Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Biztonság a konyhában

Tudtad, hogy az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint csak Európában évente mintegy 130 millió ember betegszik meg élelmiszer eredetű fertőzés vagy ételmérgezés következtében? Nem kis problémát jelentenek tehát a nem megfelelően kezelt vagy tárolt élelmiszerek. Szerencsére a betegségek könnyen elkerülhetőek egy kis odafigyeléssel. Ha téged is érdekel, hogy mire kell vigyázni, olvasd el mai gyűjtésünket!

0 Tovább

Sajtos sonkás quiche

A quiche egy itthon még kevéssé ismert hagyományos francia fogás, amolyan lepényféle. Nagy előnye, hogy előre elkészíthető, hiszen melegen és hidegen egyaránt finom. A pizzákhoz hasonlóan rengeteg módon elkészíthető, így egyszerű uzsonnaként is magunkkal vihetjük, de akár vacsoravendégeinket is várhatjuk vele. Mivel hidegen könnyen kézbe vehető, akár meccsnézés közben is sikert arathatunk vele vendégeink körében.

Hozzávalók:

A Tésztához

  • 1 ¼ bögre liszt
  • ¾ bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 3 csipet só
  • 1/3 bögre olaj
  • 3 kanél víz

A krémhez:

  • 2 marék reszelt sajt
  • 1 marék felkockázott sonka
  • 3 szál újhagyma
  • 5 tojás
  • 1 bögre tej
  • 1 kanál liszt
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 kanál mustár

Elkészítés:

Egy közepes keverőedényben forgassuk össze a kukoricapelyhet, a a lisztet, és a sót, adjunk hozzá olajat, majd keverjük, amíg az egész massza át nem nedvesedik. Keverés közben lassan adjuk hozzá a hideg vizet. A Kész tésztát kanalazzuk és villával vagy kanállal lapítsuk egy kerek sütőformába. A tészta az edény falán menjen fel 3-4 centi magasságban is.

Az alapot 200°C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percig. Hogy ne púposodjon, hólyagosodjon fel terítsük le egy réteg alufóliával, majd egyenletesen terítsünk szét rajta egy fél bögre szárazbabot vagy rizst, hogy nehezékként szolgáljon. Sütés után ezt a fóliával együtt távolítsuk el.
Ezután a még meleg tésztára szórjuk a sajtot. Ha különleges alkalomra készülünk és pénztárcánk megengedi használhatunk svájci gruyére sajtot. Ez a különleges félkemény fajtaenyhén diós aromájú, egy kilója 10 liter tehéntejből készül és gyakran évekig érlelik. Jól olvad így fondue-k és quiche-ek állandó alapeleme. Persze ha ehhez nem férünk hozzá nyugodtan használhatunk ementálit is.

A sajt felszórása után egy edényben enyhén felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet, egy kanál lisztet, sót, borsot, felaprózott hagymát és mustárt. Az egész keveréket a sajtos tésztára öntjük és az enyhén lejjebb csavart, 180°C-os sütőbe dugjuk fél órára. Ha a teteje megpirult készen is van. Fogyaszthatjuk hidegen, melegen egyaránt, de ha z utóbbi mielőtt döntünk is várjuk pár percet mielőtt felszeleteljük.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

4 étel, amit gyerekekkel is készíthetünk

Gyerekekkel sütni, főzni gyakran lassabb, és nehézkesebb, mint ha magunk állnánk neki a vacsora elkészítésének, de nem is azért csináljuk, hogy hamarabb elkészüljünk. A gyerekek egyrészt imádnak becsatlakozni a felnőttes tevékenységekbe, utánozni minket és segíteni nekünk. Másrészt amíg ezt teszik számos olyan ismeretre tesznek szert és készséget sajátítanak el, amelyekre később komoly szükségük lesz. Arról nem is beszélve, hogy a idejében kedvelik meg a konyhamunkát később még valódi segítség is válhat belőlük.

Gyümölcssaláta

Egy gyümölcssaláta elkészítésében már az óvodás korú gyerekek is tudnak segíteni. A gyümölcsök feldarabolása fejleszti a kézügyességet és a koncentrációs képességet. Persze ne egy hatalmas görögdinnyével birkózzanak meg első körben! Banánt, epret vagy nagy szemű szőlőt egy nem túl éles kenőkéssel is fel lehet vágni, így elkerülhetjük a sérüléseket is.

Szendvicsek

Bár a felnőtt korosztályban induló szakácsok számára a szendvicskészítés nem is számít igazi 'főzésnek', a gyerekek számára ez is hasznos tevékenység lehet. Bízzuk rájuk, hogy kiválasszák milyen alapanyagokat tegyenek a kenyérre (amit jobb ha mi szeletelünk fel). Ha a legfontosabb dolog felkerültek biztassuk őket a szendvicsek díszítésére is. Bármiből válhat rajzszerszám, aminek tubusos a kiszerelése, a kicsik pedig így kreativitásukat is fejleszthetik.

Rántotta

Ha nagyobbakról van szó és már biztonságosan bánnak a tűzhellyel készítsünk velük rántottát. Ennek elkészítése sem túl bonyolult, mégis rengeteg lehetőséget rejt magában. A tojás feltörése alapvető készség, amit itt remekül elsajátíthatnak, és ha már rutinosan bánnak a késsel zöldségek felszeletelésével is lehet próbálkozni. Az utálatos hagymaszeletelést egyelőre tartsuk meg magunknak. Itt se kényszerítsünk a gyerekekre recepteket. Egy rántottát a legkülönbözőbb zöldségektől kezdve felvágottakon keresztül bármivel fel lehet dobni, így engedjük szárnyalni fantáziájukat.

Muffin

A főzés mellett a sütés megszeretése is fontos, ehhez pedig gyakran egészen más készségek kellenek. Itt többnyire sokkal szigorúbban kell ragaszkodni a receptekben megadott alapanyagokhoz és mennyiségekhez, így gyermekünk fejlesztheti matematikai készségét, és megtanulhat bánni a mérleggel, ami pontosságot, türelmet és koncentrációt igényel, sőt az alapanyagok összekeverése és a muffinok kiporciózása is remek móka.





Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek