Észrevettétek már, hogy James Bond mindig meleg vízzel kezdi a tusolást, majd pár perccel a vége előtt jéghidegre állítja a csapokat? Ian Flemming eredetileg talán csak a titkosügynök férfiasságát vagy skót származását kívánta hangsúlyozni, nem tudhatjuk. Azt viszont igen, hogy a módszer nem csak garantáltam felébreszt a legkómásabb állapotunkból, hanem kifejezetten jótékonyan hat egészségünkre is.

Nem csak Skóciában ismeretes

Természetesen az évezredek során számos kultúra szokásai közé épült be a váltott hideg-meleg vizes fürdőzési technika. Az antik Görögországban például a meleg vizes fürdők feltalálása után is rendszeresen megmártóztak a hideg vízben, mivel azt sejtették, hogy ez megóvja az egészségüket. Persze ebben is magasabb szintet képviseltek a spártaiak, mivel ők teljesen megvetették a forró vízzel történő mosdást, azt a gyengék, értsd a kislányok módszerének tartották.

A hideg vizes fürdőzést az indiánok is szívesen alkalmazták, sőt spirituális szertartásaik is kötődtek ehhez, ahogy az orosz nép ősei sem csupán mókából ugráltak a jeges folyókba. Ez utóbbi a jeges vízbe ugrálás Skandináviában is elterjedt, különösen népszerű például Finnországban egy izzasztó szauna után.

A technikát tudományosabb keretek között csak 1820-ban kezdte el alkalmazni egy Vincenz Priessnitz nevű német farmer. Módszerét hidroterápiának keresztelte és hosszasan tanulmányozta a hideg vizes kezelések hatásait, a házából rövid idő alatt szanatóriumot faragott és ügyfelei között hamarosan már bárókat és hercegeket köszönthetett. Az eljárás gyorsan elterjedt az Új Világban is, a 19. század végére már csaknem 200 hidroterápiás szanatórium működött Amerikában, amelyek közül a leghíresebb a Battle Creekben található volt. Érdekesség, hogy az intézményt nem más mint John Harvey Kellogg alapította, igen az ő neve van a dobozokon!

Nem gyógyszer, de hatásos

Természetesen az orvostudomány fejlődésével manapság már nem próbálnak valakit meggyógyítani pusztán a hideg víz segítségével, de pozitív hatásai vitathatatlanok, gondoljunk például a hatalmas terheléseket kapó atlétákra, akik jeges fürdővel gyorsítják a regenerációjukat.

A hideg zuhany előnyei

  1. Javítja a keringést
  2. Enyhíti a depressziót
  3. Egészségesen tartja a bőrt és a hajat
  4. Energizál

+1   A férfiak esetében javítja a termékenységet és növeli a tesztoszteron szintet

Figyelem: A módszert semmiképpen se próbáld ki, ha szívproblémáid vannak, illetve ha magas a vérnyomásod.

A „helyes” technika:

  1. Kezd a zuhanyzást meleg vízzel.
  2. Mosd meg a hajad, Bond is így tenne
  3. Ha felkészültél, állítsd a csapot hidegre és meditálj a brit titkosügynökhöz hasonlóan az elveszett szerelemről vagy a munkáról
  4. Ha végeztél öld meg a szekrényben bújó bérgyilkost és mormolj el az emlékére egy legendás egysorost az egyik filmből

A James Bond zuhany előnyeit már az első alkalommal érezni fogod, és ha folytatod, csak jobb lesz, hidd el a 007-es sem véletlenül csinálja.