Fontos, hogy a télre ne csak a ruhatárunkat készítsük fel, hanem az egész szervezetünket. Összegyűjtöttünk nektek néhány vitamint és ásványi anyagot, amelyeknek köszönhetően betegeskedés nélkül megúszhatjátok a leghidegebb évszakot.

 

D vitamin

A D-vitamin, amelyet „napfényvitamin“-nak is neveznek - mivel elsősorban napfény hatására termelődik az egyik legalapvetőbb építőeleme az emberi szervezetnek. Nagy hatással van nemcsak a csontok és az idegrendszer fejlődésére, de az immunrendszer működésére is. Ha nem akarod télen sokszor az ágyat nyomni, akkor elengedhetetlen D-vitamin pótlása, hiszen a kevesebb napsütés miatt nem termelődik annyi D-vitamin a szervezetünkben, amitől legyengül az immunrendszerünk.

C-vitamin

A C-vitamin nélkülözhetetlen az anyagcsere-folyamat során, segít megőrizni az egészséges bőrt, illetve az inak és csontok fejlődésében játszik kiemelt szerepet. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mekkora szerepe van az immunrendszer erősítésében és az allergia mérséklésében. Naponta érdemes minimum 500 mg-ot magunkhoz venni, így kivédhetjük a téli megfázásokat.

Probiotikumok

A probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, melyek az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmaznak, ezek elsősorban a bélflóra helyreállításában segítenek. Immunrendszerünknek pedig körülbelül a 70%-a a bélben található, így nagyon fontos hogy a bélflóránk rendben legyen. Számos kutatás bebizonyította, hogy a probiotikumok erősítik az immunrendszert, így képesek csökkenteni a légúti fertőzések gyakoriságát.

B12 vitamin

B12-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és a központi idegrendszer működésében. Hiányában sokkal ingerlékenyebbek, feszültebbek lehetünk a szokásosnál. Így érdemes télen pótolni ezt a vitamint, hogy ne uralkodhasson el rajtunk a téli depresszió.