Mindenhonnan csak az ömlik ránk a médiából, hogy a szénhidrát nem jó, sőt egyenesen az ellenségünk. Na, de mi tudod egyáltalán, hogy mi is az a szénhidrát? Persze azon kívül, hogy minden finom dologban benne van. Olvass tovább!

Alapvetően a szénhidrát egy szénből, hidrogénből és oxigénből álló molekula, ami három fő formában van jelen az életünkben.

Cukrok

A szervezet számára ezt a legkönnyebb lebontani glükózzá, vagyis fontos üzemanyagforrás. Éppen emiatt a tulajdonsága miatt felelős elsősorban az elhízásért. Hiszen testünk a gyors feldolgozás miatt hirtelen jut nagy mennyiségű energiához, amivel ha nem tud mit kezdeni, akkor elraktározza zsír formájában. Természetes módon a gyümölcsökben (fruktóz) és a tejben (laktóz) fordul elő. Ezektől nem érdemes tartani, ha csak nem vagyunk rájuk érzékenyek, a hozzáadott cukrokat viszont érdemes kerülni, mert a kalórián kívül semmi mást nem tartalmaznak, ami jó lenne szervezetünk számára.

Rostok

Pontosan a cukrok ellentétének felel meg, vagyis instant energiaforrás helyett a testünk számára felhasználhatatlan anyagot jelent, ami szép lassan halad végig emésztőrendszerünkön, ezzel telítettségérzetet keltve. Emellett tisztítja szervezetünket és lassítja a glükóz felszívódását, fogyasztása tehát mindenképp ajánlott, a szakértők a 25 gramm/nap mennyiségre esküsznek, így mi is ezt javasoljuk.

Keményítők

Ez a csoport képezi az átmenetet az előző két típus között. Alapjában véve összetett szénhidrátok, azonban nagyon vegyes a kép ha a lebonthatóságot vizsgáljuk. Vegyük például a burgonyában található keményítőt. Komplex szerkezet jellemzi, ugyanakkor könnyen emészthető, míg a babban, a lencsében vagy a teljes kiőrlésű termékekben található keményítők hasonló módon fejtik ki a hatásukat, mint a rostok. Ennél a típusú szénhidrátnál a feldolgozás a kulcskérdés, mivel a krumpli máris sokkal kevésbé hizlaló, ha azonnal lehűtjük, miután megfőztük, mivel ez a technika megerősíti a benne található keményítő szerkezetét.

Zavaros? Igen, de alapvetően csak pár dologra kell odafigyelni: kerüld a finomított dolgokat, válaszd helyettük a teljes kiőrlésű megfelelőiket és csökkentsd az édesítőszerek használatát.