A futás idehaza és az egész világon egyre népszerűbb napi testmozgás. Elég csak a Margitszigetre kimenni és láthatjuk, hogy egyre többen választják a futópályát a konditermek helyett. A futáshoz szükséges felszerelésekről, edzésprogramokról rengeteg információt találni szerte az interneten. Arról már lényegesen kevesebbet, hogy milyen étrend szükséges, ha ezt a sportot űzzük, így ezeket az alapelveket próbáljuk meg röviden összefoglalni.

Minden megerőltető sport esetén szüksége van szervezetünknek a kellő mennyiségű energia bevitelére. Ezt a közhiedelemmel ellentétben nem a fehérjék, hanem a szénhidrátok, teljes kiőrlésű gabonák, egyes zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával érhetjük el leghatékonyabban. Ezzel párhuzamosan csökkenteni kell a zsíros és nehezen fogyasztható ételek arányát.

Futás előtt 1-1,5 órával szükséges szervezetünknek megadni a kellő energiaforrást, így könnyen emészthető, de szénhidrátban gazdag ételt fogyasszunk. Erre tökéletes egy banán, vagy kimondottan sportolóknak készített energiaszelet. Nem gond az sem, ha valami tésztafélét, vagy hüvelyes zöldségeket fogyasztunk, ekkor azonban érdemes nagyjából két órát várni.

Fontos, hogy ha több, mint egy órát futunk akkor menet közben se feledkezzünk meg az energiabevitelről. Az első egy óra futás után, majd ezt követően negyven percenként szükséges legalább 100 kalória bevitele.

 

A legfontosabb azonban mégis az, hogy elég folyadékot fogyasszunk futás előtt, alatt és közben! Kerüljük a szódát és a szénsavas üdítőket, fogyasztásuk futás közben kellemetlenségekkel járhat. Mentes vizet azonban mindig vigyünk magunkkal és azt tudatosan fogyasszuk, még az előtt, hogy ténylegesen megszomjaznánk. Legalább 20 percenként 2 dl folyadékra lesz szükségünk! Ha hosszabb ideig futunk izotóniás sportitalra is szükségünk lehet. Ezek szénhidrát és sótartalma segíti a folyadék felszívódását, és a szervezet folyadékháztartásának helyrebillentését. Futás után figyeljünk testünk jeleire, a sötét színű vizelet a dehidratáltság jele!

Futás után is pótoljuk az elvesztett folyadék és energiamennyiséget. Igyunk egy nagy pohár narancslevet és fogyasszunk ismét magas szénhidráttartalmú ételeket. Az edzést követő 30 percben van izmainknak a legnagyobb szüksége a proteinek bevitelére is, hogy fejlődni és regenerálódni tudjanak. Ezzel elkerülhető az izomláz és izommerevség kialakulása is.