Veled is megtörtént már, hogy leejtettél valamilyen ételt a földre, de az egésszel mit sem törődve gyorsan felkaptad és ott folytattad, ahol abbahagytad? Nos, ha igen, akkor biztosan ismered az öt másodperces szabályt, magyarán ha az étel a koszos padlóra hullik és 5 másodpercen belül felveszed, akkor az még mosás nélkül is fogyasztható. De vajon valóban így van?

Nos, ez a kétségkívül vonzó tevékenység pusztán egy társadalmilag elfogadott fikció, és egy ideje már tudományosan is alátámasztották a hamisságát, egészen pontosan Jillian Clarke cáfolta meg az elméletet 2004-ben. Munkásságáért meg is kapta a méltán híres népegészségügyi Ignobel-díjat, ha valaki nem tudná mi ez, akkor annyit elárulunk, hogy egyfajta kifordított Nobel-díj, amit csakis a leghaszontalanabb kutatásokat végző tudósok kaphatnak meg.

Mi azonban nem tartjuk a kitüntetett tudós kutatási eredményeit teljesen feleslegesnek, hiszen így már nem csak a józan észre hivatkozva érvelhetünk,  ha meg akarjuk győzni családtagjainkat, hogy ne egyenek a földről.  Persze a gyerekeket nem biztos, hogy meggyőzi egy amerikai tanulmány, így rájuk különösen érdemes figyelni, és ha valami leesett, akkor az esetükben érdemesebb azt kidobni, mint mérlegelni.

Na persze démonizálni sem érdemes a dolgot, mivel a kutatók is elismerik, hogy az étel egy átlagosan tisztán tartott lakásban nem képes annyira szennyeződni, hogy komoly kárt okozzon, azonban mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy jobb az elővigyázatosság.

Összefoglalva: minél koszosabb a padló és minél tovább hever ott az étel, annál veszélyesebb.