Vannak dolgok, amiket olyan gyakran csinálunk, hogy szinte észre sem vesszük, pontosan mit is csinálunk. Az agyunk egyszerűen hátradől, és robotpilóta üzemmódba kapcsol, hiszen nincs is nagy szükség az odafigyelésre olyan egyszerű tevékenységeknél, mint pl. a kezünk megszárítása, vagy a kontaktlencse behelyezése. De vajon tényleg jól csináljuk ezeket? Ennek jártunk utána!

Kutakodásunk közben találtunk pár érdekes információt, amik talán segíthetnek neked is jobbá, egészségesebbé tenni az életed, a hétköznapi rutin felülvizsgálatával. Nézzük a hibákat!

Kézmosás a naptej bekenése után

Talán bután hangzik, hiszen logikus, hogy a kezünknek is védelemre van szüksége, mégis sokan kezet mosnak, miután bekenték magukat a védőkrémmel. Nem szabad, sőt a bőrgyógyászok ajánlása szerint érdemes még odafigyelni a körmök megfelelő védelmére is, hiszen annak ellenére, hogy csak egy szarulemez, alatta ugyanúgy ott található az élő szövet, amin akár melanóma is keletkezhet, ha nem teszünk ellene. A még fürdőzni vágyóknak pedig azt tanácsoljuk, hogy várják meg míg be is szívódik a védelmet biztosító krém és csak ezután vessék magukat a hűs habokba.

 Túl gyakori zuhanyzás

Ha csak nem valami nagyon megerőltető dolgot végzel, akkor elég valószínű, hogy túl sokszor zuhanyozol. Ezzel nem az ápolatlanságot kívánjuk népszerűsíteni, de tény, hogy manapság talán túlságosan is sokat nyitjuk meg a csapokat, hogy áldozzunk egy keveset Aphrodité oltárán. A kevesebb néha több, tartja a mondás és így gondolják amerikai bőrgyógyászok is, hiszen a túl gyakori tisztálkodással eltüntetjük bőrünkről az értékes zsírokat és olajokat is. Amire csak rátesz még egy lapáttal a száraz törülközővel való végigszántása. Ha mindenképp gyakran kell zuhanyoznunk, akkor is érdemes betartani az orvosok javaslatait.

Kontaktlencse tisztítása

A többség általában ezt is rosszul csinálja, ugyanis ahelyett, hogy lecserélnék az idővel elhasználódott tisztítófolyadékot, inkább csak felöntik pár csepp friss oldattal, azt gondolva, hogy az majd megoldja a dolgot. Pedig nem! Ha nem használod a megfelelő tisztítóoldatot és nem is cseréled rendszeresen, akkor annak egy szép kis fertőzés lesz a vége, amit senkinek sem kívánunk. Figyelj oda!

Kezek megszárítása

Mindenki azt gondolja, hogy a kézszárító berendezések egészségesebbek, mint a papírtörlők. Részben talán emiatt is olyan elterjedt a búgómasina, holott tudományos kutatások is igazolták már, hogy ez közel sem a legjobb módszer kezeink szárazon tartására, hiszen a meleg levegő kedvez a bőrön élősködő baktériumok szaporodásának, különösen ha nyirkos marad a tenyerünk, ami valljuk be nem túl elképzelhetetlen. Ezzel szemben a papírtörlővel sokkal higiénikusabb eredményt érhetünk el, ráadásul manapság már újrahasznosított papírból készülnek, így a környezetért sem kell aggódnunk.

Azoknak pedig, akik esetleg nem tudják, hogy hogyan kell egyetlen papírtörlővel szárazra törölni a kezüket, álljon itt Joe Smith videója a TED-ről. Angolul tudok előnyben, de talán a hang nélkül is érthető, hogy mit csinál a kedves öregúr.