Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nyári varázsszer: a görögdinnye!

Szinte semmi sem biztosabb jele a nyárnak, mint ha az autóban ülve 10 percenként elhaladunk egy napernyő alatt hűsölő, nagy zöld gömböket áruló kofa bódéja mellett. Ekkor biztosak lehetünk benne: itt a kánikula, itt a nyár és vele együtt a dinnyeszezon! A dinnye olyannyira a a nyár része, hogy már az egyiptomiak is ezt fogyasztották, 3000 évvel ezelőtt, ha hűsítő finomságra vágytak a nagy melegben. Persze a déli országokban, a mézédes görögdinnye akár egész évben is elérhető lehet, nekünk többnyire a június-júliústól Lőrinc napig áll rendelkezésünkre, amikor is a Szent, a mondás szerint belepisil a dinnyébe, ezután pedig már nem olyan finom. Jó tudni persze, hogy Lőrinc napot kétszer tartunk az évben, augusztus 10-én és szeptember 5-én, és bár nem szeretnénk kikezdeni a népi igazságokat, tapasztalatunk szerint az első után még nyugodtan vásárolhatunk dinnyét... ;) No de mi az amitől a dinnye nem csak finom, de egészséges is? Ezeket vesszük sorra.

Víz, víz, só

Az érett görögdinnye 90-95% vizet tartalmaz, és mivel általában nagyobb mennyiséget szoktunk fogyasztani belőle, ezzel rengeteg folyadékot juttatunk a szervezetünkbe. Ez már önmagában is segít átmosni a vesét, de mivel számos vízhajtó anyagot is tartalmaz, a gyors átfolyásnak köszönhetően különösen sok nemkívánatos méreg és salakanyagot visz magával. Ennek köszönhetően megtisztítja a vért, az ereket, és tehermentesíti a májat is. Ez különösen nyáron nagyon hasznos, hiszen ilyenkor szervezetünk a nagy meleg miatt rengeteg nedvességet veszít, és a legtöbbünk nem tartja be az ilyenkor ajánlott folyadékbevitelt.

Szintén kevesen veszik figyelembe, hogy az izzadással nem csak folyadékot, de rengeteg sót, ásványi anyagot is veszít szervezetünk. Ezek is elengedhetetlenek a testünk, elsősorban idegrendszerünk megfelelő működéséhez, ezért pótlásuk kiemelt fontosságú. Mivel az üdítők és ízesített vizek többnyire csak cukrot tartalmaznak, nagyszerű dolog, hogy a görögdinnyében rengeteg ásványi anyag is megtalálható.

Vitaminok igen, kalória nem

A dinnye tápértéke meglehetősen alacsony, így fogyókúrázók is nyugodt szívvel részesülhetnek egyéb előnyeiből. Tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátrium-foszfátot, vasat, cinket, B1-, B2- és C-vitamint, valamint a vörös színt adó festékanyagot likopint. Ez a dinnyén ívül leginkább a paradicsomban megtalálható anyag a legújabb kutatások szerint hatékonyan előzhet meg daganatos megbetegedéseket.

A héj sem csak nyűg!

Ideje a fiziológiai előnyökről áttérni az esztétikaiakra. Mert bár a legtöbben úgy gondolnak a dinnye héjára, mint egy szükséges leküzdendő rosszra, ami elválasztja őket a vörös finomságtól, az ennél valójában sokkal több lehet. Egy kis kreativitással a dinnye kivájt héjából könnyen lehet gusztusos tálalóedény, melyben friss gyümölcssaláta vagy bólé kaphat helyet. Sőt, ha a bennünk rejlő szobrásztehetséget kibontakoztatjuk, valóságos csodákat művelhetünk vele.



Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább

Sóból is megárt a sok

Először is mindenkitől elnézést kérünk a címben előtt rossz szóviccért, de a sófogyasztásra igenis oda kell figyelni. A WHO napi ajánlásának ugyanis az átlag magyar csaknem tízszeresét fogyasztja. A só megköti a szervezetbe kerülő vizet, ami a vérbe kerülve hosszú távon magas vérnyomás kialakulásához, azon keresztül pedig szív és érrendszeri zavarokhoz vezethet. Az egészségügyi felvilágosító kampányoknak hála, egyre többen veszik tudomásul, hogy vissza kell fogniuk sófogyasztásukat, mi most ehhez igyekszünk pár hasznos tippet adni.

Ésszel kezeljük a recepteket

Csakúgy, mint a cukor esetében a jó öreg családi receptek és szakácskönyvek komoly mennyiségű sóval készítenek minden ételt. Ne legyünk restek főzés közben többször kóstolni, és ha elégnek érezzük, akkor a receptben írtaknál akár 30-40 %-kal is kevesebb sót tehetünk a fazékba.

Rejtsük el a sószórót

Sokan szinte automatikusan nyúlnak a sószóróért tálalás után, anélkül, hogy az ételt megkóstolnák. Ezt persze csak addig ilyen könnyű megtenni, amíg a sószóró egy karnyújtásnyi távolságban van. Ha konyhaszekrénybe száműzzük kétszer is meg fogjuk gondolni, hogy valóban szükségünk van e rá.

Fűszerezzünk többet!

Sokak szerint a só hozza ki az ételek ízét, és bár ez részben igaz, vannak más megoldások is. Ha nem találjuk elég ízletesnek a vacsorát próbáljuk bátrabban használni kedvenc fűszereinket és kísérletezzünk újakkal is! Azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy ha kész fűszerkeverékeket használunk azok a legtöbb esetben már önmagukban is jelentős mennyiségű sót tartalmaznak.

Sok a sós lé

A legtöbb konzerv zöldséget, olajbogyót, gombát és egyéb finomságot sós lében tartósítják, ebben ázva csomagolják. Erre főzéskor persze a legtöbb esetben nincs szükségünk, így leöntjük, azonban a maradék sótól is megszabadulhatunk, ha doboz tartalmát csapvíz alatt alaposan átöblítjük.

Kerüljük a készételeket

A készételek, zacskós vagy dobozos levesek, szószalapok, instant egytálételek szinte mindig rengeteg sót tartalmaznak. Kerüljük ezeket, vagy ha mindenképp rájuk fanyalodunk olvassunk utána, hogy mivel is van dolgunk és keressük az alacsonyabb sótartalmú típusokat.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Sajtos sonkás quiche

A quiche egy itthon még kevéssé ismert hagyományos francia fogás, amolyan lepényféle. Nagy előnye, hogy előre elkészíthető, hiszen melegen és hidegen egyaránt finom. A pizzákhoz hasonlóan rengeteg módon elkészíthető, így egyszerű uzsonnaként is magunkkal vihetjük, de akár vacsoravendégeinket is várhatjuk vele. Mivel hidegen könnyen kézbe vehető, akár meccsnézés közben is sikert arathatunk vele vendégeink körében.

Hozzávalók:

A Tésztához

  • 1 ¼ bögre liszt
  • ¾ bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 3 csipet só
  • 1/3 bögre olaj
  • 3 kanél víz

A krémhez:

  • 2 marék reszelt sajt
  • 1 marék felkockázott sonka
  • 3 szál újhagyma
  • 5 tojás
  • 1 bögre tej
  • 1 kanál liszt
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 kanál mustár

Elkészítés:

Egy közepes keverőedényben forgassuk össze a kukoricapelyhet, a a lisztet, és a sót, adjunk hozzá olajat, majd keverjük, amíg az egész massza át nem nedvesedik. Keverés közben lassan adjuk hozzá a hideg vizet. A Kész tésztát kanalazzuk és villával vagy kanállal lapítsuk egy kerek sütőformába. A tészta az edény falán menjen fel 3-4 centi magasságban is.

Az alapot 200°C-ra előmelegített sütőben süssük 10 percig. Hogy ne púposodjon, hólyagosodjon fel terítsük le egy réteg alufóliával, majd egyenletesen terítsünk szét rajta egy fél bögre szárazbabot vagy rizst, hogy nehezékként szolgáljon. Sütés után ezt a fóliával együtt távolítsuk el.
Ezután a még meleg tésztára szórjuk a sajtot. Ha különleges alkalomra készülünk és pénztárcánk megengedi használhatunk svájci gruyére sajtot. Ez a különleges félkemény fajtaenyhén diós aromájú, egy kilója 10 liter tehéntejből készül és gyakran évekig érlelik. Jól olvad így fondue-k és quiche-ek állandó alapeleme. Persze ha ehhez nem férünk hozzá nyugodtan használhatunk ementálit is.

A sajt felszórása után egy edényben enyhén felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet, egy kanál lisztet, sót, borsot, felaprózott hagymát és mustárt. Az egész keveréket a sajtos tésztára öntjük és az enyhén lejjebb csavart, 180°C-os sütőbe dugjuk fél órára. Ha a teteje megpirult készen is van. Fogyaszthatjuk hidegen, melegen egyaránt, de ha z utóbbi mielőtt döntünk is várjuk pár percet mielőtt felszeleteljük.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Ropogós sült kecskesajt friss salátaágyon

A legfrissebb időjárás-előrejelzések szerint bár a hét elején még lehet zivatarokra számítani de hétvégére megérkezik az igazi kánikula. Erre több szempontból is fel kell készülnünk, mi most a legkellemesebb kezdjük... A meleg nyári napokon mindig jó ha van az ember tarsolyában egy könnyű mégis laktató, akár különleges alkalmakra is megfelelő finom recept. A következő kecskesajtos finomság éppen ilyen!

Hozzávalók:

  • 2 rúd natúr kecskesajt (2x 15 dkg)
  • ¼ bögre finomliszt
  • 1 tojás
  • ½ bögre Kellogg's Corn Flakes
  • 1 kk. fokhagyma-granulátum
  • 1 kk. reszelt citromhéj
  • ½ kk. fekete bors
  • 2 ek. balzsamecet
  • ¼ bögre olívaolaj
  • 1 ek. víz
  • friss zöld saláta

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

A panírozáshoz, mint mindig, most is három lapos edényre lesz szükségünk.

Az elsőben öntsük össze, majd keverjük el a lisztet, a fokhagyma, bors és citromhéj felét.

A második edényben verjük fel a tojást, adjunk hozzá 1-2 kanál vizet vagy tejet is.

Egy harmadik edénybe szórjuk ki a finom összetört kukoricapelyhet.

Ezután jöhet a szokásostól semmiben sem eltérő panírozás: A nem túl vékonyra szeletelt sajtdarabokat először a lisztbe, majd a kukoricapehelybe forgatjuk, hogy az a lehető legteljesebben ellepve. Ha a panírt nem érezzük elég erősnek vagy vastagnak az nem gond, hiszen nem olajban fogjuk kisütni a sajtot, de ettől függetlenül ha szükségét érezzük, egészet megismételhetjük.

A Bepanírozott sajtot egy rétegben fektessük sütőpapírral bevont tepsibe és süssük 10 percig.

A salátadresszinghez keverjük össze a balzsamecetet és az olívaolajat a maradék fűszerekkel. Ha édesszájúak vagyunk megbolondíthatjuk pár csepp mézzel is.

A megsült sajtszeleteket tálaljuk szépen elrendezett friss salátaágyon, a dresszinget csak közvetlenül fogyasztás előtt öntsük a zöldségekre.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

5 szuper-egészséges zöld fűszer

Friss fűszerekkel főzni, ételeinket díszíteni remek dolog. Természetesen az ízek sokkal intenzívebbek, mint a zacskós szárított fűszerek esetében, de ez nem minden. A növények számos pozitív élettani hatásából szervezetünk sokkal többet tud frissen fogyasztva kamatoztatni. Ráadásul ma már szinte bármelyik nagyobb áruházban beszerezhetőek a legnépszerűbb cserepes, élő fűszernövények, a kertészetek kínálata pedig még ezeket is felülmúlja. Áruk sem túl borsós, pár száz forintért heteken keresztül lehetnek ékességei saját kis konyhakertünknek, amit akár a két ablakkert közti párkányon vagy az erkélyen is berendezhetünk. Ha pedig kertünk is van akár hosszú hónapokig is élvezhetjük a friss fűszernövények számtalan előnyét.

Pörgesd fel az agyad rozmaringgal

Egyes kutatók szerint a rozmaring aromaanyagai közt található vegyületek felgyorsíthatják az agyműködést, és pozitív hatással lehetnek a kognitív folyamatokra. Fűszerként leginkább sült vadhúsokhoz használjuk, de bárányt sem érdemes néhány ág friss rozmaring nélkül elkészíteni.

Petrezselyemmel a mellrák ellen?

A petrezselyem a magyar konyhákban talán a legrégebb óta frissen is rendszeresen használt fűszer. Ennek nem csak ízlelőbimbóink örülhetnek, hiszen a benne található anyagoknak komoly egészségmegőrző hatásuk is van. Konkrétan a flavonoidok csoportjába tartozó apigeninről beszélünk, amiről kimutatták, hogy mellrákkal küzdő patkányoknál lassítja az új tumorok kialakulásának esélyéét és azok fejlődésének ütemét.

Hasi panaszok enyhítése mentával

Egyre több ember, elsősorban nő, szenved egy rejtélyes betegségben, az Irritábilis Bél Szindrómában. Az IBS tünetei egyénenként borzasztó sokfélék lehetnek de a leggyakoribbak az erős hasi görcsök, puffadás, hasmenés székrekedéssel váltva és az ezek okozta állandó kellemetlen érzés. Ez utóbbiakon segíthet a friss menta fogyasztása, ami fájdalomcsillapító hatását a vastagbélben fejti ki, ahol egyes idegrostok irritációját enyhíti. Ráadásul a menta könnyen fogyasztható, még főznünk, sőt ennünk sem kell: limonádéban is kiváló!

Gyulladások ellen olaszosan

Az oregáno, a bazsalikom mellett az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb zöld fűszere. Jellegzetes íze a legtöbb paradicsomos szószt feldobja, de grillezett húsok és zöldségek kísérője is nagy sikerrel lehet. Ami még érdekesebb, hogy állatkísérletek során nagy arányban csökkentette a gyulladások okozta duzzanatok méretét.

Kakukkfű: az antioxidánsbomba

A kakukkfű az antioxidánsokban leggazdagabb fűszerek egyike. Ráadásul emellett jelentős A- és C-vitamintartalommal valamint vassal is rendelkezik. Elsősorban lazac de más halak és szárnyasok fűszereként kiváló. Ha a nyáron grillezünk, mindenképp próbáljuk ki!


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek