Lehet, hogy azt gondolod, hogy a pihentető alváshoz elég felhúzni a pizsit, bebújni a paplan alá és lekattintani a lámpát, de a szomorú igazság az, hogy legtöbbünk nem alszik megfelelően, még ha ennek nem is vagyunk tudatában. Amivel viszont közvetlenül veszélynek tesszük ki az egészségünket, hiszen a kielégítő alvás tartaná karban testünket. Nem érdemes azonban aggódni, a következő tippek betartásával te is kipihentebb és egészségesebb lehetsz a jövőben!

1.       Rendszeresség

A legfontosabb szabály. Minden nap ugyanabban az időpontban feküdj és kelj! Nincs kivétel, ne álltasd magad azzal, hogy a munkanapokat majd kialszod a hétvégén! A szombati és vasárnapi túlalvással csak nagyobb kárt okozol az egyébként is kialvatlan szervezetednek! Gondolj csak bele, egyetlen egy biológiai órád van, és ez sajnos nem ütemezhető úgy, mint a legújabb okostelefonos ébresztőórák, szüksége van a rendszerességre a helyes működéshez. A kialvatlansággal járó tünetek elkerülésére azt is fontos belőnöd, hogy pontosan mennyi alvásra van szükséged, de főszabályként próbálj meg legalább 8 órát aludni!

2.       Koffein-korlátozás

Sokak szokása, hogy a délutánonként beköszöntő mélypontot egy-egy adag kávéval vagy energiaitallal próbálják meg átvészelni, amivel sajnos megint csak a saját alvásminőségüket veszélyeztetik, hiszen a koffein az elfogyasztása után még hat órával is jelen van a szervezetben. Nem célunk senkit eltiltani a kávéfogyasztástól, mindezek tudatában viszont azt tanácsoljuk, hogy délután kettő után már egyáltalán ne fogyassz koffein-tartalmú termékeket, és egyébként se vidd túlzásba, ha jól szeretnél aludni.

3.       Megfelelő hőmérséklet

A túlságosan meleg környezet az egyik leggyakoribb oka az alvásképtelenségnek. Amerikai kutatások egyébként 18-19 Celsius fok körül határozták meg az alváshoz ideális hőmérsékletet. Persze ez nem egy kőbe vésett szám, iránymutatásnak viszont jó. Ha nehezen alszol el, érdemes egy vékonyabb takarót választani, vagy lejjebb csavarni a fűtést.

4.       Le az elektronikával

Mai számítógép-függő társadalmunkban még az ágyban is nehéz lehet elszakadni az elektromos készülékektől, azonban megéri megpróbálni. Az eredmény ugyanis jobb alvást eredményezhet. A kutatások ugyanis azt igazolják, hogy a televíziók és az egyéb kütyük jelentősen megnehezíti az elalvást, mivel azok kékes fénye meggátolja a melatonin, az alvási hormon termelődését, és így elhiteti a testtel, hogy nappal van. A megoldás az lehet, ha a lefekvés előtt egy órával minimalizáljuk az elektronikus készülékek használatát, sőt a legjobb, ha teljesen kikapcsolunk mindent magunk körül. A probléma kiküszöbölésére egyébként létezik már egy speciális, a kék színt szűrő szemüveg is, amelyet másfél órával a lefekvés előtt viselve kijátszható az elektromos eszközök okozta hatás.

5.       Csak tisztán

Lehetőség szerint ne használjunk altatókat és egyéb mesterséges bogyókat a kipihentségünk növelésére, ugyanis ezek rendkívül veszélyes szerek. Próbálkozhatsz ugyan az ártalmatlan melatonin szedésével is, de valószínűleg csak placebo hatása lesz rád. Meg kell jegyezzük, hogy a hormonnal kapcsolatos kutatások eléggé megbízhatatlanok, így a tanácsunk világos: csak tisztán!

via: huffpost