Az ősz beköszöntével itt az ideje, hogy megtegyünk néhány „óvintézkedést” a családunk egészsége érdekében. A benti és a kinti hőmérséklet közti különbség emelkedése jelentősen növeli az esélyét a sérüléseknek és a betegségeknek. Ráadásul a nyálkás időjárás szabadidőnk aktív eltöltésének sem kedvez, egy esetleges diétához meg végképp nincs kedve az embernek. De akkor hogyan maradjunk egészségesek ősszel is?

 

Az egyik bevált módszer éppen azon elemi vágyunknak mond ellent, hogy legszívesebben ki sem mozdulnánk a lakásból. Ezért hát vegyünk erőt magunkon és induljunk el a szabadba, túrázzunk, szedjünk almát vagy kiránduljunk egyet a környéken. Szoktassuk magunkat és családunkat a hűvösebb időjáráshoz, hiszen épp ezzel vértezzük fel magunkat a még zordabb télre.

Ősszel természetes módon jobban kívánjuk a nehezebb, tartalmasabb ételeket, azonban egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetjük a túlzott kalória-bevitelt. Kerüljük a burgonyát, használjunk inkább barna rizst és főzzünk sok-sok finom zöldséget tartalmazó levest, amik felmelegíthetik a lelkünket.

Fontos, hogy az év ezen időszakában megfelelően felkészüljünk a betegségek ellen, ezért érdemes ellátogatni az orvoshoz vagy gyógyszerészhez, illetve beadatni az influenza elleni védőoltást.

Aludd ki magad rendesen! Komolyan, a jó egészséghez ez is hozzá tartozik, hiszen ha nem pihened ki magad, akkor nem csak te, de az immunrendszered is álmosabban áll munkába. Érdemes odafigyelni arra, hogy időben ágyba kerüljünk, mert a megrövidülő nappalok könnyen becsaphatják a biológiai óránkat.

Utolsó tanácsként azt javasoljuk, hogy öltözz rétegesen. Ugyanis lehet, hogy reggel amikor kilépsz az utcára még fázol, de ha beindul a vérkeringésed hamar meleged lesz a sok hacuka alatt, ami szintén problémát okozhat, hiszen nem a legkellemesebb dolgok egyike hidegben leizzadni. Erre a problémára jelent megoldást a réteges öltözködés, mivel a módszerrel könnyen egyensúlyban tarthatod a testhőmérsékleted.

Te mivelkészülsz a hűvösebb időjárásra?