Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egészséges őszinteség

Azt hiszed, hogy egy kis hazugság nem árthat senkinek? Győződj meg róla, hogy a "játék" valójában a te bőrödre megy.

1 Tovább

Az öt másodperces szabály

Veled is megtörtént már, hogy leejtettél valamilyen ételt a földre, de az egésszel mit sem törődve gyorsan felkaptad és ott folytattad, ahol abbahagytad? Nos, ha igen, akkor biztosan ismered az öt másodperces szabályt, magyarán ha az étel a koszos padlóra hullik és 5 másodpercen belül felveszed, akkor az még mosás nélkül is fogyasztható. De vajon valóban így van?

0 Tovább

3 egyszerű trükk a súlycsökkentéshez

Sokféle módszer és megváltónak kikiáltott technika látott már napvilágot a fogyással kapcsolatban, a legalapvetőbbektől kezdve (étkezz tudatosabban és mozogj többet) a legidétlenebbekig (léböjt, csokidiéta, káposztalé kúra), azonban egy új tanulmány szerint három egyszerű napirend-változtatással tehetünk a legtöbbet egészségünkért.

2 Tovább

4 új kutatási eredmény a megfázásról!

Az egyszerű megfázást legtöbbünk, akár évente többször is saját bőrén tapasztalja. A betegség hétköznapisága azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne borzasztó kellemetlen eldugult orral vagy füllel, zsebkendők százait elpusztítva próbálni helytállni a mindennapokban. Így természetesen, mint legtöbb betegség esetében a náthával is több száz kutató veszi fel a harcot a világ minden pontján. Legújabb eredményeik egy részét saját tapasztalataink is alátámaszthatják, míg mások csak hosszú távon kecsegtetnek eredménnyel.A megfázást okozó rhinovírus

A megfézést okozó rhinovírus



A kipihentség nem segít, de az alvás igen

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutató kimutatták, egészséges felnőttek alvási szokásait elemezték, majd kimutatták miután megfertőzték őket, kimutatták, minél kevesebbet aludt a kísérleti nyúllá avanzsált páciens, annál kisebb hatékonysággal tudta csak felvenni a harcot a vírus ellen. Az eredményekre nem volt hatással, hogy az alanyok mennyire érzik kipihentnek magukat, ha valaki hét óránál kevesebbet aludt, akármilyen frissnek is érezte magát, nagyobb eséllyel betegedett meg.


A jó munkahely egészségesen tart.

Egy Japán munkavállalókon végzett amerikai kutatás kimutatta, hogy a munkájukat legkevésbé kedvelő dolgozók lényegesen több alkalommal betegedtek meg. Koreai kutatók szerint ráadásul nem csak érzelmi faktorok játszhatnak szerepet: eredményeik szerint a nagyobb munkahelyi stressznek kitett alkalmazottak is gyakrabban betegednek meg nyugodt körülmények közt dolgozó társaiknál. Külön érdekes, hogy utóbbi eredmény csak férfiak közt sikerült kimutatni, tehát a nők immunrendszerére nem hatott negatívan a stressz.

Megvan a vírusok géntérképe

Amerikai kutatók egy csoportjának sikerült feltérképezni 99 ismert és a megfázás tüneteiben bűnös vírus génjeit. Bár a vírusok eddig is ismertek voltak géntérképük ismerete hatalmas előrelépést jelent a kutatók számára. Ennek segítségével a jövőben megjósolhatóak lesznek a vírus terjedési tulajdonságai, és így a hatékonyabb védekezésben is komoly segítséget nyújthatnak.



Náthával a rák ellen

A kaliforniai molekuláris biológiával foglalkozó Salk Intézet a megfázást okozó vírusok immunrendszer-elleni küzdelmét vizsgálta. Normál esetben védekező rendszerűnk egy P53 nevű fehérjét termel, ami még a fertőzés szétterjedése előtt elpusztítja a megfertőzött sejteket. A vírusok egy része, a rákhoz hasonlóan, azonban egyszerűen deaktiválja a P53-at, így semmi sem állhat útjába. Kutatók szerint egy genetikailag manipulált vírus, mely nem lenne képes P53-al védett sejteket támadni, csak már rákkal fertőzött sejtekben tudna szaporodni, így elpusztítva a tumoros sejteket.

0 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek