Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Diós banán split muffin

Mondjuk végleg búcsút a télnek egy igazán különleges muffin recepttel! Már nem sokat kell várni a friss haza gyümölcsök megjelenésére, hogy azokkal színesítsük-ízesítsük életünket, addig viszont nyúljunk még egyszer egy klasszikus 'téli gyümölcshöz', a banánhoz.

Hozzávalók:



  • 2 bögre Kellogg's Frosties
  • 1 ¼ bögre liszt
  • 1 ek. Sütőpor
  • 3 csipet só
  • ½ kk. faháj
  • ¼ kk. reszelt szerecsendió
  • 1 tojás
  • 1/3 bögre zsírszegény tej
  • 1/3 bögre olaj
  • 2 közepes banán
  • ¼ bögre koktélcseresznye
  • ¼ bögre dió



Elkészítés:

Keverjük össze a gabonapelyhet, a lisztet, sütőport, sót és a fűszereket, majd tegyük félre.

Egy nagy keverőedényben kézi habverővel keverjük össze a tojást, tejet és az olajat. Adjuk hozzá a villával összetört banánt, a koktélcseresznyét – ezeket ízlés szerint félbevághatjuk – és az apróra tört diót.

Keverjük össze a két tál tartalmát, de csak amíg egyenletesen elkeverednek, tovább nem szabad.

Adagoljuk a tésztát kikent muffin-sütő tepsibe, vagy használjunk muffin-papírt 200°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig süssük.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Itt a tavaszi méregtelenítés ideje!

A tavasz a megújulás és újrakezdés évszaka, ami a testünkre is igaz kell, hogy legyen. A hosszú téli hónapok tespedtségében rengeteg káros méreganyag rakódik le szervezetünkben. Májunktól kezdve, vesénken keresztül a vérünkig minden porcikánk teli van nem odaillő salakanyagokkal, amiktől bizony érdemes megszabadulni. A tavaszi méregtelenítés évszázadok óta elterjedt szokás, amit azonban régen vallásos tartalommal ruháztak fel. Bizony a húsvéti 40 napos böjtről van szó. Már elődeink is tudták, hogy ha az évnek ebben a szakában egyes dolgoktól megvonják magukat az egyaránt frissíti a testet és ez esetben a lelket is. Legyünk tehát vallásosak, vagy sem, a tavaszi tisztítókúra mindenképp hasznunkra fog válni.

Inni, inni és inni

Már korábban is felhívtuk rá a figyelmet, hogy szervezetünk számára mennyire fontos a kellő folyadékmennyiség bevitele, azonban itt sem lehet ezt elégszer hangsúlyozni. A méreganyagok jelentős része, vesénknek hála a vizeletünkkel tisztul ki a szervezetünkből, így elengedhetetlen, hogy azt jól 'átmossuk'. Általánosságban is ajánlott legalább napi 1,5-2 liter vizet fogyasztani, ilyenkor azonban érdemes 3-4 literre is felvinni az adagot. Ne feledjük, a csapvíz minősége gyakran nem megfelelő a tisztuláshoz, de még az ásványvizek is rengeteg szilárd anyagot tartalmaznak. Ha kifejezetten a tisztulás a célunk vegyünk alacsony ásványi anyag tartalmú forrásvizet, vagy csökkentett szilárd-anyag tartalmú babavizet.

Méregtelenítés gyógyteákkal

Érdemes persze a megemelt folyadékbevitel mellett egyéb tisztító hatású, természetes anyagokat is bevetni. Erre számos gyógynövény alkalmas, mint például a kamilla, nyírfalevél, csalán, vagy az aranyvessző. Persze legtöbbünk nem ért ezekhez kellőképpen, ezért jobb ha szakemberekre bízzuk a keverék összeállítását. A patikákban kapható gyógyteakeverékek tökéletesen megfelelnek a célnak. Ezekből legalább egy litert főzzünk le reggel és azt termoszban vigyük magunkkal így egész nap langyosan fogyaszthatjuk. Nem kell egyszerre lehúznunk belőle több decit, kortyonként ízlelgethetjük, így szervezetünknek folyamatosan biztosíthatjuk a tisztító anyagok utánpótlását.

Fokozatos önmegtartóztatás

A legtöbb tisztítókúra a fokozatosságra épül. Legyenek azok 3-4 napos rövid léböjtök, hosszabb, egyhetes kúrák, vagy egészen extrém, akár egy hónapos programok, a lényeg, hogy fokozatosan szoktassuk át szervezetünket a megváltozott tápanyagbevitelhez. Az első napon elég ha felhagyunk hús fogyasztással, ezután megvonhatunk mindenféle állati eredetű élelmiszert, de még ehetünk gyümölcsöt. Ekkor már nagyon fontos, hogy folyamatosan eleget igyunk: vizet, teát, gyógyteát és gyümölcsleveket. Ez utóbbiakat legjobb ha magunk készítjük, facsarjuk, vagy centrifugáljuk, hiszen a bolti készítmények a '100%' felirat ellenére rengeteg egyéb adalékanyagot tartalmaznak. Ha végeztünk a kúrával fontos, hogy ne térjünk vissza rögtön egy csapásra a megszokott életvitelünkhöz, hanem a fenti fokozatosságot szem előtt tartva, de fordított sorrendben kezdjük csak el újra fogyasztani a szilárd táplálékokat.

A táplálkozáson túl

Persze nem csak a táplálkozásra érdemes figyelni egy méregtelenítés alkalmával. A rendszeres mozgás és izzadás is segít. Járunk heti 1-2 alkalommal szaunázni, ez kitágítja ereinket, növeli a vérnyomásunkat, ami segít, hogy a megnyílt pólusainkon keresztül rengeteg méreganyag elhagyja a szervezetünket. Ha nem vagyunk ijedősek szaunázás után használjuk a hideg merülőmedencét, hiszen ekkor az erek hirtelen összehúzódnak és a véráramba lökik a lerakódott salakanyagot, amit a menet közben megtisztított vese és máj immár könnyebben tud kijuttatni a szervezetünkből.

Csak óvatosan!

Nem szabad azonban megfeledkezni a tisztítókúrák lehetséges kockázatairól sem. Egyes krónikus betegségek estén, többek közt pajzsmirigy-problémában szenvedőknek, cukorbetegeknek, vérképzőszervi betegségekben szenvedőknek, terhes nőknek csak orvosuk beleegyezésével szabad méregtelenítésbe kezdeniük.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Ismerjük meg az egzotikus gyümölcsöket!

Bár igaz, hogy rohamosan közeleg a tavasz, a jól ismert, friss és hazai gyümölcsökre még jó pár hónapot várni kell. Sokan azonban, és ez így is van jól, képtelenek vagyunk hónapokon át nélkülözni finom, egészséges, és tápláló gyümölcsöket. Az áruházak és zöldségesek polcain azonban ezekben a hónapokba többnyire csak méregdrága és import termékekkel találkozhatunk, vagy marad a a konzerv. Előbbieknél azonban már nem is sokkal drágábban beszerezhetünk pár igazán különleges egzotikus gyümölcsöt. Tény, hogy ezeket nem lehet minden sarki közértben kapni, de egy kis utánajárással távolról sem elérhetetlenek.

Karambola, azaz csillaggyümölcs

Ez egy roppant nehezen termeszthető, a legkisebb hidegre is károsodó növény, így nem is fogyasztják tömegesen. Népszerűségnek oka nem is ízében, sokkal inkább megjelenésében keresendő. Koktélok, elegáns desszertek gyakori dísze lehet, hisz szeletelve tökéletes ötágú csillagot formáz. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, rostokat és kalciumot, így nem csak szemünket gyönyörködteti, de egészségünknek is javára válhat.



Kumquat vagy koktélnarancs

Ezekkel az apróbb citrusokkal leginkább a kertészetekben szoktunk találkozni, azonban a konyhában is megállják helyüket. Egészen vékony héjukkal együtt fogyasztva egyszerre kesernyés és édeskés ízük egészen különleges. Bár alig 2-3 centi átmérőjűek mégis annyi C-vitamin tartalmaznak mint egy megtermett hagyományos narancs, így fogyasztásuk roppant egészséges. Túrós desszertekbe szelve, vagy önmagában fogyasztva is kiváló!



Papaya

A papaya névről már sokaknak ismerős lehet, azonban fogyasztása idehaza nem túl elterjedt. A gyümölcs brazil eredetű, ott még magját is felhasználják – fűszerként. Fogyasztása azonban mégis inkább húsa miatt ajánlott, ami különlegesen ötvözi a sárgabarack és a dinnye ízvilágát. A papaya fogyasztása savcsökkentő hatása miatt gyomorbántalmakkal küzdőknek és a savas ételekre érzékenyeknek ajánlott. Emellett rengeteg antioxidáns hatású béta-karotint tartalmaz.

Passiógyümölcs

Az egyszerre savanykás és édes passiógyümölcs eredetileg szintén Dél Amerikából származik, legegyszerűbben félbevágva és kanalazva fogyasztható. Sokaknak túlságosan fanyar az íze, de egy kis cukor, vagy még inkább méz hozzáadásával igazán üdítő desszert válhat belőle. Különleges gyümölcssalátákhoz, tortakrémekhez remekül használható.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Meleg italok a teán és forralt boron túl

Odakint továbbra is tombolnak a mínuszok, s bár a hét második felétől állítólag enyhülésre lehet számítani, az igazi tavasz még odébb van. Ilyenkor az ember gyakran olyan kedvetlennek érzi magát, hogy legszívesebben ki se mozdulna otthonról, azonban ha mégis rászánja magát egy kis kikapcsolódásra sem könnyű választani a hazai pubok és kávézók szegényes melegital-kínálatából. A hideg sörös korsó érintése persze szóba se jön, de még egy pohár vörösbornál is gyakran valami melengetőbbre vágyna az ember. Így többnyire maradnak a teák és a többnyire pancsolt forralt borok, amiket lássuk be, mostanra legalább annyira ununk, mint magát a hideget. Pedig a világ legkülönbözőbb pontjain fogyasztott meleg italokból bizony hatalmas a kínálat! Mi most pár otthon is egyszerűen elkészíthető, valódi lélekmelegítő receptjét osztjuk meg veletek.

Mexikói forrócsoki

Kezdjük is rögtön egy felturbózott klasszikussal. A chilijéről híres ország forrócsokija úgy feltüzel, hogy bárki bátran mer utána szembeszállni a téllel.

Egy nagy edényben keverjünk össze 1 evőkanál valódi kakaóport, 2 kiskanál barna cukrot, pár csipet fahéjat, és szerecsendiót, és persze a kihagyhatatlan chilit. Adjunk hozzá pár evőkanálnyi forró vizet és keverjük el az egészet, amíg csomómentes alapot nem kapunk. Ezután jöhet a lassú tűzön felforralt tej és pár csepp vanília és mandulaeszencia. Ha az egészet elkevertük helyezzük magunkat kényelembe és képzeletben irány Közép Amerika!

Hot Bloody Mary

A klasszikus vodkás paradicsomos koktél meleg verziója csak igazán forróvérűeknek ajánlott!

Egy mikrózható edényben kb. fél percig melegítsünk egy feles vodkát, 2 deci paradicsomlevet pár csepp Worcestershire és Tabasco szószt. A Meleg italt kínálhatjuk zellerszárral és ízlés szerint egy csipet fekete borssal is meghinthetjük.

Forralt cider

Hazánkban is egyre népszerűbbek a ciderek, amik tulajdonképpen többnyire almából, alkalmanként

körtéből készült a sörhöz hasonló alkohol és szénsavtartalommal bíró, de inkább a borokhoz hasonló eljárással készült frissítők. Ezeket legtöbben hidegen, jéggel fogyasztják, de ha épp ellenkezőleg teszünk sem fogunk csalódni. Két litert cidert 3 evőkanál barna cukorral két rúd fahéjjal, pár szem egész szegfűborssal és szegfűvel és két csipet frissen reszelt gyömbérrel melegítsünk fel lassú tűzön és hagyjuk gyöngyözni 15-20 percig. Természetesen a forralt borhoz hasonlóan, erre is mindenkinek megvan a maga tuti receptje, így merjünk kísérletezni!

Ananászos Puncs

A puncsról idehaza legtöbbünknek egy halvány rózsaszín gejl massza jut eszébe, pedig igazán finom meleg italok is futnak ezen a néven. Fél liter jó minőségű ananászlevet, 2 nagy csipet frissen reszelt gyömbért, mézet, fahéjat, pár csipet borsot és egy marék szegfűszeget egy kis edényben nagy lángon forraljunk fel. Ezután lefedve forraljuk tovább immár kis lángon tovább tíz percig és készen is vagyunk. Ha alkoholra fájna fogunk ez utóbbi lépés előtt tehetünk a keverékbe egy deci rumot is.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

A korcsolyázás öröme

Bár a legtöbbünk bánja, hogy még csak most jönnek az igazán kemény fagyok és a valódi téli időjárás, ennek sem csak árnyoldala van. A hideggel együtt a kisebb tavakon, és a Balatonon is jó eséllyel fagy biztonságos jégréteg a vízfelszínre ami számos szórakozási lehetőséget nyújt számunkra.

Elő a korikkal!

Korcsolyázni nem csak roppant szórakoztató de még egészséges is. Főleg, ha a szabadban tesszük. A friss levegőn tartózkodás pozitív hatásairól már mi is többször írtunk, ezeket csak fokozhatjuk ha mozgást is végzünk odakint. Emellett a korcsolyázás külön előnyökkel is jár. Egyfelől növeli koordinációs képességünket és egyensúlyérzékünket is javítja, hiszen az éles pengéken megállni elsőre nem is olyan könnyű feladat. Másrészt ezt a sportot szinte bárki végezheti, hiszen csak kis mértékben terheli az ízületeinket. Ellentétben mondjuk a futással, ahol sarkunk folyamatosan nagy erővel ütődik a talajhoz, aminek erejét bokánk, térdünk és csípőnk nyeli el, a siklás egy lényegesen lendületesebb, megszakításoktól mentes mozgásforma. Egyensúlyunk megőrzéséhez számtalan olyan parányi izom járul hozzá melyek létezéséről lehet nem is tudunk. Korcsolyázás közben ezek a többnyire, a bokánkon, a combunkban, csípőnk körül és derekunkon lévő izmok folyamatos igénybevételnek vannak kitéve, így természetesen meg is erősödnek. Ezek edzése roppant hasznos, ha jól fejlettek az számos egyéb dologban is segítségünkre lehet. Ilyen a futás, a síelés, de még a jóga is.

Ráadásul korcsolyázás közben több kalóriát égetünk, mint gondolnánk. 65-70 kilós ember lassan csúszkálva átlagosan akár 380-400 kalóriát is elégethet óránként, ami egyáltalán nem mondható rossznak, ha a fent felsorolt előnyöket is figyelembe vesszük.

Készüljünk fel!

Persze a korcsolyázáshoz se mindegy hogyan öltözünk fel, főleg ha a szabadba megyünk. Mint a legtöbb sportnál, itt is érdemes kerülni a vastag gyapjú, vagy pamut anyagokat, hiszen ezek felfogják a testünkből távozó nedvességet. Válasszunk inkább több, vékonyabb rétegből álló viseletet, amit ha mai modern műszálas anyagokból öltünk magunkra biztosan nem fogunk megizzadni. Persze a kesztyűt és a sapkát sem érdemes elspórolni, azonban ha olyan helyre megyünk ahol nagy tömegben kell csúszkálnunk érdemes lehet beszerezni egy bukósisakot is. Zokniból is inkább a síeléshez használt vastag sportzoknit vegyük fel, ez sokkal jobban védi ujjainkat, mint ha két réteg sima zoknit húznánk, ráadásul így a gyűrődésből adódó kényelmetlenség is elkerülhető.

A végére hagytuk a lényeget: a korcsolyát. Ha mesterséges jégpályára megyünk ott biztosan lehet bérelni korit pár órára, ami az alkalmi korcsolyázóknak meg is felelhet. Azonban sose felejtsük, hogy egy sokak által felváltva használt korcsolya sose fogja olyan jól tartani lábunkat, mint a sajátunk. Ha rendszeresen korcsolyázunk érdemes egyet beszerezni, hiszen egy új korcsolya bélése pár használat után felveszi lábfejünk egyedi formáját, hogy aztán hosszú évekig szolgáljon minket. Ez persze nem a nagyitól 20 éve karácsonyra kapott darabokra vonatkozik, hanem a sportszeráruházakban már 15-20 ezer forinttól beszerezhető modern műanyagokból készült példányokra.

Fő az óvatosság

Nem szabad azonban megfeledkezni a korcsolyázás árnyoldalairól sem. Mert mint minden sportnak, ennek is megvannak a maga veszélyei. A leggyakoribb balesetek az esésből eredő csukló- és kézsérülések, amiket egy kis odafigyeléssel el lehet kerülni. Szintén a kezdő korisokat fenyegeti a hátraesés következtében beütött farokcsont esetleg tarkósérülés.

Mégis, a legfontosabb dolog, amit természetes vizeken való korcsolyázáskor mindig szem előtt kell tartani a jég vastagsága. Mondanunk sem kell milyen végzetes következményekkel járhat egy esetleges jégbeszakadás. Mindig maradjunk a kijelölt területen belül, hiszen ezt a szakemberek rendszeresen ellenőrzik.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek