Ma, a szeretet ünnepének lezárultával már biztosan sokan átkozzák magukat, amiért újra engedtek az ünnepi kísértésnek, és teletömték magukat a karácsonyi lakoma során a legkülönfélébb süteményekkel és finomságokkal, sőt többségünk még egy jókora adag forralt borral is adózott a karácsony szellemének. Hogy a hatalmas adag kalória elfogyasztása után ne érezzük magunkat olyan rémesen, összeszedtük inkább, hogy milyen előnyökkel jár az ünnepek során nagy mennyiségben használt fűszerek fogyasztása.

Szerecsendió

Kezdjük rögtön egy mítoszrombolással. A számos kultúrában afrodiziákumként számon tartott fűszer ilyetén hatása tudományosan alig bizonyított, hiába tanulmányozta már az állatokra gyakorolt hatását egy kutatás. Ártani viszont egészen biztosan nem árt, az esetleges libidónövelő mellékhatást pedig valószínűleg senki sem bánja.

Kardamom

Amellett, hogy fontos antioxidáns-forrás, egy amerikai kutatás nemrégiben azt igazolta, hogy azon nők akik magas mangán tartalmú ételeket fogyasztanak, kevesebbet görcsöltek és a hangulatingadozásaik is enyhébbek voltak a menstruációs időszakuk alatt. Érdemes lehet tehát nem csak karácsonykor, de a nehezebb napok során is egy-egy kanálnyi kardamomot szórni a kávédba!

Szegfűszeg

Egyszerre tökéletes antioxidáns forrás, ami segít megkötni a testünkben rendetlenkedő szabad gyököket, és kitűnő természetes gyulladáscsökkentő szer is egyben. Használata különösen indokolt!

Fahéj

Szintén nagyon hasznos fűszer, amiről a legújabb kutatások kiderítették, hogy a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkentheti vagy akár a már kialakult betegséget is enyhítheti. Az említett kutatásban résztvevők inzulinszintje és vérnyomása ugyanis érezhetően pozitívan változott. Sőt egy másik tanulmány azt is bebizonyította, hogy az agyműködést is fokozza. Javítja ugyanis a memóriát és a vizuális készségeket.

Gyömbér

Szintén egy sokoldalú fűszernövény, a megfázásos tünetek, elsősorban a köhögés, enyhítése mellette azonban a legújabb kutatások azt is kiderítették, hogy fogyasztásával a gyomorpanaszok mellett a reggeli rosszullétek is kiküszöbölhetőek, mivel csökkenti a hányingert és nyugtatja a gyomrot is.

via: besthealth