A finom és egészséges reggeli elengedhetetlen ahhoz, hogy egy dinamikus és eredményes napnak nézzünk elébe. Hiszen napi munkánk és egyéb feladataink elvégzéséhez nem csupán alvásra, kipihentségre, de a kellő energiára is szükségünk van, amit pedig a reggeli biztosíthat számunkra.

Ébred a has

Tévedés azt hinni, hogy az éjjeli alvás közben nem használjuk testünk energiakészleteit. Álmunkban is keményen dolgoznak ugyanis létfenntartó belsőszerveink, ver a szívünk, az emésztés pedig ilyenkor a legintenzívebb. Nem szabad hát a szükséges alvással töltött időn túl mindenféle energiabevitelt megvonni szervezetünktől.

Reggelizz, mint egy tudós!

Vitathatatlan, hogy a 3 fő étkezés közül a reggelinek a legfontosabb a szerepe. A reggelizz mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus alapelve elve igaz, de okosan kell értelmezni a régi közmondást! A reggelinek csak energiaszükségletünk mintegy 20 százalékát kell fedezni, sokkal fontosabb az, hogy ezt milyen élelmiszerekkel juttatjuk szervezetünkbe.

Több kutatás is igazolt, hogy bár minden korosztály számára fontos a reggeli, a gyerekeknél ez szinte elengedhetetlen. A nem megfelelő reggeli, esetleg annak hiánya gyakran jó eséllyel fáradékonysághoz vezet, ami rontja a gyermekek memóriáját, koncentrálóképességét, így végül iskolai teljesítményét. Ami azonban ennél is ijesztőbb, hogy gyakran agresszióhoz vezethet, ami gyerekek emberi kapcsolatait befolyásolja negatívan.

Kiemelten fontos a kellő folyadék bevitele, azonban tartózkodni kell a cukros üdítőktől, hiszen ezek a vércukorszintet hirtelen emelik meg, majd ugyanolyan gyorsan távoznak. Fontos továbbá, hogy a reggeli mindig tartalmazzon állati fehérjét, ami azonban nem csak hús lehet. A tojás és egyes tejtermékek emésztése sokkal könnyebb feladat szervezetünk számára, így érdemesebb ezekkel próbálkozni. A rostokat legegyszerűbben gabonapelyhekkel és zöldségekkel, gyümölcsökkel juttathatjuk szervezetünkbe, amik a korábban említett tejtermékek kiegészítőiként igazán tápláló és finom reggeliül szolgálnak.