Szinte semmi sem biztosabb jele a nyárnak, mint ha az autóban ülve 10 percenként elhaladunk egy napernyő alatt hűsölő, nagy zöld gömböket áruló kofa bódéja mellett. Ekkor biztosak lehetünk benne: itt a kánikula, itt a nyár és vele együtt a dinnyeszezon! A dinnye olyannyira a a nyár része, hogy már az egyiptomiak is ezt fogyasztották, 3000 évvel ezelőtt, ha hűsítő finomságra vágytak a nagy melegben. Persze a déli országokban, a mézédes görögdinnye akár egész évben is elérhető lehet, nekünk többnyire a június-júliústól Lőrinc napig áll rendelkezésünkre, amikor is a Szent, a mondás szerint belepisil a dinnyébe, ezután pedig már nem olyan finom. Jó tudni persze, hogy Lőrinc napot kétszer tartunk az évben, augusztus 10-én és szeptember 5-én, és bár nem szeretnénk kikezdeni a népi igazságokat, tapasztalatunk szerint az első után még nyugodtan vásárolhatunk dinnyét... ;) No de mi az amitől a dinnye nem csak finom, de egészséges is? Ezeket vesszük sorra.

Víz, víz, só

Az érett görögdinnye 90-95% vizet tartalmaz, és mivel általában nagyobb mennyiséget szoktunk fogyasztani belőle, ezzel rengeteg folyadékot juttatunk a szervezetünkbe. Ez már önmagában is segít átmosni a vesét, de mivel számos vízhajtó anyagot is tartalmaz, a gyors átfolyásnak köszönhetően különösen sok nemkívánatos méreg és salakanyagot visz magával. Ennek köszönhetően megtisztítja a vért, az ereket, és tehermentesíti a májat is. Ez különösen nyáron nagyon hasznos, hiszen ilyenkor szervezetünk a nagy meleg miatt rengeteg nedvességet veszít, és a legtöbbünk nem tartja be az ilyenkor ajánlott folyadékbevitelt.

Szintén kevesen veszik figyelembe, hogy az izzadással nem csak folyadékot, de rengeteg sót, ásványi anyagot is veszít szervezetünk. Ezek is elengedhetetlenek a testünk, elsősorban idegrendszerünk megfelelő működéséhez, ezért pótlásuk kiemelt fontosságú. Mivel az üdítők és ízesített vizek többnyire csak cukrot tartalmaznak, nagyszerű dolog, hogy a görögdinnyében rengeteg ásványi anyag is megtalálható.

Vitaminok igen, kalória nem

A dinnye tápértéke meglehetősen alacsony, így fogyókúrázók is nyugodt szívvel részesülhetnek egyéb előnyeiből. Tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátrium-foszfátot, vasat, cinket, B1-, B2- és C-vitamint, valamint a vörös színt adó festékanyagot likopint. Ez a dinnyén ívül leginkább a paradicsomban megtalálható anyag a legújabb kutatások szerint hatékonyan előzhet meg daganatos megbetegedéseket.

A héj sem csak nyűg!

Ideje a fiziológiai előnyökről áttérni az esztétikaiakra. Mert bár a legtöbben úgy gondolnak a dinnye héjára, mint egy szükséges leküzdendő rosszra, ami elválasztja őket a vörös finomságtól, az ennél valójában sokkal több lehet. Egy kis kreativitással a dinnye kivájt héjából könnyen lehet gusztusos tálalóedény, melyben friss gyümölcssaláta vagy bólé kaphat helyet. Sőt, ha a bennünk rejlő szobrásztehetséget kibontakoztatjuk, valóságos csodákat művelhetünk vele.



Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!