Ahogy egyre hidegebbre fordul az idő, egyre fáradékonyabbak leszünk, így fontos, hogy testünk energiaszükségletéről gondoskodjunk. Ma bemutatott gabonapelyhes receptünk ráadásul nem csak ebben segít. Mivel hosszan eltartható, nagyobb adagot is készíthetünk, így bármikor kéznél van, ha egy kis édes, de egészséges nassolnivalóra vágynánk. Lássuk akkor, hogyan készül az energiabomba szelet!

Hozzávalók:

1 bögre Kellogg's gabonapehely

1 bögre aszalt gyümölcs (áfonya, barack, mazsola stb.)

1/3 bögre búzacsíra

1/4 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt

1/4 bögre barna cukor

1/2 teáskanál fahéj

csipet só

1 bögre zabpehely

3/4 bögre hántolt magvak, csonthéjasok (dió, mogyoró, napraforgó, tökmag stb.)

4 tojásfehérje

1/2 bögre méz

1/3 bögre olaj

1 teáskanál vanília aroma

Elkészítés:

Finoman morzsoljuk össze a gabonapelyhet, majd egy nagy tálban keverjük össze az apróra vágott aszalt gyümölccsel, búzacsírával, liszttel, barna cukorral, fahájjal és sóval. Tegyük félre.

Egy tepsibe simítsuk el a zabpelyhet és 180 fokos sütőben pirítsuk 5 percig. Ezt követően szórjuk rá az ízlés szerint választott hántolt magvakat és megpucolt, kissé összetört csonthájasokat, majd tegyük vissza a sütőbe további körülbelül 5 percre, míg ezek is megpirulnak. Ha kész és kissé kihűlt, keverjük ezeket a lisztes, gabonapelyhes keverékhez.

Egy kisebb edényben a felvert tojásfehérjét keverjük össze a mézzel, olajjal és vanília aromával, majd a tojásos elegyet alaposan keverjük össze a korábban összeállított száraz keverékkel.

Az így kapott masszát sütőpapírral bélelt, enyhén olajozott tepsibe öntsük. 160 fokos sütőben 25-30 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz. Ha megsült, a sütőpapírral együtt kiemeljük a tepsiből, és még melegen felszeleteljük. Kihűlés után szobahőmérsékleten, jól záró csomagolásban 5 napig, hűtőben akár három hónapig is tárolhatjuk.

A recept nagy szerűségét az adja, hogy ízlés szerint variálható! Gabonapehely helyett dolgozhatunk kukoricapehellyel is, ráadásul a pehely lehet ízesített is, ebben az esetben csak arra kell figyelni, hogy ennek édessége szerint adagoljuk cukrot, mézet a masszához. Aszalt gyümölcsöt, magvakat és dióféléket szintén mindenki a maga szájíze szerint választhat, egyedül az arányokra kell figyelni.