Tudtad, hogy az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint csak Európában évente mintegy 130 millió ember betegszik meg élelmiszer eredetű fertőzés vagy ételmérgezés következtében? Nem kis problémát jelentenek tehát a nem megfelelően kezelt vagy tárolt élelmiszerek. Szerencsére a betegségek könnyen elkerülhetőek egy kis odafigyeléssel. Ha téged is érdekel, hogy mire kell vigyázni, olvasd el mai gyűjtésünket!

Az alapanyagok mellett mosd meg a használt edényeket, eszközöket is!

Mosd meg meleg szappanos vízzel a kezed a munka előtt és után is.

A különböző munkafolyamatok között mosd meg mosószeres vízzel a használt eszközöket.

Öblítsd le folyó csapvízzel a zöldségeket és a gyümölcsöket, hámozás előtt és után is.

Jól különítsd el a nyers és a főtt ételeket

A nyers húst, halat és tojást jól elszeparálva tárold a bevásárlószatyorban és a hűtődben.

Ne ugyanazon a vágódeszkán szeleteld a húsokat és a zöldségeket.

Soha ne tégy már kész ételt olyan edénybe, amiben azelőtt nyers hús lehetett.

Főzz/süss alaposan                                                    

Menj biztosra és a tojásokat főzd mindig keményre.

Ha mikrohullámú sütővel melegítesz, forgasd át többször is az ételt, ugyanis akármilyen modern is a masinád, nagyrészt akkor is csak foltokban hevít.

A leveseket és a szószokat melegítsd egészen a forráspontjukig.

A lehető leggyorsabban hűtsd le az elkészített ételeket

A frissen vásárolt nyers húsokat a lehető leghamarabb tedd be a hűtőbe, nagyon fontos, hogy ne hagyjunk hűtetlenül semmit, ugyanis szobahőmérsékleten 20 percenként megduplázódik a rajta található baktériumok száma.

Ezért soha ne hagyj semmit szabadon hűtés nélkül két óránál tovább, ebbe beletartozik a kész étel, a felvágott, a megkezdett gyümölcs és zöldség is.

Ha fagyasztott ételt akarsz felolvasztani, csak és kizárólag a mikróban, hideg vízben vagy a hűtőben tedd, de semmiképpen sem a szabad levegőn.

Utoljára pedig egy figyelmeztetés!

Nem minden esetben állapítható meg ránézésre vagy szagról biztosan, hogy az étel megromlott. Ha nem akarsz magadnak és a családodnak rosszat, és nem vagy biztos benne, hogy még fogyasztható, akkor inkább dobd a kukába.