Ha kaparni fog a torkod, vagy csöpögni az orrod, már késő lesz. Az influenza első tünetei ugyanis csak a fertőzés után pár nappal fognak jelentkezni, így nem marad majd más hátra, minthogy elbandukolj a háziorvosodhoz és felírasd a legújabb csodakészítményeket. Hogy a te történeted ne így végződjön, összeszedtünk néhány egyszerű módszert, ami segíthet megelőzni, hogy te is a vírus áldozatává válj. 

Kézmosás

A legalapvetőbb és leginkább ajánlott módszer arra, hogy elkerüld az influenzát, ha szorgosan kezet mosol minden étkezés előtt és után, sőt még akkor is, ha csak az arcodhoz érnél. Ezenkívül érdemes otthonodban rendszeresen letakarítani a gyakran összefogdosott kilincseket, tárgyakat és berendezéseket.

Alvás

Sokszor írtunk már az alvás fontosságáról, de soha nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészséges és betegségmentes élethez hozzátartozik a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Egyszerű a fáma, ha a szervezeted nem pihenhet eleget, akkor nem tudja kiheverni a nappali megpróbáltatásokat és legyengül, ezzel kiváló terepet szolgáltatva a vírusos fertőzéseknek.

Mozgás

A rendszeres (és a rendszertelen is) testmozgás segít megemelni a vérnyomást, ami jó hatással van a vérben található fehérvérsejtekre is, amelyek így aktívabban lépnek majd fel a szervezetedet megtámadó kellemetlen betolakodók ellen. Mozogjunk tehát sokat!

Cink

A megfelelő vitamin és ásványianyag-bevitel elengedhetetlen az influenza elleni sikeres védekezéshez. Ezért ilyenkor illik jobban megválogatni a főzéshez használt alapanyagokat, érdemes kevesebb cukros és zsíros ételt fogyasztani és több zöldséget és gyümölcsöt beépíteni az étrendünkbe. Ha viszont már megtörtént a baj, akkor az influenza szezon legnagyobb sztárja a cink, aminek áldásos hatásait már tudományos kutatások is bizonyítják, ugyanis szedésével jelentősen lerövidíthetjük a lábadozási időt. Csak arra figyelj, hogy a cinket soha ne szedd tartósabb ideig, ugyanis hosszútávon inkább káros hatásai fognak jelentkezni!

Fokhagyma

Nem, nem csak a vámpírok ellen, hanem a baktériumok és a vírusok ellen is hatásos, ráadásul még finom is. Hát nem ennivaló?!

Víz

Azt már mindenki tudja, hogy a napi megfelelő mennyiségű vízbevitel szorosan hozzátartozik az egészséges élethez, arról azonban sokan hajlamosak elfeledkezni, hogy ideális páratartalmat biztosítsanak a lakásukban. Különösen ilyenkor, télen válik fontossá, hogy gondoskodjunk a levegő párásításáról, ugyanis a fűtés miatt a megszokotthoz képest mindenütt sokkal szárazabb a levegő.

Ugyan a védőoltásról nem esett szó, de mi erősen ajánljuk a beadatását különösen, ha a leginkább veszélyeztetettebb csoportokba tartozol!