Mi is számtalanszor elmondtuk már, hogy milyen fontos, hogy rendszeres testmozgást végezzünk. Nem csak szervezetünket tarthatjuk így karban, de szellemileg is nagyon fontos, hogy le tudjuk vezetni a munkahelyi stresszt, megtörjük a monotonitást, stb. Szerencsére manapság egyre többen fordítanak kellő figyelmet a szükséges testmozgásra, ugyanúgy ahogy bolygónk megóvása, a környezetvédelem is egyre fontosabb téma. Ha mindkettő fontos számunkra, és miért ne lenne az, akkor olyan sportot igyekezzünk keresni, amivel a lehető legkisebb mértékben terheljük környezetünket.

Séta és gyaloglás

Sokak számára butaságnak tűnik a gyaloglást az egészséges testmozgások közé sorolni, hiszen sétálni mindenki szokott. Ez igaz is, ugyanakkor ha belegondolunk, hogy hány métert teszünk meg így, különösen ha autóval járunk az eredmény elég elszomorító lesz. pedig a szakemberek szerint egy egészséges felnőttnek legalább napi 10.000 lépést kéne megtennie (ami nem egyenlő 10.000 méterrel!). A gyaloglás, bár csak nagyon kis mértékben veszi igénybe az ízületeket jelentősen csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélyét. Ráadásul sétálni rengeteg alkalmunk van, anélkül, hogy külön időt szakítanánk edzésre. Elég pár perccel előbb elindulni, és az eggyel távolabbi buszmegállót célba venni, vagy otthon hagyni az autót néhanapján.

Futás

A gyaloglás felgyorsított rokona, már sokkal jobban igénybe veszi az ízületeket, különösen a térdet, így nem is biztos, hogy bárki végezheti rendszeresen. Ugyanakkor ez a rendkívül természetes mozgásforma, mivel a legtöbb kardio-edzéssel ellentétben évezredek óta az ember sajátja sokkal több kalóriát képes elégetni adott idő alatt, mint bármi egyéb. Külön öröm, hogy a gyalogláshoz hasonlóan futni is bárhol lehet, és bár utcai ruhában, így a busztól hazafele űzni nem a legpraktikusabb, akárhol is lakunk, biztosan találunk olyan helyet a közelben, ahol átmozgathatjuk magunkat.



Kerékpározás

Ha már eddig is többször megemlítettük, hogy néha érdemes kihagyni a buszozást, vagy az autóba ülést, akkor nem mehetünk el szó nélkül amellett az eszköz mellett sem, ami ezeket akár teljesen ki is válthatja. Ez pedig természetesen a bicikli. Szerencsénkre hazánkban is egyre elterjedtebb a városi biciklizés (a minap több tízezren vonultak a Budapesti Criticall Mass-en), aminek hála nem csak a városok levegője lehet tisztább, de a tömegközlekedési eszközökön is enyhülhet a csúcsforgalomban tapasztalható zsúfoltság. Persze, ha életvitelünk nem engedi meg, hogy mindennap biciklizzünk, akkor előkaphatjuk hétvégente a bringát, hogy kitekerjünk vele a természetbe, kiránduljunk egy kicsit. Az eddigiekkel szemben komoly hátránya, hogy több tízezres felszerelésre lesz szükségünk, ami azonban ha jól bánunk vele hamar behozza az árát.




Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!