Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Így tuti nem leszel beteg télen - Téli vitaminok

Fontos, hogy a télre ne csak a ruhatárunkat készítsük fel, hanem az egész szervezetünket. Összegyűjtöttünk nektek néhány vitamint és ásványi anyagot, amelyeknek köszönhetően betegeskedés nélkül megúszhatjátok a leghidegebb évszakot.

0 Tovább

Készítsd fel a hajadat télre!

A téli időjárásnak köszönhetően mattá, fénytelenné, töredezetté válhat hajunk. A hideg nem csak a bőrünket viseli meg, hanem a hajunkat is. De gondoltad volna, hogy a fűtött meleg szoba sem tesz jót a hajadnak? Ráadásul igen lelombozó lehet, ha a loboncunk éppen kezelhetetlen. Íme néhány tipp, hogy télen is erős és egészséges legyen a hajunk.

0 Tovább

Forralt bor, egészségünkre?

Narancs, fahéj, szegfűszeg és ánizs illat lengi be hazánk főtereit, köszönhetően az ott felállított karácsonyi vásárok szorgos bor forralóinak. Bevalljuk minket is el-elcsábít egy-egy séta során a gőzölgő ital, így jött az ötlet, hogy utána járjunk, hogy mennyire egészséges is ez a csodálatos ital. Ha a kérdés már bennetek is felmerült és szeretnétek többet tudni a forralt borról, kattintsatok! A jutalom egy kitűnő recept lesz!

1 Tovább

Az öt másodperces szabály

Veled is megtörtént már, hogy leejtettél valamilyen ételt a földre, de az egésszel mit sem törődve gyorsan felkaptad és ott folytattad, ahol abbahagytad? Nos, ha igen, akkor biztosan ismered az öt másodperces szabályt, magyarán ha az étel a koszos padlóra hullik és 5 másodpercen belül felveszed, akkor az még mosás nélkül is fogyasztható. De vajon valóban így van?

0 Tovább

Így kerüld el a nyári ételmérgezéseket!

A nyárnak, a vakációnak elvileg a gondtalan örömökről, strandolásról, bulizásról és pihenésről kellene szólnia. Azonban sajnos teljesen ilyenkor sem feledkezhetünk meg magunkról, hiszen mikroszkopikus ellenségek egész hada fenyeget minket. Persze nem érdemes túlizgulni, a dolgot és folyamatosan ezen szorongani, ha betartunk pár szabályt és apró figyelmességekkel ügyelünk magunk és családunk egészségére a nyár valóban csak az örömökről fog szólni!

Hűteni, hűteni, hűteni

Természetesen az ételmérgezések sem véletlenül nyáron fordulnak elő a leggyakrabban. Bár az alábbi tippek legtöbbje egész évben érvényes, tény, hogy a nagy meleg a szokásosnál kedvezőbb környezetet biztosít a baktériumok szaporodásának. Épp ezért a kellő hűtésre és hidegen tartásra a bevásárlástól az ételek elfogyasztásáig ügyelnünk kell. Ha bolt vagy hipermarket mellett egy úton többfelé is megyünk, a bevásárlást hagyjuk utoljára, hogy a húsok, tejtermékek és fagyasztott áruk minél kevesebbet főjenek a napon szaunává változó kocsinkban. Ha légkondit használunk és autónk mérete megengedi, a hűteni szükséges dolgokat nem a tűzforró csomagtartóba, hanem a hűtött utastérben utaztassuk. Azonban már ezt megelőzően, a boltban is fontos hogy ezeket az élelmiszereket tegyük utoljára a kosárba. Érdemes lehet alufóliás hűtőzacskóra is beruházni, persze nem minden alkalommal, ezeket induláskor készítsük be, hiszen többször használhatóak.

Ha hazaértünk természetesen minden gondosan el kell pakolnunk a hűtőbe. Ha van hely érdemes külön tárolni a zöldségféléket és egyéb nyersen fogyasztott ételeket a húsféléktől és tejtermékektől is. Főzés közben se vegyünk elő mindent egyszerre, csak az legyen kezünk ügyében, amire épp szükségünk van.

Fő a tisztaság!

Ha már kezünk ügyét említettük, fontos megemlíteni, hogy a rendszeres kézmosás a nagy melegben a szokásosnál is fontosabb. Főzés előtt és után ez sosem maradhat el, de buszozás, bevásárlás, és autózás után is mossuk meg saját és gyermekeink kezét. Érdemes ilyenkor egy tubus antibakteriális zselét magunknál tartani, hiszen ezzel víz nélkül is megszabadulhatunk a kórokozóktól.

Persze nem csak magunkat, de az alapanyagokat is tisztán kell tartani. Mindig mindent mossunk meg, a később megpucolt zöldségeket, citromot, dinnyét, banánt is és a tojásról se feledkezzünk meg!

Munka közben

Az ételek elkészítése közben is be kell tartanunk néhány alapvető higiéniai előírást. A legfontosabb, hogy a nyersen elfogyasztott zöldségeket sose egy munkalapon és ugyanazzal a késsel daraboljuk, mint a húsokat. E célból érdemes lehet két különböző színű vágódeszkát beszerezni, hogy mindig könnyen meg tudjuk különböztetni őket. Ha grillezéshez vagy sütéshez bepácoljuk a húsokat, azokat mihamarabb tegyük vissza a hűtőbe érlelni és csak közvetlenül sütés előtt vegyük ki őket. Fontos még, hogy ha fagyasztott árut használunk, azokat alaposan olvasszuk ki, hiszen bár a középen jeges hússzeletek sütésközben látszólag teljesen kiolvadhatnak, és kifehéredhetnek, nem biztos, hogy így elérik a kellően biztonságos hőmérsékletet.

A megsült húsokat ilyenkor még a leggyakorlottabb szakácsok is jobb ha kicsit bevágják, hogy meggyőződhessenek a szelet elkészültéről. Azt talán már mondanunk sem kell, hogy a sült ételeket sose tároljuk ugyanabban az edényben, amiben nyersen voltak előkészítve.

A salátákat és zöldségköreteket, már csak ízük és ropogósságuk miatt is az utolsó pillanatig tároljuk hűtőben. Izgalmasan feldobhatjuk a tálalást is ha két egymásba illő edény közé jeget teszünk, hogy belső salátástál folyamatosan hűtve legyen.

Irány a strand!

Ha otthonunktól távol érkezünk, piknikezünk vagy csak harapnivalót viszünk a strandra, jól gondoljuk át, hogy mit és hogyan viszünk magunkkal. Szendvicsekben kerüljük a könnyen romlandó alapanyagokat, párizsit, sajtot és majonézt. A főtt tojást egyenesen felejtsük el! Jobb ilyenkor füstölve tartósított felvágottakat, szalámit kolbászt fogyasztani. Palacsintából se túrósat vigyünk magunkkal, biztonságosabb a lekváros, kakaós.

Gondoskodjunk a biztonságos szállításról, tárolásról is. A hűtőtáskába bőven kerüljön jég, vagy jégakku. Azt ne nyitogassuk a szükségesnél többször, azonban mindig mindent tegyünk hamar vissza. Érdemes lehet két táskát magunkkal vinni. Egyet az ételeknek, egyet az italoknak, hiszen ez utóbbiakra a nagy melegben gyakrabban lesz szükségünk így többször fogjuk elővenni.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább
«
1234

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek