Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legcsinosabb húsvéti dekoráció – tojás nélkül

Ha valaki a címet olvasva meglepődött volna, hogy hogyan lehetséges igazi húsvéti dekorációt tojások nélkül készíteni, be kell vallanunk, kicsit füllentettünk. Mert bár az alábbi dekoráció elkészítéséhez valóban nincs szükség igazi tojásra, a végeredmény mégis egy roppant látványos tojásforma. Lássuk hogyan is készül!

Az üreges tojások elkészítéséhez csak pár dologra lesz szükségünk: lufik, folyékony ruhakeményítő, liszt, és használni kívánt hímzőcérna vagy fonal, szalag. A ragasztónak jó sűrűnek kel lennie, így egy bögre keményítőhöz akár egy fél bögre lisztet is keverhetünk. A keveréket egy szélesebb keverőedényben, vagy müzlis tálban érdemes csinálni, hogy ne kenjünk mindent össze. De ha biztosra akarunk menni ezen felül is használjunk tálcát, vagy műanyag alátétet.

Lufiból minél kisebbet próbáljunk beszerezni (vízbombák is kiválóan működnek, de persze ezeket is levegővel fújjuk fel), mert azokat nem kel túl nagyra fújni ahhoz, hogy kellően feszesek, kemények legyenek. Fonal és cérna mellet próbálkozhatunk szalagok, csipkék alkalmazásával is, ezekhez azonban lehet, hogy erősebb, sűrűbb ragasztóra lesz szükségünk.

A Bekevert ragasztóba merítsük el a fonalat, és hagyjuk, hogy jól megszívja magát. A cérnát, vagy fonalat nem érdemes előre letekerni a gombolyagról vagy orsóról, mert úgy összegabalyodhat, a ragasztós nyálkás csomókat pedig nem éppen könnyű vagy gusztusos kibogozgatni.

Ha jól beragasztóztuk a madzagot elkezdhetjük felhordani a lufira. Ezt a ragasztós tálka fölött végezzük, ugyanis a cérnából vagy fonalból a feltekerés közben ki kell szorítanunk a fölösleges nedvességet. Ha nem így teszünk csak nagyon lassan fognak megszáradni az elkészült tojások és a keményítő nagy cseppekben fog odaszáradni, elcsúfítva az alkotást. Ne spóroljunk a cérnával, alaposan tekerjük körbe a lufit, hogy sűrű hálót kapjunk. Próbálkozhatunk persze szimmetrikus csík, csillag vagy bármi egyéb minták kirajzolásával is.

Ha elkészültünk legyünk türelmesek, akár órákig is eltarthat, hogy a kötőanyag megszáradjon, viszont ha ez megtörtént tulajdonképpen készen is vagyunk. Már csak ki kell pukkasztani a fonal fogságába zárt lufit, és a gumidarabokat egy tű vagy csipesz segítségével kipiszkálni a réseken.

A tojások asztal vagy ajtódíszként is remekül mutatnak, de egy kis forró ragasztó segítségével szalagra is rögzíthetjük őket, hogy girlandként ékesítsék otthonunkat.


Forrás: CraftyEndeavor

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Húsvéti nyalánkságok a bokor alá

A következő egy ízig vérig amerikai recept, amivel kissé feldobhatjuk az unalmas csokitojások és -nyulak világát. Nem éppen diétás jellegű, de hát mikor vétkezzen az ember, ha nem épp húsvétkor, az ajándékkeresgélő gyermekek kedvéért? Na ugye!

Hozzávalók:

3 ek. vaj vagy margarin

1 zacskó mályvacukor

6 bögre Kellogg's Choco Krispies

Elkészítés:

Egy nagy keverőedényben alacsony hőmérsékleten olvasszuk fel a zsiradékot, majd keverjük bele a mályvacukrot, amíg az teljesen el nem olvad. A legegyszerűbb, ha ezt egy mikrózható műanyagedényben tesszük, de természetesen fazekat is használhatunk.

Ha a massza elkészült keverjük bele a gabonapelyhet és forgassuk át, amíg teljesen be nem vonja.

Az így elkészült keveréket egy vékonyan beolajozott serpenyőn terítsük szét 2-3 centi magasan, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ne legyünk türelmetlenek, a meleg édességet nem fogjuk tudni szépen felvágni. Ha kihűlt, könnyen kezelhető és fogyasztható 3-4 cm oldalú négyzetekre szeleteljük és már mehet is a bokor alá!

Ha elkap minket a kreatív alkotóvágy a keverékből formázhatunk apró, fél-maroknyi tojáskákat, amik tökéletesen illeszkednek a húsvéti hangulatba. Ha azonban ez sem lenne elég, a kiterített keveréket süteményformával is kivághatjuk, hogy nyuszit, tojást vagy csillagot formázzanak. A karácsonyfaformát viszont ha lehet kerüljük! ;)

Ha az utóbbi megoldás mellett döntünk és szakácsmesterségünk mellett kreatív énünk is meg szeretnénk villantani a formázott finomságokat díszítsük cukormázzal. Amellett, hogy ez sokkal egyszerűbb, mint azt sokan elsőre hiszik gyermekeink is egészen biztosan örömmel segítenek majd, hogy a ropogtatni valók az ünnep fénypontját jelentsék.

A boltokban számos előre színezett cukormáz közül választhatunk, amiket pár egyszerű lépésben bekeverve máris egy igazi festő teljes színskálája áll rendelkezésünkre. Ha azonban magunk szeretnénk a cukormázat elkészíteni sincs túlzottan nehéz dolgunk, csupán két alapanyagra egy habverőre és ételfestékre lesz szükségünk:

1 tojásfehérjéhez 12 dkg porcukrot adunk majd alaposan sűrű masszává keverjük, ha ez megvan jöhet bele az ételfesték, amivel azonban jobb ha vigyázunk! Pár csepp is elegendő lehet, hogy élénk színeket kapjunk.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

2 Tovább

Húsvéti menü egészségesen - Mire figyeljünk?

Ahogy egy rendes ünnep idején ’illik’, húsvét előtt is sokan esnek kétségbe, hogy mi is kerüljön az asztalra. Hagyományosan a húsvét jelentette a kora tavaszi böjt végét, ami után megújult erővel vetették bele magukat az emberek a komoly megerőltetést jelentő mezőgazdasági munkákba. Mára azonban a böjtöt sem tekinthetjük elterjedt szokásnak, és a húsvéti utáni kemény fizikai munka is a múlté. Ami maradt az a hétvégi nagy zabálás, családi lakoma, és a locsolkodással kényszerűen járó pálinkázás.

Mi tévők legyünk hát ha a hagyományos menüről sem szeretnénk lemondani, de egészséges életvitelünket az ünnep alatt is fent kívánjuk tartani? Ha az alábbi pár dologra odafigyelünk, és mindenből mértékkel fogyasztunk nem származhat bajunk az ezeréves szokásokból.

A sonka legyen tényleg sonka!

Jó sonkát vásárolni szinte valódi tudomány. Minden háziasszonynak megvannak a maga tuti trükkjei és praktikái, hogyan lehet kiválasztani a tökéletes kötözött sonkát, és bizony nem hiába. Sonka vásárláskor tényleg fontos, hogy figyeljünk, mi kerül a kosárba. Rengeteg 'sonka' valójában  sokkal zsírosabb lapockakörnyéki húsokból van összeállítva, amit túlsózott fecskendezett aromák és gyors páclék ízesítenek. Tán már mondanunk sem kell, hogy minél messzebbről érdemes elkerülni ezeket a mesterséges adalékanyagokat, tény ugyanakkor, hogy a jó minőségű házi-sonka minősége az árán is érződik. Akármilyet is veszünk, csak mértékkel fogyasszuk, hiszen energia-, zsír- és koleszterintartalma is igen magas.

A friss torma minden könnycseppet megér

 

A torma egy roppant egészséges, emésztést serkentő hatású növény. Intenzív ízét és illatát különböző olajoknak köszönheti. A népgyógyászatban vízhajtóként és a meghűlés kezelésére is alkalmazzák. Mindezen jó tulajdonságoknak búcsút inthetünk azonban, ha minimális valódi tormatartalmú majonézes készítményeket választunk. Nem épp hálás feladat magunknak reszelni a gyökeret, de ha egyszer elkészültünk nem fogjuk megbánni!

A tojás – végtelen ötletek tárháza

A tojás mértéktelen fogyasztását magas koleszterintartalma miatt senkinek nem szokták ajánlani, azonban ünnepnapokon kivételt tehetünk. Hiszen az érrendszerünkre káros vegyület mellett roppant gazdag A-, B-, D-, és E-vitaminokban, valamint fontos fehérjékben. Ráadásul a koleszterin a sárgájában koncentrálódik, amit keményre főzve, egy kis fantáziával darált sonkából készült pástétommal, vagy franciasalátával helyettesíthetünk.

Csokinyuszi

Az ünnepek körüli híradások leggyakoribb szereplői a csokoládényulak (illetve télen mikulások), így erre nem is vesztegetnénk sok időt. Ezek kapcsán talán mindennél fontosabb, hogy vegyük a fáradtságot és olvassuk el az apró-betűs részt, hiszen a nyulacskák többsége csak hírből ismeri a valódi kakaót...

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

0 Tovább

Itt a tavaszi méregtelenítés ideje!

A tavasz a megújulás és újrakezdés évszaka, ami a testünkre is igaz kell, hogy legyen. A hosszú téli hónapok tespedtségében rengeteg káros méreganyag rakódik le szervezetünkben. Májunktól kezdve, vesénken keresztül a vérünkig minden porcikánk teli van nem odaillő salakanyagokkal, amiktől bizony érdemes megszabadulni. A tavaszi méregtelenítés évszázadok óta elterjedt szokás, amit azonban régen vallásos tartalommal ruháztak fel. Bizony a húsvéti 40 napos böjtről van szó. Már elődeink is tudták, hogy ha az évnek ebben a szakában egyes dolgoktól megvonják magukat az egyaránt frissíti a testet és ez esetben a lelket is. Legyünk tehát vallásosak, vagy sem, a tavaszi tisztítókúra mindenképp hasznunkra fog válni.

Inni, inni és inni

Már korábban is felhívtuk rá a figyelmet, hogy szervezetünk számára mennyire fontos a kellő folyadékmennyiség bevitele, azonban itt sem lehet ezt elégszer hangsúlyozni. A méreganyagok jelentős része, vesénknek hála a vizeletünkkel tisztul ki a szervezetünkből, így elengedhetetlen, hogy azt jól 'átmossuk'. Általánosságban is ajánlott legalább napi 1,5-2 liter vizet fogyasztani, ilyenkor azonban érdemes 3-4 literre is felvinni az adagot. Ne feledjük, a csapvíz minősége gyakran nem megfelelő a tisztuláshoz, de még az ásványvizek is rengeteg szilárd anyagot tartalmaznak. Ha kifejezetten a tisztulás a célunk vegyünk alacsony ásványi anyag tartalmú forrásvizet, vagy csökkentett szilárd-anyag tartalmú babavizet.

Méregtelenítés gyógyteákkal

Érdemes persze a megemelt folyadékbevitel mellett egyéb tisztító hatású, természetes anyagokat is bevetni. Erre számos gyógynövény alkalmas, mint például a kamilla, nyírfalevél, csalán, vagy az aranyvessző. Persze legtöbbünk nem ért ezekhez kellőképpen, ezért jobb ha szakemberekre bízzuk a keverék összeállítását. A patikákban kapható gyógyteakeverékek tökéletesen megfelelnek a célnak. Ezekből legalább egy litert főzzünk le reggel és azt termoszban vigyük magunkkal így egész nap langyosan fogyaszthatjuk. Nem kell egyszerre lehúznunk belőle több decit, kortyonként ízlelgethetjük, így szervezetünknek folyamatosan biztosíthatjuk a tisztító anyagok utánpótlását.

Fokozatos önmegtartóztatás

A legtöbb tisztítókúra a fokozatosságra épül. Legyenek azok 3-4 napos rövid léböjtök, hosszabb, egyhetes kúrák, vagy egészen extrém, akár egy hónapos programok, a lényeg, hogy fokozatosan szoktassuk át szervezetünket a megváltozott tápanyagbevitelhez. Az első napon elég ha felhagyunk hús fogyasztással, ezután megvonhatunk mindenféle állati eredetű élelmiszert, de még ehetünk gyümölcsöt. Ekkor már nagyon fontos, hogy folyamatosan eleget igyunk: vizet, teát, gyógyteát és gyümölcsleveket. Ez utóbbiakat legjobb ha magunk készítjük, facsarjuk, vagy centrifugáljuk, hiszen a bolti készítmények a '100%' felirat ellenére rengeteg egyéb adalékanyagot tartalmaznak. Ha végeztünk a kúrával fontos, hogy ne térjünk vissza rögtön egy csapásra a megszokott életvitelünkhöz, hanem a fenti fokozatosságot szem előtt tartva, de fordított sorrendben kezdjük csak el újra fogyasztani a szilárd táplálékokat.

A táplálkozáson túl

Persze nem csak a táplálkozásra érdemes figyelni egy méregtelenítés alkalmával. A rendszeres mozgás és izzadás is segít. Járunk heti 1-2 alkalommal szaunázni, ez kitágítja ereinket, növeli a vérnyomásunkat, ami segít, hogy a megnyílt pólusainkon keresztül rengeteg méreganyag elhagyja a szervezetünket. Ha nem vagyunk ijedősek szaunázás után használjuk a hideg merülőmedencét, hiszen ekkor az erek hirtelen összehúzódnak és a véráramba lökik a lerakódott salakanyagot, amit a menet közben megtisztított vese és máj immár könnyebben tud kijuttatni a szervezetünkből.

Csak óvatosan!

Nem szabad azonban megfeledkezni a tisztítókúrák lehetséges kockázatairól sem. Egyes krónikus betegségek estén, többek közt pajzsmirigy-problémában szenvedőknek, cukorbetegeknek, vérképzőszervi betegségekben szenvedőknek, terhes nőknek csak orvosuk beleegyezésével szabad méregtelenítésbe kezdeniük.


Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!

1 Tovább

Pörögj fel!

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek