Odakint továbbra is tombolnak a mínuszok, s bár a hét második felétől állítólag enyhülésre lehet számítani, az igazi tavasz még odébb van. Ilyenkor az ember gyakran olyan kedvetlennek érzi magát, hogy legszívesebben ki se mozdulna otthonról, azonban ha mégis rászánja magát egy kis kikapcsolódásra sem könnyű választani a hazai pubok és kávézók szegényes melegital-kínálatából. A hideg sörös korsó érintése persze szóba se jön, de még egy pohár vörösbornál is gyakran valami melengetőbbre vágyna az ember. Így többnyire maradnak a teák és a többnyire pancsolt forralt borok, amiket lássuk be, mostanra legalább annyira ununk, mint magát a hideget. Pedig a világ legkülönbözőbb pontjain fogyasztott meleg italokból bizony hatalmas a kínálat! Mi most pár otthon is egyszerűen elkészíthető, valódi lélekmelegítő receptjét osztjuk meg veletek.

Mexikói forrócsoki

Kezdjük is rögtön egy felturbózott klasszikussal. A chilijéről híres ország forrócsokija úgy feltüzel, hogy bárki bátran mer utána szembeszállni a téllel.

Egy nagy edényben keverjünk össze 1 evőkanál valódi kakaóport, 2 kiskanál barna cukrot, pár csipet fahéjat, és szerecsendiót, és persze a kihagyhatatlan chilit. Adjunk hozzá pár evőkanálnyi forró vizet és keverjük el az egészet, amíg csomómentes alapot nem kapunk. Ezután jöhet a lassú tűzön felforralt tej és pár csepp vanília és mandulaeszencia. Ha az egészet elkevertük helyezzük magunkat kényelembe és képzeletben irány Közép Amerika!

Hot Bloody Mary

A klasszikus vodkás paradicsomos koktél meleg verziója csak igazán forróvérűeknek ajánlott!

Egy mikrózható edényben kb. fél percig melegítsünk egy feles vodkát, 2 deci paradicsomlevet pár csepp Worcestershire és Tabasco szószt. A Meleg italt kínálhatjuk zellerszárral és ízlés szerint egy csipet fekete borssal is meghinthetjük.

Forralt cider

Hazánkban is egyre népszerűbbek a ciderek, amik tulajdonképpen többnyire almából, alkalmanként

körtéből készült a sörhöz hasonló alkohol és szénsavtartalommal bíró, de inkább a borokhoz hasonló eljárással készült frissítők. Ezeket legtöbben hidegen, jéggel fogyasztják, de ha épp ellenkezőleg teszünk sem fogunk csalódni. Két litert cidert 3 evőkanál barna cukorral két rúd fahéjjal, pár szem egész szegfűborssal és szegfűvel és két csipet frissen reszelt gyömbérrel melegítsünk fel lassú tűzön és hagyjuk gyöngyözni 15-20 percig. Természetesen a forralt borhoz hasonlóan, erre is mindenkinek megvan a maga tuti receptje, így merjünk kísérletezni!

Ananászos Puncs

A puncsról idehaza legtöbbünknek egy halvány rózsaszín gejl massza jut eszébe, pedig igazán finom meleg italok is futnak ezen a néven. Fél liter jó minőségű ananászlevet, 2 nagy csipet frissen reszelt gyömbért, mézet, fahéjat, pár csipet borsot és egy marék szegfűszeget egy kis edényben nagy lángon forraljunk fel. Ezután lefedve forraljuk tovább immár kis lángon tovább tíz percig és készen is vagyunk. Ha alkoholra fájna fogunk ez utóbbi lépés előtt tehetünk a keverékbe egy deci rumot is.

Ha tetszett a cikk és szeretnél minden nap hasznos életmódtanácsokat és egészségtippeket kapni, kövess bennünket a Facebookon is!