Arra szinte kár is fölöslegesen az időt pazarolni, hogy miért is jó a városban biciklizni: olcsó, környezetbarát, a tömegközlekedésnél pedig sokkal rugalmasabb. Hazánk természeti adottságai azonban nem könnyítik meg a bringások dolgát. Évente legalább 3-4 hónapon keresztül nehezíti a tekerést a hideg, a szél, a köd. De nem teszi lehetetlenné! Mi most igyekszünk pár olyan tippet adni, amiket betartva csak az igazán havas, lucskos vagy dézsából ömlő esős időben kell otthon hagyni a fémparipát.


Első a biztonság!

Számos előnye ellenére, tagadhatatlan, hogy városi bringázás idehaza nem veszélytelen tevékenység. Ez részben a városlakók közlekedési-moráljának, részben a bringautak hiányának, de gyakran a felelőtlen bicikliseknek is köszönhető. Ha valamikor, hát az őszi-téli hónapokban kiemelten fontos, hogy ügyeljünk erre! Ha évente csak egyszer visszük járművünket szakemberek által végzett nagyvizitre, azt érdemes most megtenni. A fékek ellenőrzése a csúszóssá váló utakon szó szerint élethalál kérdése lehet, ugyanúgy ahogy a túlhasznált, kopott gumik is komoly veszélyt jelentenek. Utóbbiakból kisebb ráköltéssel akár az autókéhoz hasonlóan, direkt a téli időjárásra tervezetteket is választhatunk.

A jól működő, erős fényű lámpák is elengedhetetlenek ilyenkor. És nem csak azért, hogy békén hagyjanak a rendőrök. Ne felejtsük el, milyen korán sötétedik ilyenkor. Ha dolgozni is bicajjal járunk szinte biztos, hogy már a hazautat is teljes sötétségben kell megtennünk. Ráadásul az ilyenkor nem ritka esős, ködös időben még nappal is lényegesen romlik a látótávolság, így érdemes újragondolni, hogy a nyáron vásárolt egyét LED-del pislákoló lámpánk elégséges-e...

Szintén nem csak a KRESZ miatt fontos a sisak használata. Télen ráadásul duplán jól járunk vele: nem csak az esetleges eséseknél, baleseteknél védi a kobakunkat, de a hideg ellen is remek kiegészítő.


Le a hideggel

A nyirkosság miatt veszélyes utak mellett a másik igazán problémás pont természetesen a hideg. Ha valaki ezt fél vállról veszi az hamar tüdőgyulladással végezheti, és akkor jó pár napig nem fog tekerni sehova... Fontos, hogy a testünk melegét megtartó, de ugyanakkor jól szellőző ruhákkal vértezzük fel magunkat. Na feltétlenül a nagyi jó meleg irhabundája a megfelelő viselet, hiszen ebbe szinte biztosan beleizzadunk, az pedig hamar a már fent említett ágyhoz kötöttséget eredményezheti. Érdemes a túra- és sportboltokban szétnézni és olyan profi felszerelést választani, ami a szél (menetszél) és a csapadék ellen is véd. A fej védelméről a sisak kapcsán már ejtettünk pár szót, de ezt sem szabad elhanyagolni. Kaphatóak direkt a sisak alá is felvehető sapkák, de akár a teljes arcot védő maszkok is. Csak nehogy biciklis banditának nézzenek bennünket!

A legfontosabb mégis az ízületek védelme. Első sorban a térd, de a könyök is ki van téve a hideg okozta sérüléseknek így védelmük elengedhetetlen. Ezt esetleg egy a nadrágra vagy kabátra pluszban felhúzott levágott végű sízoknival is megoldhatjuk, de természetesen vannak erre a célra tervezett céleszközök is. A térd szempontjából érdemes lehet elgondolkodni egy az ütések ellen is védelmet nyújtó térdvédő beszerzésén is, hiszen ez nem csak a sérülésektől de a hidegtől is megóvhat.

Aki ilyenkor teker az tudja, hogy egy profi kesztyű is nélkülözhetetlen. Talán kézfejünk adja fel elsőnek a hideg elleni küzdelmet, ha nem segítjük ki egy a szél és nedvesség ellen is teljes védelmet nyújtó ötujjúval.


Csak óvatosan!

Végül pedig ne felejtsük el, hogy a koránt sem ideális időjárásban való közlekedés nagyobb figyelmet és türelmet igényel a biciklisektől, az autósoktól és a gyalogosoktól egyaránt. A rossz látási viszonyok, a meghosszabbodott féktáv és a többi nehezítő körülmény összejátszása senkiből sem a legjobb formáját hozza ki. Ezért különösen fontos, hogy az általában megszokottnál nagyobb körültekintéssel és türelemmel segítsük a másikat.