Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kis hagymahatározó

Hagymaféléből a magyar konyha is számosat használ, van ezek közt kora tavasszal termő és olyan is, amit késő ősszel lehet frissen kapni. Ami közös bennük, az jellegzetes ízük és illatuk, valamint, hogy rendkívül egészségesek. Vegyük őket sorra!

Újhagyma

Még mindig meglepően sokan nem tudják, hogy az újhagyma a vöröshagyma 'idő előtt' kiszedett példánya. A még nem kikerekedett hagymarész ugyanúgy fogyasztható mint zöld leveles részének a legvége. Íze lényegesen enyhébb, mint a kifejlett vöröshagymáé, így nyersen salátákba, krémekbe, szószokba is nyugodtan használhatjuk.

Ekkor jó tulajdonságaiból is többet őriz meg: serkenti az emésztést, megelőzi az érelmeszesedést, jelentős B1-, B2-, C-vitamin valamit vas- jód-, és káliumtartalma.

Vöröshagyma

A vöröshagymát bemutatni senkinek sem kell. Szinte túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a hagyományos magyar receptek egytől egyig az „Egy fej apróra vágott vöröshagymát zsiradékon üvegesre párolunk...” kezdetű mondattal indulnak. Nincs is ezzel baj, hiszen a kifejlett vöröshagyma is rendkívül egészséges, igaz frissen keveset fogyasztjuk. Pedig így kedvezően hat a koleszterinszintre, antibakteriális és immunerősítő hatása is van. A népi gyógyászatban évszázadok óta hurutos és légúti megbetegedések kezelésére használják, de akár darázscsípésünket is kezelhetjük vele.

Lilahagyma

A lilahagyma szintén a vörös közeli rokona azonban fehér húsát sötétbordó, lila héj veszi körül. Íze sokkal enyhébb, izgalmasabb így fogyasztása inkább nyersen ajánlott. Hidegtálak, szendvicsek, krémek remek kiegészítője. Jótékony hatásai a vöröshagymáéhoz hasonlóak.

Fehérhagyma

Itthon talán ez a legkevesebbet használt hagymafajta ennek ellenére szinte biztosan mindannyiunk találkozott már vele. Ezt használják ugyanis az amerikai gyorséttermek, hiszen íze lényegesen lágyabb a vörösénél, így nyersen is remek kiegészítője a hamburgereknek.

Fokhagyma

A fokhagyma minden hagymafélék legegészségesebbike! Antibakteriális hatású, csökkenti a koleszterinszintet, enyhíti a nátha és a megfázás tüneteit, elűzi a bélférgeket, és a legújabb kutatások szerint fogyasztása csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét. Természetesen ezek nincsenek ingyen, a legegészségesebb hagyma jótékony hatásait a legerősebb, a legnehezebben elűzhető illatával együtt tudjuk csak magunkévá tenni, így fogyasztása társaságban csak rágógumival felszerelkezve ajánlott :)

Gyöngyhagyma

A gyöngyhagyma a fokhagyma kerekdedebb rokona. Elsősorban Hollandiában, Németországban és Olaszországban termesztik idehaza ritkán találkozni vele frissen. Ecetben eltéve viszont annál gyakrabban, és így is nagyszerű társ a konyhában. Bár erős ízéből valamit veszít az ecettől az talán még jellegzetesebb lesz, így hidegtálak, szendvicsek remek kísérője.

Snidling

A snidling vagy metélőhagyma is nyersen a legfinomabb, így a legjobb ha feltálalt ételt díszítésként szórjuk meg vele. Jól bírja a hideget, ezért egész télen képes minket ellátni, ezért sokszor élő példányait árulják, amit cserépből nevelve magunk is gondozgathatunk.

Póréhagyma

A póréhagyma kinézetében leginkább egy túlnőtt újhagymára hasonlít,azonban külön fajtáról van szó. Legnagyobb előnye, hogy nyáron érő fajtái mellett idehaza október novemberben beérőket is termesztenek, amiket akár az első fagyokig is a földben lehet hagyni, így biztosítva friss zöldséget a sötét téli hónapokban is.

Szintén rengeteg vitaminban gazdag, elsősorban A-, C-, és E-vitamint tartalmaz. Emellett nagyszerű köptetőként is szolgál, így a garatot a légcső egyéb részeit is segít megtisztítani.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

3 Tovább

Miért a reggeli a legfontosabb étkezés?

A finom és egészséges reggeli elengedhetetlen ahhoz, hogy egy dinamikus és eredményes napnak nézzünk elébe. Hiszen napi munkánk és egyéb feladataink elvégzéséhez nem csupán alvásra, kipihentségre, de a kellő energiára is szükségünk van, amit pedig a reggeli biztosíthat számunkra.

Ébred a has

Tévedés azt hinni, hogy az éjjeli alvás közben nem használjuk testünk energiakészleteit. Álmunkban is keményen dolgoznak ugyanis létfenntartó belsőszerveink, ver a szívünk, az emésztés pedig ilyenkor a legintenzívebb. Nem szabad hát a szükséges alvással töltött időn túl mindenféle energiabevitelt megvonni szervezetünktől.

Reggelizz, mint egy tudós!

Vitathatatlan, hogy a 3 fő étkezés közül a reggelinek a legfontosabb a szerepe. A reggelizz mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus alapelve elve igaz, de okosan kell értelmezni a régi közmondást! A reggelinek csak energiaszükségletünk mintegy 20 százalékát kell fedezni, sokkal fontosabb az, hogy ezt milyen élelmiszerekkel juttatjuk szervezetünkbe.

Több kutatás is igazolt, hogy bár minden korosztály számára fontos a reggeli, a gyerekeknél ez szinte elengedhetetlen. A nem megfelelő reggeli, esetleg annak hiánya gyakran jó eséllyel fáradékonysághoz vezet, ami rontja a gyermekek memóriáját, koncentrálóképességét, így végül iskolai teljesítményét. Ami azonban ennél is ijesztőbb, hogy gyakran agresszióhoz vezethet, ami gyerekek emberi kapcsolatait befolyásolja negatívan.

Kiemelten fontos a kellő folyadék bevitele, azonban tartózkodni kell a cukros üdítőktől, hiszen ezek a vércukorszintet hirtelen emelik meg, majd ugyanolyan gyorsan távoznak. Fontos továbbá, hogy a reggeli mindig tartalmazzon állati fehérjét, ami azonban nem csak hús lehet. A tojás és egyes tejtermékek emésztése sokkal könnyebb feladat szervezetünk számára, így érdemesebb ezekkel próbálkozni. A rostokat legegyszerűbben gabonapelyhekkel és zöldségekkel, gyümölcsökkel juttathatjuk szervezetünkbe, amik a korábban említett tejtermékek kiegészítőiként igazán tápláló és finom reggeliül szolgálnak.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek