Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

3 remek gesztenyés recept

A gesztenye vitathatatlanul az ősz egyik legfinomabb része, olyan, amiért megéri az a sok eső és szürkeség. Annak ellenére, hogy mint már írtuk borzasztó egészséges, legtöbbünk csak püré formájában találkozik vele, pedig igazán hasznos és ízletes társ a konyhában. Lássunk erre most pár bizonyítékot.

Gesztenye-krémleves szarvasgombás olajjal

Ennek a levesnek az elkészítése igazán egyszerű, a végeredmény mégis különleges!

Hozzávalók 2 személyre

  • 30 dkg főtt, pucolt gesztenye
  • 1 ek. vaj
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 7 dl csirkehúsleves
  • 2 dl tejszín
  • só, bors, szerecsendió
  • szarvasgomba ízű olaj

 

  1. A finomra vágott hagymát a vajon megpirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a vékony karikákra vágott répát és a gesztenyét.
  3. Felöntjük meleg húsalaplével és lefedve addig főzzük amíg a répa meg nem puhul (Ehhez használhatunk leveskockát is!)
  4. Ha minden finom puhára főtt az egészet összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt és a fűszereket.
  5. Ha igazán ínyencek vagyunk, ízesíthetjük néhány csepp szarvasgombás olajjal. Ez nem is olyan drága, mint erről a híres gombáról sokan hiszikk, de az eredmény mégis csodás!

 

Gesztenyés-aszalt szilvás pulykamell

Ez az étel roppant finom és különleges, annak ellenére, hogy pár egyszerű lépésben elkészíthető nem gyakran kerül az asztalra, így ünnepi menük része is lehet.

 

Hozzávalók Két személyre

  • 30 dkg pulykamell
  • 1 ek liszt
  • 15 dkg sült gesztenye
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 dl vörösbor
  • 1 csomag újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 tk étkezési keményítő
  • kakukkfű
  • fehér bors

 

  1. A pulykamellet csíkokra vágjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd meghintjük liszttel, de csak annyira, hogy éppen deres legyen.
  2. A bolti aszalt szilvát egy kis vörösborral összeforraljuk, majd félretesszük hűlni.
  3. Egy serpenyőben vajat és olívaolajat forralunk, majd ebben magas lángon gyorsan átpirítjuk a húst. Utána félretesszük.
  4. A hagymákat a hagymákat a maradék vajon megdinszteljük, majd hozzátesszük a húst, a vörösboros szilvát, a gesztenyét és a kakukkfüvet.
  5. Forrás után visszavesszük a hőfokot és lefedve bő negyed órán át pároljuk.
  6. A tejszínhez keverjük a keményítőt, majd a többihez öntjük. 3 percig együtt rotyogtatunk mindent és már kész is.

 

Házi gesztenyepüré

A már sokat emlegetett gesztenyepüré sem csak a boltban ismert kockákban kapható. Magunknak is elkészíthetjük!

 

Hozzávalók 4 főre

  • 1 kg gesztenye
  • 3 dl tej
  • 4 dl víz
  • 1 vaníliarúd
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 5 dkg olvasztott vaj

 

  1. A gesztenyéket a szokásos módon megsütjük: héjukat X alakban bevágjuk, majd egy kis vízzel a tepsiben 120 fokon durván háromnegyed órán át sütjük.
  2. A gesztenyéket a sütés után még melegen megpucoljuk. Ekkor két dologra kell figyelni: ne égessük meg magunkat, és a belső puhább héjat is távolítsuk el.
  3. A gesztenyebeleket a tejjel és a víz nagyobbik felével, valamint a kikapart vaníliarúddal bő negyven perci lassú tűzön főzzük, majd leszűrjük.
  4. A cukorból és a maradék vízből lassú tűzön sűrű szirupot készítünk.
  5. Turmixban összekeverjük a gesztenyét, a vajat, a tejszínt és a friss szirupot.
  6. Az így elkészült masszát szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd tovább 4-5 órára tegyük lefedve a hűtőszekrénybe.
  7. Tálalás előtt a bolti gesztenyepüréhez hasonlóan krumplinyomón keresztül, vagy reszelve adagoljuk.

 

 

1 Tovább

Barátságos zsírok

A zsírok minden fogyókúrázó vagy csak simán az egészséges táplálkozásra ügyelő ember szemében az első számú főellenségként vannak nyilvántartva. Őket okolják leggyakrabban az elhízásért, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések előidézésért is. Azonban a zsíroknak rengeteg válfaja létezik, és ezek közül sok korántsem olyan ártalmas mint a legtöbben hiszik. Bár az omega 3 és egyéb telítetlen zsírsavak létezése már kezd beszivárogni a köztudatba, még mindig nem esik róluk, és főleg természetes forrásaikról elég szó. Mi most ezen próbálunk segíteni.

 

A telített zsírsavaknak valóban jelentős szerepe van a fent említett betegségek előidézésében, valamint a koleszterinszintünket is rossz irányba mozdítják el. Léteznek azonban telítetlen, és többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek a fenti hatásoknak éppen az ellenkezőjét fejtik ki. Ezek ugyanúgy rendkívül magas energiatartalommal bírnak, ugyanakkor javítják a vér koleszterinszintjét, stabilizálják a szívritmust, segítenek a gyulladások leküzdésében, valamint a szervezet számára szükséges ösztrogén, tesztoszteron és D-vitamin elállításában is fontos szerepet játszanak. Legalább ilyen fontos az is, különösen a fogyókúrázók számára, hogy ezek fogyasztásával könnyebben elérhető a jóllakottság érzet, illetve az étkezések közt a vércukor szint stabilizálása miatt az éhség is kevésbé tör ránk.

Ha már tisztáztuk, hogy miért is jó számunkra a telítetlen zsírsavak fogyasztása lássunk pár ízetes példát ezek természetes forrásaira.

Olajos halak

A szardíniák, lazacok és makrélák magas omega 3 tartalmuknak hála nem csak ízletesek de egészségesek is. Jellegzetes ízviláguknak hála csak egy kis citromlé és tengeri sót kel hozzájuk adni, hogy egy igazán finom grillételt készítsünk belőlük.

 

Magok és diófélék

A len, a kender és számos egyéb magféle szintén gazdag omega zsírsavakban. A diófélék, mogyorók és a mandula pedig egyéb telítetlen zsírokat tartalmaznak. Használatuk igen egyszerű, bármilyen salátába remekül illenek, de sült húsok töltelékeként is kiválóak. A reggeli gabonapelyhünket is feldobhatjuk velük, de az interneten számos receptet találunk, ahol részben vagy egészben helyettesítik a süteményekbe, tortákba kerülő lisztet.

Olívaolaj

Sokaknak biztos mondani sem kell, mégsem mehetünk el szó nélkül az olíva mellett. A telítetlen zsírsavakat tartalmazó olívaolaj rengeteg ízesítésben kapható, készíthetünk belőle salátadresszinget sőt süthetünk, piríthatunk is vele. Fontos azonban, hogy ügyeljünk a minőségre és mindig az extra szűz változatát keressük!

Avokádó

Bár itthon elég borsos az ára ennek a különleges gyümölcsnek, és megfelelő minőségűt se mindig találni a boltok polcain, igyekezzünk a konyhánk állandó vendégévé tenni. Lazán összepépesítve, sózva, citromozva, egy kis paradicsommal pillanatok alatt remek guacamolét készíthetünk, de egyszerűen felszelve, salátákhoz tálalva is remek, ráadásul tápláló étek.

0 Tovább
1234
»

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek