Sokan választják már az ősz érkezésekor az otthon melegét és nyugalmát, így gyakorlatilag hosszú hónapokat töltenek el anélkül, hogy a friss levegőn lennének. Pedig ennek nem kell így lennie! Attól, hogy a hőmérő higanyszára tartósan 10-15 °C alá süllyed egyáltalán nem szükséges a négy fal, vagy az ilyenkor gyakran erősen légszennyezett város határai közé zárnunk magunkat.


Miért Ősszel?

Ha nem esik az eső ilyenkor is nagyszerűeket kirándulhatunk. Sőt, még az is lehet, hogy jobban fogjuk élvezni a túrázást, ha nem egy meleg júliusi napot szánunk arra, hogy egy kellemeset sétáljunk a természetben. Ilyenkor a gyaloglás, esetleg mászás lényegesen kevésbé megerőltető, így a kezdők is sokkal érdekesebb útvonalakon juthatnak el a legszebb célpontokhoz. Azért persze ilyenkor is fontos ügyelni egészségünkre. A kellő mennyiségű folyadék pótlása hideg idő esetén is nélkülözhetetlen, így ha egy óránál többet kívánunk gyalogolni feltétlenül legyen nálunk innivaló, lehetőleg tiszta víz. Az öltözködésre is külön ügyelnünk kell ilyenkor. A következő napok, és különösen a hétvége időjárás-előrejelzését figyelve meglehetősen hideg, csípős, ugyanakkor szép napos időre kell számítanunk(szombat-vasárnapra 6-7 °C-t mondanak). Ez azt jelenti, hogy mozgás nélkül jó pár réteg meleg ruhára lenne szükségünk, azonban ha gyalogolunk, különösen hegynek fölfele, az hamar kimelegedéshez, azon keresztül pedig megfázáshoz vagy akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. Ezért fontos, hogy rétegesen öltözzünk és legyen mit levenni, ha melegünk támadna. De még lényegesebb, hogy ruháink a kellő hőtartás mellett légáteresztőek is legyenek, így kevésbé izzadunk beléjük. A sport- és szabadidőboltok kínálatában számos kimondottan ilyen célra gyártott ruha és egyéb kiegészítő közül választhatunk, amit, ha rendszeressé kívánjuk tenni a kirándulást érdemes is megtennünk.

Ha az alapvető előkészületeket megtettük nincs más dolgunk, mint hogy képességeinknek és ízlésünknek megfelelő célpontot és útirányt válasszunk. A budapestiek számára kézenfekvő lehet, különösen ilyen szmogriadó közeli napokon, hogy a Budai-hegység erdeit vegyék célba. Nem kell feltétlenül egész napos kemény túrákban gondolkodnunk. A Normafa, a Jánoshegy vagy Hűvösvölgy kijelölt turistaútjai az egész család számára kellemes kikapcsolódást nyújthatnak. Az erdők mára mind sárgába, narancsba és vörösbe borultak, így amellett, hogy friss levegővel szívhatjuk teli tüdőnket gyönyörű látványban is lehet részünk. A szabadban játszhatunk egy gyors számháborút, vagy fogócskázhatunk a lábunk alatt ropogó avaron. Néhány odakint eltöltött óra rengeteg energiával tölthet fel bennünket, amire a közelgő tél alatt igazán nagy szükségünk lesz.

Vidd haza a természetet!

Ráadásul egy darabka természetet haza is vihetünk magunkkal Gyermekeinkkel gyűjthetünk gesztenyét, makkot, vagy egyéb fák terméseit, amik akár egy kézzel készült őszi ajtódísz, adventi koszorú, vagy akár karácsonyfadísz kellékei is lehetnek. Ha pedig ősszel nyíló vadvirágokat vagy elszíneződött leveleket szedünk, azokat otthon könyvek és újságpapír közt szintén gyönyörű díszekké préselhetjük. Az ilyen szezonális kézműves tevékenységeket nem csak a kicsik fogják borzasztóan élvezni, de számunkra is remek kikapcsolódást nyújthatnak.