A tavasz a megújulás és újrakezdés évszaka, ami a testünkre is igaz kell, hogy legyen. A hosszú téli hónapok tespedtségében rengeteg káros méreganyag rakódik le szervezetünkben. Májunktól kezdve, vesénken keresztül a vérünkig minden porcikánk teli van nem odaillő salakanyagokkal, amiktől bizony érdemes megszabadulni. A tavaszi méregtelenítés évszázadok óta elterjedt szokás, amit azonban régen vallásos tartalommal ruháztak fel. Bizony a húsvéti 40 napos böjtről van szó. Már elődeink is tudták, hogy ha az évnek ebben a szakában egyes dolgoktól megvonják magukat az egyaránt frissíti a testet és ez esetben a lelket is. Legyünk tehát vallásosak, vagy sem, a tavaszi tisztítókúra mindenképp hasznunkra fog válni.

Inni, inni és inni

Már korábban is felhívtuk rá a figyelmet, hogy szervezetünk számára mennyire fontos a kellő folyadékmennyiség bevitele, azonban itt sem lehet ezt elégszer hangsúlyozni. A méreganyagok jelentős része, vesénknek hála a vizeletünkkel tisztul ki a szervezetünkből, így elengedhetetlen, hogy azt jól 'átmossuk'. Általánosságban is ajánlott legalább napi 1,5-2 liter vizet fogyasztani, ilyenkor azonban érdemes 3-4 literre is felvinni az adagot. Ne feledjük, a csapvíz minősége gyakran nem megfelelő a tisztuláshoz, de még az ásványvizek is rengeteg szilárd anyagot tartalmaznak. Ha kifejezetten a tisztulás a célunk vegyünk alacsony ásványi anyag tartalmú forrásvizet, vagy csökkentett szilárd-anyag tartalmú babavizet.

Méregtelenítés gyógyteákkal

Érdemes persze a megemelt folyadékbevitel mellett egyéb tisztító hatású, természetes anyagokat is bevetni. Erre számos gyógynövény alkalmas, mint például a kamilla, nyírfalevél, csalán, vagy az aranyvessző. Persze legtöbbünk nem ért ezekhez kellőképpen, ezért jobb ha szakemberekre bízzuk a keverék összeállítását. A patikákban kapható gyógyteakeverékek tökéletesen megfelelnek a célnak. Ezekből legalább egy litert főzzünk le reggel és azt termoszban vigyük magunkkal így egész nap langyosan fogyaszthatjuk. Nem kell egyszerre lehúznunk belőle több decit, kortyonként ízlelgethetjük, így szervezetünknek folyamatosan biztosíthatjuk a tisztító anyagok utánpótlását.

Fokozatos önmegtartóztatás

A legtöbb tisztítókúra a fokozatosságra épül. Legyenek azok 3-4 napos rövid léböjtök, hosszabb, egyhetes kúrák, vagy egészen extrém, akár egy hónapos programok, a lényeg, hogy fokozatosan szoktassuk át szervezetünket a megváltozott tápanyagbevitelhez. Az első napon elég ha felhagyunk hús fogyasztással, ezután megvonhatunk mindenféle állati eredetű élelmiszert, de még ehetünk gyümölcsöt. Ekkor már nagyon fontos, hogy folyamatosan eleget igyunk: vizet, teát, gyógyteát és gyümölcsleveket. Ez utóbbiakat legjobb ha magunk készítjük, facsarjuk, vagy centrifugáljuk, hiszen a bolti készítmények a '100%' felirat ellenére rengeteg egyéb adalékanyagot tartalmaznak. Ha végeztünk a kúrával fontos, hogy ne térjünk vissza rögtön egy csapásra a megszokott életvitelünkhöz, hanem a fenti fokozatosságot szem előtt tartva, de fordított sorrendben kezdjük csak el újra fogyasztani a szilárd táplálékokat.

A táplálkozáson túl

Persze nem csak a táplálkozásra érdemes figyelni egy méregtelenítés alkalmával. A rendszeres mozgás és izzadás is segít. Járunk heti 1-2 alkalommal szaunázni, ez kitágítja ereinket, növeli a vérnyomásunkat, ami segít, hogy a megnyílt pólusainkon keresztül rengeteg méreganyag elhagyja a szervezetünket. Ha nem vagyunk ijedősek szaunázás után használjuk a hideg merülőmedencét, hiszen ekkor az erek hirtelen összehúzódnak és a véráramba lökik a lerakódott salakanyagot, amit a menet közben megtisztított vese és máj immár könnyebben tud kijuttatni a szervezetünkből.

Csak óvatosan!

Nem szabad azonban megfeledkezni a tisztítókúrák lehetséges kockázatairól sem. Egyes krónikus betegségek estén, többek közt pajzsmirigy-problémában szenvedőknek, cukorbetegeknek, vérképzőszervi betegségekben szenvedőknek, terhes nőknek csak orvosuk beleegyezésével szabad méregtelenítésbe kezdeniük.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!