Azt gondolnánk, hogy egy évezredek óta megfigyelt jelenséggel kapcsolatban az emberek jelentős része széleskörű ismeretekkel rendelkezik, mégis kevés olyan dolog van, ami körül annyi tévhit terjengene, mint az alvás. Most kezdődő sorozatunkban ezeket a köztudatban élő mítoszokat vizsgáljuk meg, hogy egyszer s mindenkorra tiszta vizet öntsünk a pohárba.

Az alvás passzív tevékenység

A legtöbbünk számára az alvás egy kikapcsolt állapotot jelent, amikor szervezetünk pihen és nem történik semmi. Nos, a külső szemlélő számára valóban nem tűnhet túl izgalmasnak egy alvó ember, a felszín alatt azonban izgalmas folyamatok zajlanak, hiszen pl. a növekedési hormonok is ekkor termelődnek. Növekedik a delta hullámok száma és ami a legfontosabb ilyenkor álmodunk, ami létfontosságú az idegrendszerünk és a hosszú távú memóriánk szempontjából.

Minél idősebb vagy, annál kevesebb alvásra van szükséged

Megfigyelhettük már magunkon vagy családtagjainkon, hogy valóban akad némi összefüggés a kor és az alvási szokások között, azonban ez egy gyakori félreértelmezése az okoknak és az okozatnak.  Ugyanis, ahogy idősödik az ember valóban egyre nehezebben alszik, ez viszont nem azért van mert kevesebb alvásra lenne szüksége, a nehézségek pusztán a korral járnak, és semmiképpen sem pozitívak. Figyeljünk oda, mert a kutatók szerint legalább ugyanannyi időt kellene eltöltenie az ágyban egy 75 évesnek, mint ifjúkorában.

Hétvégén bepótolhatod a hét közben elmaradt alvást

Hányszor gondoltad már azt, hogy „na majd a hétvégén kialszom magam” Az általános tévhit szerint erre lehetőséged van,  el kell azonban keserítenünk. A legújabb kutatások szerint nem hogy nem éred el célodat, legalábbis nem úgy, ahogyan azt gondolod, az extra órák ágyban töltésével, de még ki is zökkented magad a megszokott ritmusból, pont mintha más időzónákba utaznál. Ha nem akarod pár naponta újra meg újra átverni a szervezeted, és ezzel roncsolni azt, akkor fontold meg, hogy áttervezed napjaidat.

Napi 4 óra alvás elég

Van némi igazság a legendában, egészen pontosan az emberek 2-3%-ában van meg az a gén, ami képessé teszi őket, ilyen kevés alvással is az egészséges életre.  Döntő többségünknek azonban igenis szüksége van a napi 7-8 óra alvásra ahhoz, hogy hosszútávon  megelőzzük a különböző betegségek kialakulását és sokáig fittek maradjunk. 

Ennyit a hétvégére, a jövő héten folytatjuk a mítoszok feltárását.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!