Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Könnyű banános krémtorta

Ha nyár akkor fagylalt. Persze könnyű ezt mondani, azonban a hosszan tartó kánikulában, a sokadik gombóc után bizony sokan vágynánk valami hasonlóan könnyű, hűsítő finomságra, ami azonban mégsem fagylalt. De legalább olyan jó. Erre tökéletes példa az alábbi recept.

Hozzávalók

  • 1/3 bögre vaj vagy margarin
  • ¼ bögre cukor
  • ½ kk. fahéj
  • 4 bögre Kellogg's Cornflakes
  • 250 ml natúr krémsajt
  • 4 dl tej
  • 1/2 bögre citromlé
  • pár csepp vaníliaeszencia
  • 5 közepesen érett banán

Elkészítés

Egy nagyobbacska fazékban olvasszuk fel a zsiradékot, keverjük bele cukrot és a fahéjat, majd adjuk hozzá az előtte zacskóban feleakkorára zúzott kukoricapehely-morzsát. Jól keverjük el a masszát, majd egyenletesen nyomkodjuk egy lapos tortaformába úgy, hogy a szélein 3-4 centit felmenjen. Tegyük félre.

A krémhez egy keverőedényben verjük fel a krémsajtot, amíg meg nem lágyul. Adjuk hozzá a tejet és alaposan keverjük el. Ezután jöhet a nagyobbik adag citromlé. Keverjük amíg enyhén be nem sűrűsödik.

A krémbe is kerülhet gyümölcs, ezt villával nyomkodjuk szét és alaposan keverjük el. Ha banán helyett mást választunk, ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl lédús, mert a töltelék nem fog megszilárdulni!

A banánokat vágjuk vékony karikákra, azokat fektessük végig az enyhén kiszáradt tortalapon. Borítsuk rá a krémet, és kenjük szét. Tegyük hűtőbe legalább 2 órára vagy amíg meg nem dermed a krém. Ezután a maradék banánokat is karikázzuk fel, mártsuk citromlébe, hogy később se barnuljanak meg, majd díszítsük ezzel a tortánk tetejét.

Ha nem fogyna el egyszerre, amit kötve hinnénk, tartsuk hűtőben!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Így kerüld el a nyári ételmérgezéseket!

A nyárnak, a vakációnak elvileg a gondtalan örömökről, strandolásról, bulizásról és pihenésről kellene szólnia. Azonban sajnos teljesen ilyenkor sem feledkezhetünk meg magunkról, hiszen mikroszkopikus ellenségek egész hada fenyeget minket. Persze nem érdemes túlizgulni, a dolgot és folyamatosan ezen szorongani, ha betartunk pár szabályt és apró figyelmességekkel ügyelünk magunk és családunk egészségére a nyár valóban csak az örömökről fog szólni!

Hűteni, hűteni, hűteni

Természetesen az ételmérgezések sem véletlenül nyáron fordulnak elő a leggyakrabban. Bár az alábbi tippek legtöbbje egész évben érvényes, tény, hogy a nagy meleg a szokásosnál kedvezőbb környezetet biztosít a baktériumok szaporodásának. Épp ezért a kellő hűtésre és hidegen tartásra a bevásárlástól az ételek elfogyasztásáig ügyelnünk kell. Ha bolt vagy hipermarket mellett egy úton többfelé is megyünk, a bevásárlást hagyjuk utoljára, hogy a húsok, tejtermékek és fagyasztott áruk minél kevesebbet főjenek a napon szaunává változó kocsinkban. Ha légkondit használunk és autónk mérete megengedi, a hűteni szükséges dolgokat nem a tűzforró csomagtartóba, hanem a hűtött utastérben utaztassuk. Azonban már ezt megelőzően, a boltban is fontos hogy ezeket az élelmiszereket tegyük utoljára a kosárba. Érdemes lehet alufóliás hűtőzacskóra is beruházni, persze nem minden alkalommal, ezeket induláskor készítsük be, hiszen többször használhatóak.

Ha hazaértünk természetesen minden gondosan el kell pakolnunk a hűtőbe. Ha van hely érdemes külön tárolni a zöldségféléket és egyéb nyersen fogyasztott ételeket a húsféléktől és tejtermékektől is. Főzés közben se vegyünk elő mindent egyszerre, csak az legyen kezünk ügyében, amire épp szükségünk van.

Fő a tisztaság!

Ha már kezünk ügyét említettük, fontos megemlíteni, hogy a rendszeres kézmosás a nagy melegben a szokásosnál is fontosabb. Főzés előtt és után ez sosem maradhat el, de buszozás, bevásárlás, és autózás után is mossuk meg saját és gyermekeink kezét. Érdemes ilyenkor egy tubus antibakteriális zselét magunknál tartani, hiszen ezzel víz nélkül is megszabadulhatunk a kórokozóktól.

Persze nem csak magunkat, de az alapanyagokat is tisztán kell tartani. Mindig mindent mossunk meg, a később megpucolt zöldségeket, citromot, dinnyét, banánt is és a tojásról se feledkezzünk meg!

Munka közben

Az ételek elkészítése közben is be kell tartanunk néhány alapvető higiéniai előírást. A legfontosabb, hogy a nyersen elfogyasztott zöldségeket sose egy munkalapon és ugyanazzal a késsel daraboljuk, mint a húsokat. E célból érdemes lehet két különböző színű vágódeszkát beszerezni, hogy mindig könnyen meg tudjuk különböztetni őket. Ha grillezéshez vagy sütéshez bepácoljuk a húsokat, azokat mihamarabb tegyük vissza a hűtőbe érlelni és csak közvetlenül sütés előtt vegyük ki őket. Fontos még, hogy ha fagyasztott árut használunk, azokat alaposan olvasszuk ki, hiszen bár a középen jeges hússzeletek sütésközben látszólag teljesen kiolvadhatnak, és kifehéredhetnek, nem biztos, hogy így elérik a kellően biztonságos hőmérsékletet.

A megsült húsokat ilyenkor még a leggyakorlottabb szakácsok is jobb ha kicsit bevágják, hogy meggyőződhessenek a szelet elkészültéről. Azt talán már mondanunk sem kell, hogy a sült ételeket sose tároljuk ugyanabban az edényben, amiben nyersen voltak előkészítve.

A salátákat és zöldségköreteket, már csak ízük és ropogósságuk miatt is az utolsó pillanatig tároljuk hűtőben. Izgalmasan feldobhatjuk a tálalást is ha két egymásba illő edény közé jeget teszünk, hogy belső salátástál folyamatosan hűtve legyen.

Irány a strand!

Ha otthonunktól távol érkezünk, piknikezünk vagy csak harapnivalót viszünk a strandra, jól gondoljuk át, hogy mit és hogyan viszünk magunkkal. Szendvicsekben kerüljük a könnyen romlandó alapanyagokat, párizsit, sajtot és majonézt. A főtt tojást egyenesen felejtsük el! Jobb ilyenkor füstölve tartósított felvágottakat, szalámit kolbászt fogyasztani. Palacsintából se túrósat vigyünk magunkkal, biztonságosabb a lekváros, kakaós.

Gondoskodjunk a biztonságos szállításról, tárolásról is. A hűtőtáskába bőven kerüljön jég, vagy jégakku. Azt ne nyitogassuk a szükségesnél többször, azonban mindig mindent tegyünk hamar vissza. Érdemes lehet két táskát magunkkal vinni. Egyet az ételeknek, egyet az italoknak, hiszen ez utóbbiakra a nagy melegben gyakrabban lesz szükségünk így többször fogjuk elővenni.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Ropogós mogyoróvajas süti

Ha hosszabb útra kelünk szinte kivétel nélkül viszünk magunkkal valami elemózsiát. Menjünk csak vonattal a Velencei tóig, vagy autóval egészen a horvát tengerpartig, a menet közben majszolást valamiért mindenki kötelezőnek érzi. Bár tény, hogy ez segít múlatni az időt, és megkönnyíti az órákon át tartó zötyögést, ha egy hosszabb családi vakáció alatt folyamatosan nassolunk, bizony komoly kilókat szedhetünk magunkra. Ezen persze az sem segít, hogy a ropogtatni valót többnyire aranyáron, benzinkutakban szerezzük be. Ha már muszáj a sütis zacskóban turkálnunk, amíg a kilométereket nyúzzuk, készítsünk magunknak saját finomságot. Ez nem csak, hogy garantáltan finomabb lesz, mint a bolti, de azt is pontosan felügyelhetjük, hogy miből mennyi kerül a tésztába!

Hozzávalók:

2 bögre liszt

1 tasak sütőpor

¼ kk. szódabikarbóna

2 csipet só

¾ bögre olvasztott vaj vagy margarin

1 bögre mogyoróvaj

½ bögre cukor

½ bögre barna cukor

2 tojás

néhány csepp vaníliaeszencia

1,5 bögre Kellogg's Toppas

Elkészítés:

Egy nagy keverőedényben forgassuk össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót, majd tegyük félre.

Egy másik tálban keverjük össze a felolvasztott zsiradékot, a mogyoróvajjal és a cukorral, majd keverőgéppel közepes fokozaton verjük habosra. Adjuk, hozzá a tojásokat és a vaníliát. Ezzel is alaposan dolgozzuk össze. Ezután keverjük össze a liszttel majd jöhet bele a szétőrölt gabonapehely. Ezzel a tésztánk el is készült

Egy tepsire fektessünk sütőpapírt, majd egy evőkanál segítségével halmozzuk teli a tésztával. Nem érdemes túl nagy süteményeket készíteni, akkor jó, ha két harapásból el lehet fogyasztani őket. Hagyjunk elég helyet köztük, nehogy összetapadjanak, ahogy jobban szétterülnek. Ha ez magától nem menne egy villával kicsit lapítsuk ki a túl vastag halmokat.

Ezzel kész is vagyunk! A tepsit dugjuk 180°C-ra előmelegített sütőbe és süssük, 14-15 percig, vagy amíg a tészta meg nem barnul. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, természetesen a villával szurkálós teszt itt is működik. Ha a sütik megsültek, még melegen vegyük le őket a sütőpapírról, és sütőrácson hagyjuk őket kihűlni. Ha útra kelünk műanyag, vagy fém vajas sütis dobozban vihetjük magunkkal a finomságot.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Hűsítő helyek a kánikulában.

Most, hogy már napok óta igazi kánikula van, és a Meteorológiai Szolgálat gyakorlatilag az ország egész területére 2-es, 3-as fokozatú figyelmeztető előrejelzést adott ki, a legtöbbünk belefárad a télen még áhított melegbe. Mivel a helyzet pár napig még biztosan nem változik jelentősen, összeszedtünk pár kellemes, hűsítő helyet, ahova a forróság elől menekülhetünk.

Margitsziget, városi parkok

Budapest belvárosában a legjobb hűsölő hely egyértelműen a Margitsziget. Egyrészt valóban a szigorúan vett belváros közelében található, így a legtöbb ember számára percek alatt elérhető. Mivel szigetről beszélünk, ami a Duna közepén helyezkedik el, ennek jótékony hatását is többszörösen élvezi: a levegő itt eleve nem melegedik fel annyira, mint a betondzsungelben, a folyó pedig természetes szélcsatornaként szolgál, mikor mindenhol máshol áll a levegő, a kellemes szellő itt akkor is kisöpri a meleget. Emellett a sziget maga is gyönyörű, a nagyobb parkokhoz hasonlóan a gyakran több száz éves fák árnyékában kellemeset piknikezhetünk, szundíthatunk, és persze labdázhatunk, tollasozhatunk, vagy játszhatunk bármi egyebet is.

Strandok

Természetesen van szó a strandokat sem szabad kihagyni a számításból. Ezek közül számosat felújítottak az elmúlt években, korszerű játékokkal, hullámmedencékkel, sodrófolyosókkal szereltek fel, hogy víz ne csak a melegtől mentsen meg minket, de szórakozásunkat is garantálja. Többnyire a medencék környékét is rendbe szedték, így már friss zöld füvön pihenhetünk, műkő és kopott barna növénymaradékok helyett. Illetve csak pihenhetnénk, ha nem vennénk figyelembe a strandok legnagyobb hátrányát. A kánikulával együtt a strandokra megérkeznek a tömegek is, különösen a vakáció kezdetével, és gyakran szinte mozdulni sem lehet a szorosan egymás mellé terített törülközők közt. Ha jól bírjuk a tömeget is szembe kell néznünk a sokszor borsos jegyárakkal, amik egy négyfős család esetében komoly kiadást jelentenek.

Természetes vizek

Ha szerencsénk van találhatunk otthonunkhoz közel valamilyen természetes vízpartot is, ahova akár délutánonként 1-2 órára is elugorhatunk. Bányatavakból kialakított strandok, kisebb természetes tavak az ország számos pontján vannak, hogy nagyobb folyóinkat ne is említsük. A közhiedelemmel ellentétben ezek vízminősége rendszeresen ellenőrzött, és emberi fürdésre alkalmas, így nyugodtan megmártózhatunk bennük. Fontos azonban, hogy a folyami fürdőhelyeknél mindig tartsuk be az előírásokat, nehogy túl messzire sodródjunk, és a bányatavakkal is körültekintően járjunk el. Ha ezeket hivatalosan is stranddá alakították, az azt jelenti elegyengették a hirtelen mélyülő medret, azt biztonságossá téve a fürdőzők számára. Ahol azonban ez elmaradt, és tilos a fürdést azt jobban járunk ha a saját érdekünkben minden esetben betartjuk!

Irány a természet!

A városi parkokhoz hasonlóan, de azoknál még nagyobb mértékben találhatunk megnyugvást nyújtó, hűs, páradús környezetre a környék erdőiben, természetvédelmi területein. Ezeket a kedvelt kirándulóhelyeket többnyire néhány tíz perc autózással könnyedén elérhetjük. A több tíz méter magas fák ernyővázában olyankor is kellemeset sétálhatunk, amikor a városban néhány méter megtétele után folyik rólunk a víz.  

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Olaszos padlizsán ropogósan

Nincs is jobb nyári étek, mint egy jó olasz recept. A sütőben sült padlizsán egyszerre nyújtja e sokoldalú zöldség frissességét, ugyanakkor kellően laktató, és a ropogós bundában teljes értékű főételként is felszolgálhatjuk.

Hozzávalók:

  • ½ bögre liszt
  • 2 csipet só
  • 3 csipet bors
  • 1 tk. olasz fűszerkeverék
  • 2 tojás
  • ¼ bögre tej
  • 2 marék reszelt parmezán
  • 2 bögre Kellogg's Cornflakes
  • 2 közepes padlizsán
  • friss bazsalikom
  • 1 üveg paradicsomszósz



Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.

Egy panírozásra alkalmas edényben keverjük el a sót, a lisztet és az olasz fűszereket. Természetesen nem kell kész fűszer keveréket használnunk, ha kísérletezni támad kedvünk saját mixünket is elkészíthetjük.

A második edényben verjük fel a tojásokat, és adjunk hozzájuk egy kevés tejet.

A harmadik edénybe kerül a durván felére, harmadára aprított kukoricapehely, melybe elkeverjük a reszelt parmezánsajtot. Ha lehet ezt magunknak reszeljük, mert a bolti sajtdarálékok gyakran túl porszerűek.

A padlizsánt mossuk meg majd vágjuk maximum 1,5-2 centiméter vastag karikákra. Innentől borzasztó egyszerű a dolgunk, a szeleteket egyszerűen bepanírozzuk. Alaposan megforgatjuk a padlizsánt a lisztben, úgy, hogy semmi se maradjon ki, majd jöhet a tojás, és a kukoricapehely morzsa.

Az elkészült szeleteket sütőpapírral lefedett tepsire fektetjük, majd 20-25 perce sütőbe dugjuk.

Amíg a padlizsán sül, melegítsük fel kész paradicsomszószt, ezeket fűszerezni általában már nem kell. A Kész padlizsánt friss bazsalikommal meghintva meleg paradicsomszósszal tálaljuk. Isteni!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek