Narancs, fahéj, szegfűszeg és ánizs illat lengi be hazánk főtereit, köszönhetően az ott felállított karácsonyi vásárok szorgos bor forralóinak. Bevalljuk minket is el-elcsábít egy-egy séta során a gőzölgő ital, így jött az ötlet, hogy utána járjunk, hogy mennyire egészséges is ez a csodálatos ital. Ha a kérdés már bennetek is felmerült és szeretnétek többet tudni a forralt borról, kattintsatok! A jutalom egy kitűnő recept lesz!
Alapjában véve a forralt bor egy kifejezetten egészséges ital lenne, persze szokás szerint el is szoktuk rontani a megszokott beidegződésekkel, vagyis a cukrozással, de kezdjük a legelején. A borválasztásnál dőlik el minden, hiszen a vörösbor kifejezetten jótékony hatással lehet szervezetünkre, ha azt mértékkel fogyasztjuk, erről már írtunk korábban is, mégpedig itt. A fűszerek nagy része pedig az emésztést segíti, mint például a fahéj és a kardamom, sőt a szegfűszeg egyenesen antibakteriális hatású, ezért is rágták régen nagyanyáink fogfájás esetén.
Vannak azonban tévhitek is, például a forralt bor melegítő hatásával kapcsolatosan, a melengető érzés ugyanis csalóka, mivel egy pohárka ital csak rövid ideig képes vérbőséget okozni a végtagokban, és amilyen gyorsan melegünk lesz, ugyanolyan gyorsan ki is fogunk hűlni, sőt még jobban fogunk fázni, mint annak előtte. Ezért is javasoljuk inkább a forralt bor házilagos elkészítését, hiszen otthon a ház melegében a fagytól sem kell félnünk és magunk keverhetjük egészségesebbre és a saját ízlésünknek megfelelően a szívünknek oly kedves italt.
Íme, egy nálunk már jól bevált recept:
Hozzávalók (4 személyre):
1 üveg vörösbor
2 darab csillagánizs
5 gerezd zúzott kardamom
1 teáskanál, illetve egy nagy rúd fahéj
4 egész szegfűszeg
Cukor helyett kalóriaszegény sztívia cseppeket javaslunk ízlés szerint, (3-5)
1 narancs szeletelve
1 kis adag gyömbér durván aprítva
Elkészítés:
A csillagánizson és a boron kívül tégy mindent egy edénybe egy pohár vízzel felöntve és forrald az egészet legalább 5 percig, illetve addig, amíg a víz nagy része el nem párolog. Ekkor vedd lejjebb a hőfokot a tűzhelyen és add hozzá a maradékot, a bort és a csillagánizsokat, ezután melegítsd át az egészet kb. 5 perc alatt és készen is vagy! Már csak ki kell tölteni a szomjas gyülekezetnek.
Persze a forralt bort a hevítés következtében lecsökkent alkoholtartalma ellenére sem ajánljuk a kisebbeknek, nekik készíthetünk szinte ugyanolyan finom alkoholmentes változatot, bor helyett például almalé felhasználásával.
Fogyasszátok egészséggel!
Ezt a f??szerez??st m??g nem pr??b??ltam, lehet, hogy jobb, mint amit ??n szoktam haszn??lni. Mindenk??ppen kipr??b??lom. Amivel els??sorban seg?teni tudok a j?? forralt bor elk??sz?t??s??ben, csak azokat ??rdekelheti, akik rendelkeznek egy j?? ford?tott ozm??zis elv??n m??k??d?? v?ztiszt?t??val. T??nyleg nem mindegy milyennel, a r??gi v?ztiszt?t??m viz??nek ?ze meghat??rozhatatlanul, de kifejezetten kellemetlen volt, ami nem csak a forralt born??l, de minden ??teln??l, italn??l ki??tk??z??tt! Teh??t legal??bb ilyen v?ztiszt?t?? kell, legal??bbis nekem most ilyen van (ez itt a rekl??m helye, de meg??rdemli):
“http://viztisztitos.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1174091
A l??nyeg, hogy a v?z ?ze teljesen semleges, ??d?t??, ??s kiv??l?? old??k??pess??ggel rendelkezik! Nem lesz v?z?z?? a forralt bor, b??rmilyen h?g?t??ssal k??sz??l is, ?gy lehet olyanoknak is k?n??lni, akik nem kedvelik az alkoholos italokat, vagy az er??s ?zeket.
Teh??t a f??szereket (kevesebb kell bel??le, a j?? old??k??pess??g miatt) 3 dl tiszt?tott v?zzel teszem fel forrni, kb. 10 perc ??ztat??s ut??n, majd addig meleg?tem, am?g forrni nem kezd. Ekkor fel??nt??m egy palack testes sz??raz (!) v??r??sborral ??s ezzel is forral??sig meleg?tem, majd lez??rom. Ha m??r kicsit h??lt, valamilyen semlegesebb ?z?? m??zzel (pl. ak??c) ??des?tem, ??s lehet fogyasztani. Feles??gem tov??bb h?g?tja tiszt?tott v?zzel, ??s m??g kicsit megm??zezi, de neki is nagyon bej??n. A f??szerekhez csak annyit sz??ln??k hozz??, hogy szegf??bors n??lk??l el se tudom k??pzelni a forralt bort, de az??rt megk??stolom a le?rtak szerint is.