Az alvással kapcsolatos mítoszokat vizsgáló sorozatunk második részében lesz szó horkolásról, TV nézésről, és még lusta tinédzserekről is. Mítoszvaádszatra fel!

A horkolás ártalmatlan

Ez bizony komoly tévhit, talán éppen hétköznapiságának köszönhetően, ugyanis hozzávetőlegesen a felnőtt lakosság harmada horkol. Ez azonban korántsem természetes jelenség, sőt akár egy halálos kockázatot jelentő betegség, az Obstruktív alvási apnoe szindróma tünete is lehet. Ennek során alvás közben a lágyszájpad izomzat ellazul, ami rövid úton a légutak elzáródását okozza. Az így bekövetkezett ismétlődő légzéskimaradások olyannyira lecsökkentik a vér oxigénszintjét, hogy magas vérnyomás, szívritmuszavar vagy végső soron akár szívroham is lehet a vége. Ezért vegyük komolyan saját, illetve családtagjaink horkolását és adott esetben forduljunk orvoshoz! 

A TV-zés segít álomba merülni

Nem vagy vele egyedül, ha szeretsz lefekvés előtt TV-t nézni. Valljuk be, gyakran használjuk a készüléket altatóként, hogy elterelje figyelmünket kusza gondolatainkról. A legfrissebb amerikai kutatások azonban lehangoló eredményekkel szolgáltak, ugyanis összefüggést találtak a TV-re elalvó és a depressziós emberek között. Persze ez önmagában még nem jelent semmit, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ennek maga a televízió lenne a kiváltó oka. Van azonban egy másik figyelemreméltóbb kockázata is a szokásnak. A TV-készülék ugyanis kékes fénnyel világít, amely szín pont az alvási hormon, a melatonin termelődését szabályozza, ennek köszönhetően pedig sosem fogunk olyan kielégítően aludni TV-vel, mint nélküle.

 A kamaszok azért alszanak délig, mert lusták

Ha már van egy nagyobbacska gyereked, akkor elég nagy esély van rá, hogy megtapasztaltad már, hogy sosem képesek eleget aludni. Ha még nincs, akkor pedig még biztosan emlékszel rá, hogy milyen fájdalmasan érintett, amikor rád rontottak szüleid, azzal a felkiáltással, hogy aki éjjel legény, az legyen nappal is az. Nos, ez a mítosz elég köztudomású, azonban minden felnőttet türelemre kell intetnünk gyermekeikkel szemben, ugyanis a fent leírt jelenségnek biológiai okai vannak. Amerikai kutatások kimutatták, hogy nem csak, hogy több alvásra van szüksége a fiatal emberpalántáknak, de a pubertás korszakuk során akár három órával is eltolódhat az alvásciklusuk, így lesz a korán kelő csemetékből, sokáig alvó „lusta” kamasz.