták és vastagon megrakott pizzák ismereténél. Pedig mondanunk sem kell, hogy erről sokkal többről van szó és ha egy könnyű ebédre vágyunk bizalommal nyúlhatunk az itáliai szakácskönyv felé. Mi egy klasszikusnak számító parmezános csirkés receptet, most egy kis kukoricapehellyel bolondítunk meg, ráadásul a ropogós falatokat olaj nélkül sütjük ki. Csámm!

Hozzávalók

  • 1 bögre Kellogg's Special K kukoricapehely
  • 1 ek. Liszt
  • 2 ek. Reszelt parmezánsajt
  • 2 kk. olasz fűszerkeverék (oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, majoránna, borsikafű, zsálya)
  • 1/3 bögre olaszos salátaöntet
  • 2 pár csirkemellfilé



Elkészítés:

Egy turmixgép vagy keverőedény és konyhai mixer segítségével keverjük össze a kukoricapelyhet, lisztet, parmezánt, és fűszereket, amíg pelyhek szét nem morzsolódnak. Vehetünk kész olasz fűszerkeveréket, ami a nagyobb márkák kínálatában mind szerepel, de a fent felsorolt fűszerekből a magunk ízlésének megfelelőt is készíthetünk. Az így elkészült morzsalékot fogjuk panírnak használni, így egy erre alkalmas, alacsony falú edénybe, vagy tálcára öntsük ki, és terítsük szét.

A salátaöntethez érve is többféle megoldás közül választhatunk. Vehetünk kész, olajos salátadresszinget, vagy ennek zacskós porváltozatát, amihez csak egy kis olívát kell adni. Mindkettőből számos márkának több terméke is a rendelkezésünkre áll. Persze ezeket is kiválthatjuk, pár perc munkával és készíthetünk magunknak dresszinget. Ehhez csak a korábban már felsorolt fűszerek (vagy egyéb személyes kedvenceink), kellenek és lehetőleg jó minőségű extra szűz olívaolaj. A fűszerezett olaj elkészítésével ráadásul nem kell minden alkalommal bajlódnunk, hiszen ha egyszerre készítünk egy egész üvegnyit, az is hónapokig eláll, sőt így az ízek is jobban összeérnek.

Akármelyik utat is választottuk, salátaöntetet öntsük egy tálba, mártsuk bele a felszeletett húst úgy, hogy mindenhol érje, majd hempergessük a kukoricapelyhes morzsába. Az így elkészült húsokat egy rétegben fektessük egy olajjal hajszálvékonyan kikent vagy sütőpapírral takart tepsibe. Süssük 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig, vagy amíg a hús át nem sül. Ezt egy villával könnyen tesztelhetjük.

Tálaljuk friss zöldsalátával, amit szintén ízesíthetünk az olaszos dresszinggel és pár csipet reszelt parmezánnal koronázhatunk.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Farsangi jelmezötlet: a megelevenedő corn flakes doboz!

Most, hogy javában tart a báli és farsangi szezon mindenkinek a jelmezötletek járnak a fejében. Ne feledjük, hogy az álarcosbálok nem csak az iskolák és óvodák kedvenc programjai, azokat nem csak a gyermekek tudják maradéktalanul élvezni. Akármilyen idősek vagyunk pár óra erejéig mi is megfeledkezhetünk a mindennapok bajairól és a téli szürkeségről, ha pár pillanatig magunk is újra gyermekekké válunk és felöltjük a legelképesztőbb jelmezeket.

Az egyik legegyszerűbb jelmeztípusok a 'dobozjelmezek'. Ezeket megfesthetjük tévének, autónak, robotnak vagy bármi egyéb négyszögletes formájú tárgynak, amit meg szeretnénk eleveníteni. Azonban még szellemesebb dobozjelmezt készíthetünk, ha jelmezünk valóban egy dobozt, jelen esetben kukoricapelyhes dobozt ábrázol. Ezt elkészítve megelevenítjük a gyerekek körében oly népszerű Kellogg's kabalafigurákat, Tony-t a Tigris, vagy a bohókás Choco majmot, vagy a többieket.

Nincs Más dolgunk, mint a lenti képek valamelyikét a kellő méretre kinyomtatni, majd arcunk helyét a jelölt szaggatott vonal mentén kivágni. Ha még egy kis arcfestésre is van időnk és energiánk, roppant életű Kellogg's dobozok lehetünk!

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Süssünk kenyeret!

Az otthon elkészített kenyér nem csak az egész konyhát belengő finom illatával és meleg frissességével kényeztet minket, de sok szempontból jobb is, mint a bolti. Egyrészt mi döntjük el mi kerüljön bele, így tökéletesen saját ízlésünkre szabhatjuk. Másrészt persze ha még találunk is a boltokban ilyen, az ízlésünknek megfelelő kenyeret se lehetünk biztosak benne, hogy minden esetben a legjobb, legfinomabb, és legegészségesebb alapanyagokat adták hozzá.

A házi kenyérsütők, melyekkel 500-1500 g közti kenyereket süthetünk már rendkívül jutányos áron, akár 10-15.000.- forinttól is beszerezhetőek a elektronikai áruházakban. Persze akadnak ennél jóval drágább, márkás csúcstermékek is, ezek árának határa a csillagos ég. Azonban már egy egyszerűbb darab is számos kényelmi funkcióval van ellátva, így például beállíthatjuk, hogy az este beletöltött alapanyagok, az automatikus keverés, dagasztás, kelesztés és sütés után pontosan mikorra készüljenek el. Így még mielőtt kikecmergünk az ágyból érezhetjük saját kenyerünk lélekmelengető, friss illatát! Mi most egy roppant egyszerű, mégis fenséges parmezános-fokhagymás cipó receptjét osztjuk meg veletek.

Hozzávalók:

  • 1 bögre víz
  • 2 ek. étolaj
  • 2 ek. méz
  • 2 bögre kenyérliszt
  • 1 ½ bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 1/3 bögre kukoricakorpa
  • 1/3 bögre reszelte vagy apróra vágott parmezánsajt
  • 2 tk. szárított, őrült bazsalikom
  • 2 tk. só
  • 1 ½ tk. száraz élesztő
  • 4-5 gerezd közepes darabokra vágott fokhagyma




A fenti alapanyagokat kenyérsütő használati utasítása szerint összeöntjük, majd sima fehér kenyér, vagy ennek megfelelő programon megsütjük.

Ha még intenzívebb ízekre vágyunk fogyasszuk fokhagymás-parmezános vajjal. Ehhez keverjünk el ¼ bögre mikrohullámú sütőben megolvasztott vajat vagy margarint 2 evőkanál reszelt parmezánnal, 2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemmel, és egy kisebb gerezd kinyomott fokhagymával. Az így elkészült krémet hűtőben vagy mélyhűtőben – attól függően, hogy mennyire vagyunk éhesek - lefedve dermesszük meg, majd csak fogyasztás előtt közvetlenül tegyük ki szobahőmérsékletre.

0 Tovább
«
12

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek